Σάββατο, 25 Ιούν, 2022

 • Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: «Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης»
 • Δήλωση του Αλέκου Μόσχου για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"
 • ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ: Τα δικαιώματα των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτα!
 • Ο Τάσος Πρωτοψάλτου για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/6
 • Δήλωση του δημοτικού συμβούλου Βέροιας Θανάση Δέλλα για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"
Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: «Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης»1 Δήλωση του Αλέκου Μόσχου για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"2 ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ: Τα δικαιώματα των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτα!3 Ο Τάσος Πρωτοψάλτου για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/65 Δήλωση του δημοτικού συμβούλου Βέροιας Θανάση Δέλλα για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ"6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ποιοι αδειάζουν τα κρατικά ταμεία, ποιοι τα γεμίζουν και ποιοι είναι οι μπαταχτσήδες

Προχθες στις Βρυξέλλες βρέθηκαν τόσο ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο Α. Τσίπρας. Ο πρώτος για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ο δεύτερος για την Προπαρασκευαστική Σύνοδο των κομμάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και οι δύο στήριξαν την επέκταση της ΕΕ «προς ανατολάς», αλλά και τις κυρώσεις στη Ρωσία, αποφάσεις δηλαδή που ρ... Περισσότερα

Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: Υποκρισίας το ανάγνωσμα και προσπάθεια να παρουσιαστεί ο φταίχτης ως «γιατρικό»

από Η Άλλη Άποψη
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: Υποκρισίας το ανάγνωσμα και προσπάθεια να παρουσιαστεί ο φταίχτης ως «γιατρικό»
Με υποκριτικές δόσεις «αυτοκριτικής», τη συνήθη επίκληση των τάχα «πρωτόγνωρων» καιρικών φαινομένων, το επίσης συνηθισμένο «πινγκ πονγκ» μετάθεσης ευθυνών και άλλη μία προαναγγελία αλλαγών στον κρατικό μηχανισμό επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, στην εισήγησή του χτες στο υπουργικό συμβούλιο, να διασκεδάσει τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση για την απίστευτη ταλαιπωρία που βίωσε ο λαός όλες αυτές τις μέρες, μένοντας απροστάτευτος μπρος σε έναν αναμενόμενο χιονιά, όχι λόγω «αστοχιών» του κρατικού μηχανισμού αλλά γιατί το αστικό κράτος αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως «κόστος», έχοντας άλλες προτεραιότητες, την ικανοποίηση των στοχεύσεων του κεφαλαίου.


Τι είπε και τι δεν είπε
 • Ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να επιρρίψει «σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο» για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη χιονοθύελλα, για τις οποίες είπε ότι «θα διερευνηθούν πλήρως, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο».

Τι δεν είπε;

-- Οτι η «υφιστάμενη νομοθεσία» και οι συμβάσεις που έχουν νομοθετήσει διαδοχικά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατρέψει τους μεγάλους οδικούς άξονες σε πανάκριβο εμπόρευμα, που το πληρώνει ο λαός διπλά και τρίδιπλα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και των διοδίων, αλλά και ότι με αυτές το αστικό κράτος αποποιείται την ευθύνη της προστασίας του λαού, παραχωρώντας την σε επιχειρηματικούς ομίλους, που την κόβουν και τη ράβουν στα μέτρα της κερδοφορίας τους. Γι' αυτό και η «διερεύνηση» των αιτιών δεν πρόκειται να δείξει «ποτέ των ποτών» τον «ένοχο», όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά.

 • Παραπέρα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να αναφερθεί στην προσπάθεια «εξαγοράς της σιωπής», με τις αποζημιώσεις στους εγκλωβισμένους οδηγούς, περηφανευόμενος μάλιστα ότι «είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ενεργοποιείται για να ανακουφιστούν με αυτήν τη διαδικασία συμπολίτες μας» και ότι ο όρος αυτός μπήκε στις συμβάσεις με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Τι δεν είπε;

Οτι οι αποζημιώσεις - για τις οποίες, σημειωτέον, λέγεται ότι δίνουν και μια φτηνότερη διέξοδο στην εταιρεία απέναντι σε αγωγές - όχι μόνο είναι ελάχιστες μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που έδωσε ο ελληνικός λαός στις εταιρείες για «διαφυγόντα κέρδη» λόγω της μείωσης της κίνησης το προηγούμενο διάστημα, αλλά στην πραγματικότητα δείχνουν ότι οι εταιρείες και το αστικό κράτος έχουν μόνιμα στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» των κερδών τις λαϊκές ανάγκες.

