Κυριακή, 05 Δεκ, 2021

  • Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 669)
  • Άξιζε τουλάχιστον έναν βαθμό ο Φίλιππος Βέροιας Volleyball στην ήττα από το Φοίνικα Σύρου ΟΝΕΧ
  • Δήλωση του Θανάση Γικόνογλου
  • Στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ο Χρήστος Τσιούντας
  • Προκαλεί το λαϊκό αίσθημα ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα έχουμε καταπληκτικά Χριστούγεννα… Η πανδημία στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη»!
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 4/12
Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 669)1 Άξιζε τουλάχιστον έναν βαθμό ο Φίλιππος Βέροιας Volleyball στην ήττα από το Φοίνικα Σύρου ΟΝΕΧ2 Δήλωση του Θανάση Γικόνογλου3 Στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ο Χρήστος Τσιούντας4 Προκαλεί το λαϊκό αίσθημα ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα έχουμε καταπληκτικά Χριστούγεννα… Η πανδημία στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη»!5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 4/126

Το Σχόλιο της Ημέρας

Με μόνο όπλο τον εμβολιασμό και απογείωση της «ατομικής ευθύνης» η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση

Την επιτάχυνση της χορήγησης της 3ης δόσης του εμβολίου για τους ενήλικες, από τους έξι στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση ή μετά τη διάγνωση για όσους έχουν νοσήσει, γνωμοδότησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία... Περισσότερα

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Βουλή, στην εκδήλωση της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

από Η Άλλη Άποψη

Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην Βουλή, στην εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με θέμα «Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων στεγαστικών δανείων»:

“Η πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας αποτυπώνεται πλήρως στην εντεινόμενη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Την στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να κάνει λόγο για κοινωνική πολιτική και δίκαιη ανάπτυξη, έχουμε περικοπές σε συντάξεις, μείωση των μισθών και εξοντωτικούς άμεσους και έμμεσους φόρους.

Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών είναι πλέον εξαντλημένη, όπως αποδεικνύεται και από την αύξηση κατά 16,1 δις ευρώ (Γενάρης 2015 - Σεπτέμβρης 2016) των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, οι εξαγωγές και η κατανάλωση βυθίζονται, η ανεργία καλπάζει. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ανέλθει σε πρωτοφανή υψηλό επίπεδο.

Πίσω όμως από αυτά τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία, πίσω από τους αριθμούς, βρίσκονται άνθρωποι που χάνουν την δουλειά τους, που παλεύουν να επιβιώσουν και που κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και το σπίτι τους.

Διότι τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να επιβαρύνονται με μεγάλα επιτόκια, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Είναι αναντίστοιχα τόσο των εισοδημάτων των δανειοληπτών όσο και της αξίας πλέον των ακινήτων με τα οποία είναι συνδεδεμένα.

                Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια δεν αποτελούν μόνο μια θηλιά στο λαιμό των πολιτών που όλο και στενεύει. Πιέζουν επιπλέον και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς μειώνονται τα έσοδα των τραπεζών και περιορίζεται η ρευστότητά τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών στο τραπεζικό μας σύστημα, ενώ συνθλίβεται ταυτόχρονα και η αγορά κατοικίας.

                Με ποιο τρόπο όμως θα αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα των κόκκινων στεγαστικών δανείων; Τι είναι αυτό που μπορεί ρεαλιστικά να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί για την ανακούφιση των πολιτών και τη βελτίωση της ζωής τους; Διότι χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται σε αδιέξοδο και η κατάστασή τους, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, θα επιδεινωθεί το 2017.

Η κυβέρνηση όφειλε να  αντιμετωπίσει ουσιαστικά το ζήτημα των στεγαστικών δανείων, έπειτα από ευρεία διαβούλευση, έτσι ώστε οι λύσεις που θα προκύψουν να είναι συμφέρουσες και για τις δύο πλευρές. Αντ’ αυτού επιδίδεται σε δηλώσεις και επικοινωνιακές τακτικές, που οξύνουν περαιτέρω το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Διότι δεν έχει ένα σαφές σχέδιο που θα ανακουφίσει τους δανειολήπτες από τα χρέη τους, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, το ύψος των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα αλλά και τη σημερινή αξία των ακινήτων. Ούτε ξεκαθαρίζει τι διαπραγματεύεται με τους θεσμούς και τι προτίθεται να κάνει στο εξής.

