Χρηματοδότηση «πολεμικής οικονομίας», ένταση της φοροληστείας, «πάγωμα» δαπανών: Αυτό είναι το τρίπτυχο του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που φέρνει η κυβέρνηση για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αυτήν τη βδομάδα.Και καθένα από τα παραπάνω, προερχόμενα από τα «μνημόνια των μνημονίων», που ενώνουν όλα τα κόμματα του κεφαλα... Περισσότερα
Πάμε για ψήφο εμπιστοσύνης;
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς στην ψηφοφορία επί του 3ου μνημονίου στη Βουλή, συγκέντρωσε 117 ψήφους πέφτοντας κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, κάτι που εκτιμάται ως θεσμική δυσαρμονία.
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν συγκεκριμένα ότι αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου.
Αναφερόμενη στο θέμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη τόνισε: «Είχαμε έναν αριθμό βουλευτών που επέλεξαν διαφορετική διαδρομή. Θα γίνουν όσα χρειάζεται να γίνουν ακολουθώντας τον κανονισμό και το σύνταγμα».
Ποιοι καταψήφισαν
Πιο συγκεκριμένα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, 32βουλευτές ψήφισαν «ΟΧΙ» στο νέο μνημόνιο, 11 δήλωσαν «παρών» ενώ ένας βουλευτής απουσίαζε.
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.
Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.