Σάββατο, 15 Μάι, 2021

  • Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Η Κυριακή είναι και πρέπει να παραμείνει αργία!
  • Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.
  • ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Αντεργατικές ανατροπές που γυρνούν τη ζωή των εργαζομένων δεκαετίες πίσω
  • Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας
  • Από το μέλλον...
Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Η Κυριακή είναι και πρέπει να παραμείνει αργία!1 Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.2 ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας3 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Αντεργατικές ανατροπές που γυρνούν τη ζωή των εργαζομένων δεκαετίες πίσω4 Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας5 Από το μέλλον...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μας δουλεύουν…

Μας δουλεύουν…

Πριν από 1 χρόνο μαθαίναμε πως ασφαλές άνοιγμα αγοράς & κοινωνικών εκδηλώσεων θα γίνει όταν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 700 ημερησίως. Φέτος ανοίγουμε τα πάντα, ακόμα & τον τουρισμό με πάνω από 2.000 κρούσματα, γεμάτες ΜΕΘ (πάνω από 600 διασωληνομένους) και πάνω από 50 νεκρούς… Περισσότερα

ΠΑΜΕ: Να μην περάσουν οι αλλαγές στο ΣΕΠΕ

από Η Άλλη Άποψη
ΠΑΜΕ: Να μην περάσουν οι αλλαγές στο ΣΕΠΕ

 

«Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωράει με το καλημέρα σε νέα βήματα υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι, «η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ως τέτοιου και η υπαγωγή της Επιθεώρησης στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου δεν συνιστά εκσυγχρονισμό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε απαλλάσσει την Επιθεώρηση από τον σφιχτό κυβερνητικό έλεγχο, αφού ο πολιτικός προϊστάμενος, που θα εφαρμόζει με αυστηρότητα και επιμέλεια την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, είναι πολύ φανερός και στη νέα δομή της Επιθεώρησης. Πρόκειται για την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου, στέλεχος διορισμένο από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένη αποστολή, που ούτε κατά κεραία δεν θα ξεφεύγει από τις κυρίαρχες κατευθύνσεις». 

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η Επιθεώρηση Εργασίας δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους. Αποτελεί κατάκτηση σκληρών αγώνων και αίματος της εργατικής τάξης» και καλεί τα ταξικά συνδικάτα, κάθε εκλεγμένο συνδικαλιστή να μπει μπροστά στην υπεράσπιση των μηχανισμών ελέγχου, που με τους αγώνες της η εργατική τάξη έχει επιβάλει». 

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι, «η κατάργηση της αυτονομίας του ΣΕΠΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι ακόμη ένα βήμα στην διαχρονικά δρομολογημένη , απ΄όλες τις κυβερνήσεις, απαξίωση του οργανισμού, απελευθερώνοντας παραπέρα για την εργοδοτική ασυδοσία».

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Οι υποκριτικές θρηνωδίες του ΣΥΡΙΖΑ και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι οι συγκεκριμένες οργανωτικές αλλαγές στην Επιθεώρηση ανατρέπουν την δήθεν αναβάθμιση που είχε συντελεστεί στο ΣΕΠΕ τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν μια θλιβερή προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για τις πομπές τους. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε για 4 χρόνια την Επιθεώρηση βαριά απαξιωμένη σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, σε μια πεντακάθαρη προσπάθεια να μην μπορέσει να υπάρξει ούτε η παραμικρή προστασία των εργαζομένων στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και της Υγείας και Ασφαλείας. Οι προεκλογικές ψευτιές των Τσίπρα - Αχτσιόγλου ότι το προσωπικό της Επιθεώρησης είχε αυξηθεί δήθεν κατά 35% στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα αποκαλύφθηκαν, μια που στα «συγκλονιστικά» αυτά νούμερα υπολογίζονταν εκατοντάδες προσλήψεις-μετακινήσεις που απλά σχεδιάζονταν στα χαρτιά.

Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους. Αποτελεί κατάκτηση σκληρών αγώνων και αίματος της εργατικής τάξης. Κρατήθηκε πάντοτε απαξιωμένη από τις διαδοχικές κυβερνήσεις, γιατί η προστασία των σχέσεων και των συνθηκών εργασίας συνιστούσε πολυτέλεια, εμπόδιο και κόστος για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Είναι αποκαλυπτικό σήμερα ότι, στη ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων και της μερικής, εποχικής απασχόλησης, ολόκληρες περιοχές της πατρίδας μας, με δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, με συνθήκες γαλέρας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, καλύπτονται από Επιθεωρητές μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού η σε ορισμένες περιπτώσεις και από κανέναν. Είναι εξίσου αποκαλυπτικό ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 250 Επιθεωρητές Υγείας & Ασφαλείας στις μάχιμες υπηρεσίες της πρώτης γραμμής για να καλύψουν τον έλεγχο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι τα εργατικά ατυχήματα βρίσκονται σε μια πορεία συνεχούς αύξησης, ότι οι επαγγελματικές ασθένειες, που θερίζουν στους χώρους δουλειάς, ούτε καταγράφονται, ούτε αναγνωρίζονται από τις κρατικές υπηρεσίες. Και πως να ήταν αλλιώς όταν η κυβερνητική πολιτική δεν δίνει τη δυνατότητα στην Επιθεώρηση να πραγματοποιεί ελέγχους για φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες, όταν διαλύει εργαστηριακές υποδομές του υπουργείου, που υπήρχαν έστω σε πρωτόλεια μορφή παλιότερα, όταν δεν αξιοποιεί ένα επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στην Επιθεώρηση. 

Καλούμε τα ταξικά συνδικάτα, κάθε εκλεγμένο συνδικαλιστή να μπει μπροστά στην υπεράσπιση των μηχανισμών ελέγχου, που με τους αγώνες της η εργατική τάξη έχει επιβάλει. Απαιτούμε:

Να μην προχωρήσει η ενσωμάτωση του ΣΕΠΕ στην γγ του υπουργείου εργασίας

Να ενισχυθεί τώρα με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές

Να αναβαθμιστούν τα μεικτά κλιμάκια (επιθεωρητές και σωματεία)

Άμεσοι έλεγχοι σε χώρους που γίνονται καταγγελίες

Συχνοί τακτικοί έλεγχοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία».

Έχει διαβαστεί 170 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος Ν 1 μποφόρ

Σάββατο, 15 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 19 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 16 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 185 επισκέπτες και 0 μέλη.