                Εμείς, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιμένουμε στη άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Για εμάς, η δραστική λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσω ενός ολοκληρωμένου και αναλυτικού σχεδίου με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα, που θα διαχωρίζει τους δανειολήπτες σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν από αυτούς που δεν μπορούν.

Πρέπει να προσφέρονται διευρυμένες δυνατότητες για την διαχείριση των ανείσπρακτων οφειλών, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση της οφειλής. Προσωπικά, είμαι μακριά από  μανιχαϊστικές απόψεις για κάθε ζήτημα. Δεν με εκφράζει το πέταγμα όλων των οφειλετών και των εχόντων κόκκινα δάνεια στο ίδιο πιθάρι. Η εξατομικευμένη προσέγγιση που θα προστατεύει τους ειλικρινείς οφειλέτες, αλλά και θα εξασφαλίσει και το Δημόσιο, είναι ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί. 

Χρειάζεται μια εξατομικευμένη προσέγγιση με συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για να δούμε γιατί και πως κάποιος έφτασε να οφείλει και ποιος είναι αυτός ο κάποιος. Διότι προφανώς και δεν είναι το ίδιο ένας που έχει κόκκινο δάνειο και συγχρόνως σημαντική μείωση του μισθού του, με έναν που έχει μεγάλη άλλη ακίνητη περιουσία και υψηλά εισοδήματα. Στο επίκεντρο λοιπόν πρέπει να είναι ο δανειολήπτης και να εξετάζονται όλα τα στοιχεία (συνθήκες διαβίωσης, προοπτικές βελτίωσης κ.λπ.), αλλά και να δίνονται κίνητρα στους συνεπείς δανειολήπτες.

Κι επιτέλους, πρέπει να διασφαλίσουμε την ίση μεταχείριση των πολιτών και στο ζήτημα αυτό. Είτε ο δανειολήπτης είναι δημόσιος υπάλληλος είτε ελεύθερος επαγγελματίας, είτε δανείστηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είτε από ιδιωτικές τράπεζες.

Οφείλουμε να βρούμε λύσεις που θα αντιμετωπίζουν πρωτίστως καταστάσεις ανάγκης και θα διασφαλίζουν την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού. Διότι με τις παρατάσεις και τις προσωρινές λύσεις, κυρίως σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, το πρόβλημα δεν λύνεται. Αντιθέτως, γίνεται εντονότερο. Οι πλειστηριασμοί, το έχουμε τονίσει επανειλημμένα, δεν αποτελούν τη λύση του προβλήματος. Αντιθέτως έχουν οδυνηρές συνέπειες και δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα τόσο στους δανειολήπτες όσο και στα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι προτάσεις μας για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων στεγαστικών δανείων βασίζονται σε μια κοινωνική συμφωνία με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους.

Η οικονομική και κοινωνική κρίση ολοένα και βαθαίνει. Οι πολίτες βιώνουν, καθημερινά όλο και περισσότερο, τις σκληρές επιπτώσεις της. Οι κόκκινες γραμμές που άλλοτε έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της κατοικίας ξεθώριασαν.

 Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Παρουσιάζουμε τις δικές μας ρεαλιστικές προτάσεις και πρωτίστως σας ακούμε.

Είμαι βέβαιος πως η σημερινή ημερίδα που οργανώνεται από την κοινοβουλευτική μας ομάδα, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Να είστε σίγουροι ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για ένα προοδευτικό σχέδιο για την χώρα μας και το μέλλον της. Για να υπερβούμε την κρίση, με όραμα και μεταρρυθμίσεις.

 

 

Έχει διαβαστεί 186 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 6 °C
Άνεμος Β 1-3 μποφόρ

Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 13 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 13 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 355 επισκέπτες και 0 μέλη.