Τετάρτη, 19 Ιαν, 2022

  • Η Σελίδα Θάνατοι! Στην Ημαθία 530 από COVID
  • Επίπλαστη εικόνα με τα κρούσματα στα σχολεία
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ετοιμάζει φιέστα για τους νέους υπέρογκους εξοπλισμούς
  • Αντικομμουνισμός πολλαπλών χρήσεων
  • Πανδημία: Πάνω από 500 οι νεκροί στην Ημαθία. Ζητούνται ευθύνες!
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 18/1
Η Σελίδα Θάνατοι! Στην Ημαθία 530 από COVID1 Επίπλαστη εικόνα με τα κρούσματα στα σχολεία2 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ετοιμάζει φιέστα για τους νέους υπέρογκους εξοπλισμούς3 Αντικομμουνισμός πολλαπλών χρήσεων4 Πανδημία: Πάνω από 500 οι νεκροί στην Ημαθία. Ζητούνται ευθύνες! 5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 18/16

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβέρνηση: Προχωράει τα σχέδια για ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια

Με τη λέξη «ασφάλεια» να κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, τη στιγμή που η ανασφάλεια κυριαρχεί καθώς η προστασία της υγείας των φοιτητών βρίσκεται εκτεθειμένη με ευθύνη της κυβέρνησης, έγινε, χτες, στην Κομοτηνή, η επίσημη έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων 400 φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠ... Περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: Στο επίκεντρο η αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας

από Η Άλλη Άποψη

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ σήμερα ξεκινά από τις αρμόδιες Επιτροπές η με συνοπτικές διαδικασίες συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή. Παράλληλα, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, ο αριθμός των αδειών που θα παραχωρηθούν σύμφωνα με τους όρους του νομοσχεδίου θα είναι μικρός, «προσαρμοσμένος στους όρους της ελληνικής αγοράς», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσής της, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα τοπίο καθαρό και διαφανές, όπως αρμόζει για τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες». Στην πραγματικότητα, βέβαια, στο επίκεντρο του νομοσχεδίου και της συζήτησης γύρω από αυτό είναι προφανές ότι βρίσκεται η αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας, ζήτημα γύρω από το οποίο εκδηλώνονται έντονοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί. Πολλά, επίσης, είναι τα σημεία που παραμένουν «θολά» στο νομοσχέδιο, με την παραπομπή των σχετικών ζητημάτων σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, δε διαφέρει ουσιαστικά από αυτό που είχε δώσει σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Ιούλη η κυβέρνηση. Ως σκοπός του νομοσχεδίου αναφέρεται η εφαρμογή της «νομιμότητας» στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, μιας και από το 1990 που ξεκίνησε η λειτουργία τους μέχρι σήμερα, λειτούργησαν υπό το καθεστώς των λεγόμενων «προσωρινών αδειών».

Με το νομοσχέδιο δίνεται η εξουσιοδότηση στο ΕΣΡ να διενεργεί δημοπρασία μέσω έκδοσης σχετικής προκήρυξης για τη χορήγηση άδειας εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, ενώ η διαδικασία αδειοδότησης θα γίνει σύμφωνα με τους ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων, που μπορεί να τροποποιούνται με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Με απόφαση, επίσης, του αρμόδιου υπουργού Υποδομών, καθορίζεται ο αριθμός των προκηρυσσόμενων αδειών και με Κοινή Υπουργική Απόφαση του ίδιου και του υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η τιμή εκκίνησης ανά κατηγορία δημοπρατούμενης άδειας.

Η χρονική διάρκεια ισχύος των αδειών καθορίζεται σε δέκα έτη και δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό και απόκτησης άδειας έχουν ανώνυμες εταιρείες (εγχώριες ή του εξωτερικού) που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο χώρο των ΜΜΕ, ΟΤΑ και κοινοπραξίες. Ως ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται το ποσό των 8 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, το ποσό των 5 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου και το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου προγράμματος μη ενημερωτικού περιεχομένου. Σχετικά με τους μετόχους των εταιρειών, μεταξύ άλλων προβλέψεων, το νομοσχέδιο ορίζει πως δε θα μπορούν να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις ερευνών της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και σε διαφημιστικές επιχειρήσεις.

Στο νομοσχέδιο καθορίζεται, επίσης, ο ελάχιστος αριθμός προσωπικού ανάλογα με την κατηγορία της εμβέλειας και το είδος του προγράμματος. Ετσι, το προσωπικό των υποψηφίων για άδειες εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου ορίζεται τουλάχιστον στα 400 άτομα, το προσωπικό των υποψηφίων για άδειες εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα θεματικού περιεχομένου στα 200 άτομα, το προσωπικό των υποψηφίων για άδειες εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα στα 50 άτομα και τέλος το προσωπικό των υποψηφίων για άδειες περιφερειακής εμβέλειας ενημερωτικού ή μη χαρακτήρα ορίζεται τουλάχιστον στα 20 άτομα.

 

Έχει διαβαστεί 366 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία -1 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 7 °C
Άνεμος Α 1-3 μποφόρ

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 10 °C
Άνεμος Ν 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 176 επισκέπτες και 0 μέλη.