Δευτέρα, 29 Νοέ, 2021

  • Θα κριθεί στον δεύτερο γύρο...
  • ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/11
  • Έφη Παυλίδου ιστορικός, συγγραφέας: «Το συγκεκριμένο βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίστηκε «ο εκάστοτε Άλλος» από τους ταγούς του ελληνικού εθνικισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου»
  • Κατάθεση στεφάνων ΤΕ Ημαθίας ΚΚΕ & Παραρτήματος Βέροιας ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης
Θα κριθεί στον δεύτερο γύρο...1 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ2 Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/114 Έφη Παυλίδου ιστορικός, συγγραφέας: «Το συγκεκριμένο βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίστηκε «ο εκάστοτε Άλλος» από τους ταγούς του ελληνικού εθνικισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου»5 Κατάθεση στεφάνων ΤΕ Ημαθίας ΚΚΕ & Παραρτήματος Βέροιας ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

"Ενοικιάζόμενοι" εργαζόμενοι...

Δυστυχώς και στην περιοχή μας εφαρμόζεται ο θεσμός των «ενοικιαζόμενων εργαζόμενων» (ακόμη και σε δημόσιους οργανισμού). Παρά το γεγονός ότι προσφέρουν τα μέγιστα οι εργαζόμενοι αυτοί βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια, το άγχος και την αβεβαιότητα, τον φόβο αν τον άλλο μήνα θα έχουν δουλειά. Δίκαιο επομένως το αίτημα για κατά... Περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Για την παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού

από Η Άλλη Άποψη

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος… πρέπει να αντιδράσεις !!!

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Με αφορμή αυτό το γεγονός η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση.

Πενήντα έξι χρόνια μετά τη σφαγή των φοιτητών στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής, επειδή διεκδικούσαν τα δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού από το καθεστώς του απαρτχάιντ, η ρατσιστική βία εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο.

Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στο πώς αντιμετωπίζονται οι μετανάστες μαθητές στα σχολεία μας ή στις δολοφονικές επίθεση κατά των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.  Σήμερα και με αφορμή την μαζικό πέρασμα προσφύγων από την χώρα μας, έχει μπει σε όλα τα σπίτια συζητιέται σε όλες τις οικογένειες με μαθητές.

Οι εικόνες που ζούμε και βλέπουμε είναι τραγικές : Χιλιάδες οικογένειες με παιδιά θαλασσοπνίγονται, στοιβάζονται σε hot spots και ακατάλληλες υποδομές, έρχονται αντιμέτωπες με την καταστολή, πέφτουν θύματα διακινητών, περπατάνε πάνω στις εθνικές οδούς με προορισμό την Ειδομένη και τα σύνορα είναι κλειστά από την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ.

Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργήθηκε τυχαία. Είναι η  επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της Τουρκίας, του Ισραήλ και των μοναρχιών του Κόλπου στην Συρία, που έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και στη δημιουργία εκατομμυρίων προσφύγων. 

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, όσο επεμβαίνουν στη Συρία και αλλού για τον έλεγχο περιοχών πλούσιων σε πρώτες ύλες - φυσικό αέριο, πετρέλαιο -  θα θρηνούμε νεκρούς.  Ολόκληρες οικογένειες θα ξεκληρίζονται.  Οι φωνές των ναυαγών και τα κλάματα όσων επιζούν, τρυπούν τα αυτιά.

Η κυβέρνηση  επιθυμεί «αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στην περιοχή», εμπλέκοντάς μας ακόμη περισσότερο στους ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.  Επιπλέον, στήνει τσαντίρια όπου βρει χωρίς καμία προετοιμασία, ενώ γνώριζε εδώ και ένα χρόνο το πρόβλημα και πού θα οδηγούσε.  Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι απειλητικές κινήσεις εναντίον των προσφύγων – όπως  αυτή στα Γιαννιτσά – που θα επεκταθούν και σε άλλες πόλεις όπου θα εγκατασταθούν πρόσφυγες.  Με αυτό τον τρόπο, θα πετύχει τον σκοπό που θέλει η Ε.Ε, να εμφανιστούν δηλ. ο νεοναζισμός και ο φασισμός πιο έντονα μέσα στην χώρα, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση στο θέμα απάνθρωπη και αντιευρωπαϊκή. 

Η αλληλεγγύη των εργαζομένων, των ανέργων, των σωματείων και των φορέων προς τους πρόσφυγες αποτελεί χαστούκι στο φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. 

Απ’ την άλλη, αποτελεί υποκρισία το δήθεν ανθρωπιστικό ενδιαφέρον όλων εκείνων που συμφωνούν στην εμπλοκή της χώρας στα γεωστρατηγικό παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Καλούμε τους γονείς σε εγρήγορση, σε καταδίκη των πολέμων, σε απαίτηση να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Συρία και αλλού. 

Να διεκδικήσουν ανοιχτά και ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, με ευθύνη του κράτους.

Να τους χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες προορισμού.

Η αλληλεγγύη και η στήριξη αυτών των ανθρώπων πρέπει να συνοδεύεται από συνεχή πάλη κατά των επεμβάσεων, των βομβαρδισμών και των αιτιών που προκαλούν τον πόλεμο, και εναντίον κάθε εμπλοκής της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Ενόψει της 21ης Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού, καλούμε τις Ενώσεις Γονέων να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διοργανώσουν σχετικές εκδηλώσεις.  

Έχει διαβαστεί 376 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 6 ως 14 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 11 °C
Άνεμος ΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 280 επισκέπτες και 0 μέλη.