Κυριακή, 23 Ιούν, 2024

  • Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα εν μέσω ακραίας ζέστης
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Με «ατομική ευθύνη» και επίκληση των «ακραίων» καιρικών φαινομένων για ακόμη ένα καλοκαίρι
  • ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
  • Πάνω από 21 δισ. στην τριετία για πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ
  • ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΖΑΕΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • Συντονίζουν την πάλη τους οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας
Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα εν μέσω ακραίας ζέστης1 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Με «ατομική ευθύνη» και επίκληση των «ακραίων» καιρικών φαινομένων για ακόμη ένα καλοκαίρι2 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ3 Πάνω από 21 δισ. στην τριετία για πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ4 ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΖΑΕΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ5 Συντονίζουν την πάλη τους οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοχοποιεί και τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση

Με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Μάης 2024) να δείχνουν ότι από τους 794.752 εγγεγραμμένους ανέργους έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 81.455 άνεργοι, δηλαδή ένας στους δέκα, οργή προκαλούν οι τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης για αλλαγές στην καταβολή και στο ύψος του επιδόματος.Πρακτικά πάνω α... Περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ: Νέος κύκλος κινητοποιήσεων για τους μικρομεσαίους αγρότες

από Η Άλλη Άποψη
Σύσκεψη εκπροσώπων από τα μπλόκα που το προηγούμενο διάστημα συντόνισαν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για τα αποτελέσματα του αγώνα στα μπλόκα, την παραπέρα οργάνωση του αγώνα, που συνεχίζεται με διάφορες μορφές και με συντονισμό σε όλη τη χώρα, την προετοιμασία της οργανωμένης μετάβασης των αγροτών στην Αθήνα για να συμμετέχουν στο απεργιακό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί όταν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση στη Βουλή το Ασφαλιστικό και για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, ώστε ν' ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των νέων αγώνων.

Στην εισήγηση που παρουσίασε ο Βαγγέλης Μπούτας, εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, και στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων από άλλα μπλόκα, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο πολυήμερος αγώνας είχε θετικά αποτελέσματα. Ως τέτοια εκτιμήθηκαν:

Η ενότητα στον αγώνα που επιτεύχθηκε με το συντονισμό των 68 μπλόκων κι αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Επισημάνθηκαν αδυναμίες που εμφανίστηκαν στο συγχρονισμό των καθημερινών αγωνιστικών δράσεων των μπλόκων (κλείσιμο δρόμων, αποκλεισμοί υπηρεσιών κ.λπ.), οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν στις επόμενες κινητοποιήσεις.

Η αγωνιστική συμπαράταξη της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, που δίνει μεγαλύτερη δύναμη, δυναμική και προοπτική στον αγώνα. Ιδιαίτερα τονίστηκε η μεγάλη σημασία του πολύ πετυχημένου και καλά περιφρουρημένου από εργάτες και αγρότες συλλαλητηρίου στην Αθήνα, το οποίο ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή η αγωνιστική συμπαράταξη να δυναμώσει και ν' αποκτήσει σταθερή βάση.

Η κυβερνητική δέσμευση για ικανοποίηση κάποιων από τα αιτήματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ, η μη φορολόγηση των συνδεδεμένων επιδοτήσεων, της εξισωτικής και της «πράσινης» ενίσχυσης και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, η μη κατάσχεση σπιτιών και χωραφιών μικρομεσαίων αγροτών για τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, η αντιμετώπιση του προβλήματος των αγροτοδικείων μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Υπογραμμίστηκε, βεβαίως, ότι μένει ν' αποδειχτεί στην πράξη αν η κυβέρνηση τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις και γι' αυτό οι αγρότες είναι σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση και εγρήγορση.

Τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Συνεχίζοντας τον αγώνα με διάφορες μορφές, αποφασίστηκε τηνΤετάρτη 24 Μάρτη να γίνουν κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε κάθε νομό, συντονισμένες και συγχρονισμένες σε όλη τη χώρα. Τα βασικά αιτήματα που θα προβάλλουν αυτές οι κινητοποιήσεις είναι:

Να αποπληρωθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα στους αγρότες από επιδοτήσεις/ενισχύσεις, επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου κ.ά., καθώς η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται για τα έξοδα καλλιέργειας.

Να μην γίνονται παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις και τις επιστροφές για χρέη των αγροτών στην Εφορία, στις τράπεζες, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ και να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης για επιστροφή από τους αγρότες των αποζημιώσεων που πήραν, μετά από σκληρούς αγώνες στα μπλόκα, το 2008 - 2009, με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη».

Σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στην Αθήνα για το απεργιακό συλλαλητήριο, υπογραμμίστηκε ότι η θέση των μικρομεσαίων αγροτών είναι στο ίδιο αγωνιστικό μετερίζι με τους εργάτες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, έχουν κοινά αιτήματα και τον ίδιο αντίπαλο, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των κάθε λογής ντόπιων και ξένων συνεταίρων της.

Οι αγρότες απ' όλη τη χώρα θα συγκροτήσουν δικό τους «μπλοκ» στο συλλαλητήριο, με τις σημαίες και τα πανό τους, προβάλλοντας αιτήματα που αφορούν στην επιβίωσή τους. Αποφασίστηκε, επίσης, να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου στα χωριά, ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Διεξοδική και γόνιμη ήταν η συζήτηση για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και τονίστηκε η ανάγκη να μαζικοποιηθούν και να ισχυροποιηθούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι/Ομοσπονδίες και να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν.

Τέλος, αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που παραμένει ως επιτροπή και θα οργανώνει όποτε χρειάζεται συσκέψεις για τον καθορισμό των αιτημάτων, την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης, να λειτουργήσει Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Έχει διαβαστεί 438 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 564 επισκέπτες και 0 μέλη.