Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον «κίνδυνο φτώχειας και στέρησης υλικών και κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης» για το 2024. Το ποσοστό που κινδυνεύει από φτώχεια είναι αυξημένο κατά 0,8% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2023 (26,9% έναντι 26,01%). Αντίστοιχα, το ποσοστό που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο κόστος της στέγασης (εν... Περισσότερα
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: «Κόκκινο» χτύπησε η υποστελέχωση των υπηρεσιών των Περιφερειών
από Η Άλλη Άποψη
«Κόκκινο» χτύπησε η υποστελέχωση των υπηρεσιών των Περιφερειών, καθώς όπως καταγγέλλει ηΟμοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, η συνεχιζόμενη απαγόρευση των προσλήψεων σε κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ, οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ, σε συνδυασμό με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, οδηγούν πολλές υπηρεσίες των Περιφερειών σε τραγικό επίπεδο λειτουργίας.
Σε ανακοίνωσή της, που απευθύνεται και στον Υπουργό Εσωτερικών, τονίζει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι οι υπηρεσίες και απαιτεί μεταξύ άλλων, να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μην ιδιωτικοποιεί και να μην εκχωρηθεί καμιά αρμοδιότητα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η υποστελέχωση των υπηρεσιών των Περιφερειών χτύπησε "κόκκινο"
Ζητάμε άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων - μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Η συνεχιζόμενη απαγόρευση των προσλήψεων σε κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ, οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ, σε συνδυασμό με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, οδηγούν πολλές υπηρεσίες των Περιφερειών σε τραγικό επίπεδο λειτουργίας. Σημαντικά αρνητικό ρόλο έπαιξε και η διαθεσιμότητα-κινητικότητα των τελευταίων χρόνων.
Η μεταφορά της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις Περιφέρειες από τον κρατικό προϋπολογισμό στουςΚεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και η συνεχής περικοπή τους, περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις όποιες δυνατότητες έχουν απομείνει για προσλήψεις.
Το "μικρό" κράτος σήμερα προωθείται από όλα τα κόμματα που ψήφισαν Μνημόνια, από όλα τα κόμματα, που βαδίζουν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, απ' όλους όσους παρουσιάζουν ως υπεύθυνο της καπιταλιστικής κρίσης το "μεγάλο" δημόσιο τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους, απ' όλους όσους ψήφισαν και στήριξαν τη μείωση του λεγόμενου "μισθολογικού κόστους".
Οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων συνεχώς χειροτερεύουν. Δημιουργείται το έδαφος για να προωθούνται ως "ώριμο φρούτο" οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ Β' βαθμού, οι ιδιωτικοποιήσεις υποστηρικτικών λειτουργιών (καθαριότητα, φύλαξη, τεχνική στήριξη κ.λπ.), η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, το παραπέρα χτύπημα μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατάστασης, που επικρατεί είναι:
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 377 κενές θέσεις, να υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες και μάλιστα από τις πλέον τουριστικές όπως η Χαλκιδική, που έχει 3 μόνο Επόπτες Δημόσιας Υγείας και κανέναν οδηγό!!! Να έχει 12 μηχανήματα (εκσκαφείς κ.λπ.) και κανένα χειριστή μηχανημάτων. Ή στη ΠΕ Ημαθίας να υπάρχουν μόνο 4 κτηνίατροι!!! Συνολικά στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι κενές το 42% των θέσεων των γιατρών, το 52% των τεχνολόγων τροφίμων, το 20% των γεωτεχνικών, το 44% των χειριστών μηχανημάτων κ.λπ...
Μετά από όλα αυτά ρωτάμε: Υπάρχει κανείς που ισχυρίζεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν έτσι οι υπηρεσίες;
Το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι των Περιφερειών απαιτούμε:
να σταματήσει η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η απαγόρευση των προσλήψεων
να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
να μην ιδιωτικοποιεί και να μην εκχωρηθεί καμιά αρμοδιότητα
να θεωρείται "μετάθεση" κάθε μεταφορά υπαλλήλου σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, σε άλλο δήμο ή σε άλλο νησί.»