Και εδώ ακολουθείται το γνωστό «μότο» της πολιτικής της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές, που ακολουθήθηκε και στις πλημμύρες στη Μάνδρα, στους πυρόπληκτους στο Μάτι και στην Εύβοια, στους σεισμόπληκτους σε Θεσσαλία και Κρήτη, και το οποίο λέει ότι στις φτωχότερες περιοχές είναι προτιμότερο τα λαϊκά στρώματα να αποζημιώνονται με τα ελάχιστα, κατόπιν εορτής, παρά το κράτος να δημιουργεί «κοστοβόρες» υποδομές προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού από τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό άλλωστε εννοούσε και ο πρωθυπουργός όταν σε άλλο σημείο έλεγε πως «είναι αλήθεια ότι οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων»: Οτι δηλαδή τα μέσα για προστασία από έναν χιονιά θεωρούνται περιττό κόστος για το αστικό κράτος, και γι' αυτό τα ιεραρχεί τελευταία.

 • Και επειδή αυτή η αρχή διέπει το σύνολο της πολιτικής τους, όπως εφαρμόζεται παντού, ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε παρά να παραδεχτεί ότι εκτός της Αττικής Οδού προβλήματα υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. «Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά, και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας», σημείωσε.

Τι δεν είπε;

Οτι όσες φορές και να «αναπροσαρμόσουν τους σχεδιασμούς τους», αυτοί πάντα θα δείχνουν ως πυξίδα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, και γι' αυτό αφήνουν απέξω τις λαϊκές ανάγκες. Γι' αυτό άλλωστε τόσα χρόνια δεν έχει «βγει» ούτε μια φορά ο «σχεδιασμός» του αστικού κράτους: Γιατί καπιταλιστική ανάπτυξη και σχεδιασμός προς όφελος του λαού είναι πράγματα ασύμβατα. Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη, που υπηρετούν, όχι μόνο δεν μπορεί να λύσει τα λαϊκά προβλήματα, αλλά συνεχώς τα οξύνει και τα περιπλέκει. Γιατί το κράτος τους είναι επιλεκτικά ανίκανο για τα συμφέροντα του λαού, αλλά αντίθετα πολύ γρήγορο και επιτελικό κάθε φορά που είναι να «ξεμπλοκάρει» επενδύσεις και να εξυπηρετήσει επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Αλλωστε και η «σημειολογία» είναι ενδεικτική: Την ώρα που το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο με ψευτοσυγνώμες και τερτίπια παρέπεμπε στις ελληνικές καλένδες μέτρα προστασίας του λαού, την ίδια ώρα περνούσε και νέους νόμους για θέματα όπως η «εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου και ζητήματα «εμπορικής διαιτησίας».

 • Παραπέρα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε με θράσος για τις διακοπές ρεύματος ότι «στον τομέα αυτό πήραμε τα μαθήματα της ''Μήδειας'' (σ.σ. πέρυσι τον Φλεβάρη) και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα», συνιστώντας για τις «ελάχιστες» - κατά τον ίδιο - περιοχές που για τρίτο 24ωρο δεν έχουν ηλεκτρικό... υπομονή και κατανόηση.

Τι δεν είπε;

Οτι χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και αναξιοπαθούντες έμειναν ξανά χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον χιονιά, κι αυτό ως αποτέλεσμα όχι των «ακραίων φαινομένων» αλλά των κακοσυντήρητων και παμπάλαιων δικτύων, των υποστελεχωμένων και χωρίς μόνιμο προσωπικό συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, συνεπειών της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, και η δική του.

Δεν είπε όμως και για τα δεκάδες χιλιάδες σπίτια που παρότι δεν είχαν διακοπή, έμειναν μέσα στον χιονιά να ξυλιάζουν ή να προσπαθούν να ζεσταθούν όπως - όπως, ακόμα και πληρώνοντας με τη ζωή τους, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της Ενέργειας, που έχει εκτοξευθεί όλα αυτά τα χρόνια ώστε να ανοίξουν τα «πράσινα» πεδία κερδοφορίας στους ομίλους.

 • Τέλος, μπροστά στην πρόδηλη και επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, λίγους μήνες μετά τις αλλαγές που είχαν γίνει στην Πολιτική Προστασία και τότε είχαν εμφανιστεί ως πανάκεια για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, είπε ότι «ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: Κράτους, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, δήμων και ιδιωτών», και ότι «μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών».

Τι δεν είπε;

Οτι το αστικό κράτος δεν πρόκειται ούτε «στον αιώνα τον άπαντα» να είναι έτοιμο για τις λαϊκές ανάγκες, και χτυπητό παράδειγμα είναι και η Πολιτική Προστασία. Και εδώ η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν έρχεται να λύσει τα «προβλήματα δεκαετιών», που έτσι κι αλλιώς προκαλούν η πολιτική τους και η καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά έρχεται να χτίσει πάνω στην πολιτική δεκαετιών: Τα σχέδιά τους άλλωστε προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, την επίρριψη των ευθυνών στην «ατομική ευθύνη» του λαού με την απαλλαγή του κράτους από τις ευθύνες του, αλλά και την προσαρμογή της στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Έχει διαβαστεί 584 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 26 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 20 ως 33 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 27 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 33 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 781 επισκέπτες και 0 μέλη.