Το πρόβλημα της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα αντιμετωπιστεί αν θα είναι 5, 6 ή 7 κόμματα στη Βουλή. Δεν χρειάζεται ο λαός κόμματα διάττοντες αστέρες, μίας αντιλαϊκής χρήσης.Πόσα και πόσα κόμματα (Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΛΑ.Ο.Σ., ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων κ.λπ.) δεν αξιοποιήθηκαν και στο παρελθόν ως τσόντες σε κυβερνήσεις και αντι... Περισσότερα
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» : Ακόμα μεγαλύτερη απόσυρση του κράτους από την ευθύνη για τα απροστάτευτα παιδιά
από Η Άλλη Άποψη
Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την «Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις 22/9, παρουσίασε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η κυβέρνηση «πασπάλισε» το εν λόγω νομοσχέδιο με το αφήγημα «της πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης», της «παροχής εφοδίων και βοήθειας στα ΑμεΑ για την επίτευξη της ανεξάρτητης διαβίωσής τους», αλλά και «της διασφάλισης της αποϊδρυματοποίησης, ώστε να μη μείνει σε ίδρυμα κανένα παιδί περισσότερο απ' όσο χρειάζεται». Κάτω από αυτούς τους εύηχους τίτλους προωθείται στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη απεμπόληση από το κράτος της προνοιακής ευθύνης του για τα ανήλικα.
Ενδεικτικά του πνεύματος που διαπνέει το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι:
Στο άρθρο 40, γίνεται λόγος για την «ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα των ανηλίκων 15 ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας». Σύμφωνα με το άρθρο, οι ανήλικοι άνω των 15 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, προβλέπεται να μετακινούνται σε Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης διαβίωσης που θα ιδρύσουν ιδιώτες, δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ. Η μεταφορά τους γίνεται με μόνο κριτήριο να μην είναι μέσα στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας, χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλίζονται οι κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις για την ομαλή διαβίωση σε διαμερίσματα.
Στο άρθρο 46, με τον τίτλο «Πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων τμημάτων βρεφικής φροντίδας», προβλέπεται η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας φορέων του Δημοσίου και ιδιωτών για τη δημιουργία επιπλέον 50.000 νέων θέσεων βρεφών σε όλη την επικράτεια. Οι ανάγκες βέβαια είναι πολύ περισσότερες, προκειμένου να καλύπτονται όλα τα παιδιά, ενώ οι θέσεις αυτές δεν μπορεί να είναι εκτός του δημόσιου συστήματος βρεφονηπιακής αγωγής. Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά θα χρηματοδοτήσει τον ιδιωτικό τομέα με τα λεφτά των εργαζομένων για να αναπτύξει την επιχειρηματική του δράση, και μετά οι ίδιοι εργαζόμενοι θα χρυσοπληρώνουν για μια θέση στους ιδιωτικούς αυτούς σταθμούς.
Το νομοσχέδιο έρχεται να απαλλάξει το κράτος από την ευθύνη για την ανατροφή του παιδιού, τη φροντίδα του ανάπηρου μέλους μιας οικογένειας, για την προστασία του παιδιού χωρίς οικογένεια, από την υποχρέωση να παρέχει δωρεάν σε όλα τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία όλες τις απαραίτητες υποδομές (Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, αναψυχής κ.λπ.), ώστε να αναπτύσσονται απρόσκοπτα και να απολαμβάνουν τις κατακτήσεις της επιστήμης και του πολιτισμού.
Και στον ευαίσθητο τομέα της «κοινωνικής προστασίας» αποθεώνεται και πάλι η ατομική ευθύνη της οικογένειας. Το ανάπηρο μέλος μιας οικογένειας θεωρείται «ευθύνη» των γονιών, χιλιάδες παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας, πολλά παιδιά στερούνται υπηρεσιών βρεφονηπιακής φροντίδας, ΑμεΑ μένουν εκτός των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής και χωρίς τις απαραίτητες υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης.