Παρασκευή, 30 Ιούλ, 2021

  • Στέφανος Ντούσκος: Χρυσός στο μονό σκιφ της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
  • Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ: Συνέντευξη έδωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία για το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve»
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΕΥΑΒ για την ορθολογική χρήση του νερού
  • «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»: «Με τρίμηνες προσλήψεις και με τιμωρητικές διατάξεις δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία»
  • Αυξάνεται εκ νέου η πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά προέχει η «ατομική ευθύνη»...
  • O Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, για την απευθείας αγορά οικοπέδου ως χώρο δημοτικού σχολείου:  «Δαπάνη για αγορά κτιρίου “Τσαλέρα” 0€»
Στέφανος Ντούσκος: Χρυσός στο μονό σκιφ της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο1 Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ: Συνέντευξη έδωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία για το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve»2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΕΥΑΒ για την ορθολογική χρήση του νερού3 «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»: «Με τρίμηνες προσλήψεις και με τιμωρητικές διατάξεις δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία»4 Αυξάνεται εκ νέου η πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά προέχει η «ατομική ευθύνη»...5 O Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, για την απευθείας αγορά οικοπέδου ως χώρο δημοτικού σχολείου:  «Δαπάνη για αγορά κτιρίου “Τσαλέρα” 0€»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Υπερμνημόνιο

Υπερμνημόνιο

«Χαράς ευαγγέλια» για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα σήμερα με την κύρωση της σύμβασης του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου δηλαδή που έρχεται να δέσει νέες «αλυσίδες» στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.«Η χώρα μεταμορφώνεται» λέει η ΝΔ, «πρόκειται για ιστορική τομή στην ΕΕ» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για τα 32 δισεκατομμύρια ... Περισσότερα

Παγιωμένη η κυριαρχία της προσωρινής και «ευέλικτης» απασχόλησης

από Η Άλλη Άποψη
Παγιωμένη η κυριαρχία της προσωρινής και «ευέλικτης» απασχόλησης

Την παγίωση της κυριαρχίας της προσωρινής και «ευέλικτης» απασχόλησης, στο έδαφος του τεράστιου σχετικού οπλοστασίου που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Φλεβάρη 2020.

Ωστόσο από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, παρουσιάζοντας το μαύρο - άσπρο «πανηγυρίζει» προκλητικά, ισχυριζόμενος ότι «ενισχύεται η μισθωτή απασχόληση» λόγω θετικού ισοζυγίου προσλήψεων - απολύσεις, ενώ μιλά για «το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την έναρξη της κρίσης», επικαλούμενος την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, υποκρύπτοντας το γεγονός ότι στην κατηγορία «εργαζόμενοι» των εν λόγω εκτιμήσεων εντάσσεται ένας τεράστιος όγκος μισοάνεργων, υποαπασχολούμενων, με μισθούς ψίχουλα και συμβάσεις με ημερομηνία λήξης.

Το δε θετικό ισοζύγιο στο οποίο αναφέρεται ο υπουργός, δηλαδή οι περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις για το μήνα Φλεβάρη του 2020 ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς ο μήνας αυτός παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο όλα τα χρόνια από τον Φλεβάρη του 2014 (ο πρώτος Φλεβάρης για τον οποίο δίνει στοιχεία η «Εργάνη»). Επιπλέον, κρύβει ότι το τωρινό θετικό ισοζύγιο είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χρονιές.

Πολύ περισσότερο, αποσιωπά την παγίωση της κυριαρχίας της «ευέλικτης» και προσωρινής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Φλεβάρη το 2020:  Οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας (μερική και εκ περιτροπής απασχόληση) αποτελούν το 56,2% των προσλήψεων. Η μερική απασχόληση καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό από το 2014, φθάνοντας το 42,54%. Συνεχής είναι η αύξηση της προσωρινής απασχόλησης, που αφορά και τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι απολύσεις λόγω λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οι απολύσεις αυτές το Φλεβάρη του 2020 να είναι αυξημένες κατά 230% σε σχέση με τον Φλεβάρη του 2014.

Στα ύψη και η ανεργία παρά την απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα.

Για να τα κρύψει όλα αυτά ο υπουργός Εργασίας προβάλλει τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την επίσημη ανεργία, που προκύπτουν από δειγματοληπτική έρευνα η οποία χρησιμοποιεί κριτήρια που συγκαλύπτουν την ανεργία. Χαρακτηριστικά, δεν θεωρείται άνεργος όποιος εργάστηκε έστω και μια ώρα την βδομάδα πριν την έρευνα!

Έτσι, η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά το ποσοστό της επίσημης ανεργίας τον Δεκέμβρη του 2019 σε 16,3%, έναντι 18,5% τον Δεκέμβρη του 2018 και 16,5% τον Νοέμβρη του 2019.Ωστόσο, για τον ίδιο μήνα τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που είναι αποτέλεσμα καταγραφής και όχι δειγματοληψίας, δείχνουν την ίδια περίοδο αύξηση του αριθμού των ανέργων.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων για τον συγκεκριμένο μήνα ανήλθε σε 1.128.421 άτομα, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με το Νοέμβρη του 2019 (+44.478 άτομα), αλλά και σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2018 (+11.605 άτομα).

Αύξηση παρουσιάζουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και για τον Γενάρη του 2020

Έχει διαβαστεί 129 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 30 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 27 ως 39 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Σάββατο, 31 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 25 ως 39 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 283 επισκέπτες και 0 μέλη.