Σάββατο, 28 Ιαν, 2023

 • Συνολικά 321 βαρέα άρματα έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο ΝΑΤΟ και ΕΕ
 • Η Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
 • 354 πλοία με 13,5 δισ. δολάρια αγόρασαν και παρήγγειλαν οι Έλληνες εφοπλιστές το 2022!
 • Θα υπάρχουν αντιδράσεις;
 • Ξαναγράφοντας την ιστορία
 • Δ. Κουτσούμπας: Η καλύτερη τιμή είναι η ιστορική μνήμη και η ενίσχυση της πάλης ενάντια στη ναζιστική εγκληματική ιδεολογία
Συνολικά 321 βαρέα άρματα έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο ΝΑΤΟ και ΕΕ1 Η Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις2 354 πλοία με 13,5 δισ. δολάρια αγόρασαν και παρήγγειλαν οι Έλληνες εφοπλιστές το 2022!3 Θα υπάρχουν αντιδράσεις;4 Ξαναγράφοντας την ιστορία5 Δ. Κουτσούμπας: Η καλύτερη τιμή είναι η ιστορική μνήμη και η ενίσχυση της πάλης ενάντια στη ναζιστική εγκληματική ιδεολογία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εξ’ ιδίων τα αλλότρια;

Από το σκληρό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σήμερα 28/1. Οι ζυμώσεις στη "γαλάζια πολυκατοικία" συνεχίζονται... Περισσότερα

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Να ληφθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

από Η Άλλη Άποψη
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Να ληφθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα
Σε καμίνι μετατρέπεται η χώρα λόγω της ανόδου του υδραργύρου, μια πραγματικότητα που πολλαπλασιάζει ακόμα περισσότερο τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς για τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί σε κινητοποίηση όλων των συνδικάτων και να απαιτήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το νέο κύμα καύσωνα που κατακλύζει από σήμερα (σ.σ. χτες) όλη τη χώρα και θα διαρκέσει αρκετές μέρες, πρέπει να σημάνει την κινητοποίηση όλων των συνδικάτων έτσι ώστε να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Με βάση την πείρα που υπάρχει, όλοι γνωρίζουν ότι η έλλειψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς έχει τραγικά αποτελέσματα, με θανατηφόρα ατυχήματα και σακατεμένους εργάτες.

Σε συνθήκες καύσωνα, όπως τώρα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε η κυβέρνηση, επιδρά και η θερμική καταπόνηση.

Η παντελής απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, διευκολύνει τη μεγαλοεργοδοσία να εκβιάζει εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα, παίζοντας την ζωή τους "κορόνα - γράμματα".

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Εδώ και τώρα, σήμερα κιόλας, πρέπει να παρθούν μέτρα.

Απαιτούμε:

 • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
 • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.
 • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
 • Περιορισμό βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
 • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
 • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων».
Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας

Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας σε ανακοίνωσή του, καλώντας τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να προβούν σε ελέγχους και τους εργαζόμενους να ενημερώσουν τα σωματεία τους σε περίπτωση μη τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων.

Συστάσεις και ...ευχολόγια από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, σε συστάσεις αυτοπροστασίας περιορίζονται τα μέτρα της κυβέρνησης για τον καύσωνα, πολλά από τα οποία είτε είναι αυτονόητα είτε αποτελούν απλά ευχολόγια, λόγω της ανυπαρξίας δομών και ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να λειτουργήσουν στην πράξη.

Ετσι, μαζί με την «αποφυγή της ηλιοθεραπείας», του «βαδίσματος» και του «τρεξίματος», στις οδηγίες περιλαμβάνονται οι συστάσεις να «αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία», χωρίς βέβαια να διασφαλίζεται ότι αυτό θα γίνει πράξη από την εργοδοσία σε χώρους δουλειάς.

Οσο για άτομα υψηλού κινδύνου; Η κυβέρνηση λέει στον λαό: «Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ.)». Προσθέτει μάλιστα να αποφευχθούν τα «πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Για τους ηλικιωμένους, πάλι, σαν να απευθύνεται η κυβέρνηση σε εισοδηματίες με κάμποσα ακίνητα ο καθένας, σημειώνεται: «Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών... Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα».

Σημειωτέον, την ίδια στιγμή που οι συστάσεις αυτές στην ουσία πετάνε το μπαλάκι στη λαϊκή οικογένεια να τα βγάλει πέρα όπως μπορεί, τα όποια μέτρα με κρατική ευθύνη εξαντλούνται σε μερικές κλιματιζόμενες αίθουσες ανά δήμο (π.χ. 3 αίθουσες σε ολόκληρη την Αθήνα!), όπου πρέπει προφανώς να τηρούνται και υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι που σημαίνει ότι χωράνε μόνο μερικές δεκάδες άτομα.Έχει διαβαστεί 435 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 °C
Άνεμος ΒΒΔ 3-4 μποφόρ

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -2 ως 9 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία -2 ως 9 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 890 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)