Δευτέρα, 06 Φεβ, 2023

  • ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Οι Ν. Χριστοδουλίδης με 32% και Α. Μαυρογιάννης με 29.6% στο 2ο γύρο
  • Ποιος είναι πραγματικά «κολλημένος» ;
  • Τηλεργασία τη Δευτέρα στο Δημόσιο και σύσταση στον ιδιωτικό τομέα
  • Περί «δεξιάς πολυκατοικίας»
  • Το νέο βιβλίο του Περικλή Παυλίδη παρουσιάζεται στη Βέροια
  • «ΜΑΖΙ στον αγώνα των ανθρώπων του Πολιτισμού»
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Οι Ν. Χριστοδουλίδης με 32% και Α. Μαυρογιάννης με 29.6% στο 2ο γύρο1 Ποιος είναι πραγματικά «κολλημένος» ;2 Τηλεργασία τη Δευτέρα στο Δημόσιο και σύσταση στον ιδιωτικό τομέα3 Περί «δεξιάς πολυκατοικίας»4 Το νέο βιβλίο του Περικλή Παυλίδη παρουσιάζεται στη Βέροια5 «ΜΑΖΙ στον αγώνα των ανθρώπων του Πολιτισμού»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Προς τι η υπερπροβολή;

Τα αφιερώματα στο ΒΗΜΑ (5/2) είναι δύο για το θεσμό της μοναρχίας με αφορμή το θάνατο του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου Γκλιξμπουργκ. Και εντάξει αν είναι λόγοι κυκλοφοριακοί ή «ιστορικού ενδιαφέροντος» θα μπορούσαμε να δείξουμε «κατανόηση». Όμως αν συνδέονται με άλλα ζητήματα και γενικότερα πολιτικούς σχεδιασμούς, τότε… Περισσότερα

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Να μη γίνουν τζόγος τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα!

από Η Άλλη Άποψη
 ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Να μη γίνουν τζόγος τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα!
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Εργασιακά, με γοργό βηματισμό ετοιμάζει νέο σαρωτικό χτύπημα στην επικουρική Ασφάλιση. Εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας ετοιμάζεται να φέρει άμεσα στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο που ανάβει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.


Αναλυτικά το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Αξιοποιώντας τον νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά η ΝΔ υποσχόταν την κατάργησή του, κλιμακώνει την επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων, θέτοντας στη λοταρία του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις.

Με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, από 1.1.2022, γίνεται υποχρεωτική η ένταξη στο νέο σύστημα της επικουρικής Ασφάλισης όλων των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους είναι μέχρι 35 χρόνων.

Οπως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έτσι και η σημερινή, με οδηγό τις "βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές", ετοιμάζει να προσφέρει τις εισφορές κάθε εργαζόμενου ως ζεστό χρήμα στις τσέπες των διάφορων επενδυτών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, φανατικός οπαδός του συστήματος ασφάλισης των 3 πυλώνων του Πινοσέτ, αποτινάζει από την ευθύνη του κράτους ό,τι είχε απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Τα αποθεματικά της επικουρικής Ασφάλισης θα ριχτούν στις χρηματαγορές, για να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια επενδύσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο "ατομικός κουμπαράς" θα γεμίζει από τις εισφορές που θα πληρώνει κάθε ασφαλισμένος και θα τοποθετείται σε πακέτα με μικρότερο και μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο. Που σημαίνει ότι κανένας ασφαλισμένος δεν θα γνωρίζει αν και πόσο θα πάρει επικουρική σύνταξη. Θα γνωρίζει μόνο πόσο πληρώνει και θα περιμένει να βγουν "αληθινές" οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου Εργασίας ότι "σώζουν" τις επικουρικές συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχάσει το παράδειγμα της "ΑΣΠΙΣ", εδώ στη χώρα μας, αλλά ούτε το παράδειγμα μεγάλων επενδυτικών ομίλων στον χώρο της Ασφάλισης, που με την βοήθεια των κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης, άρπαξαν τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων και στο τέλος έγιναν "καπνός".

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!

Για τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών, το Ασφαλιστικό είναι μπίζνες, νέο πεδίο κερδοφορίας. Για εμάς είναι δικαίωμα, όρος ζωής και αναπαραγωγής της εργατικής μας δύναμης.

Οι νέες αντιασφαλιστικές αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και είναι συνέχεια όλων των αλλαγών των προηγούμενων κυβερνήσεων, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, είναι χρεοκοπημένες πρακτικές που εφαρμόζονται για να βάλουν στο χέρι τις εισφορές των εργαζομένων και τους κόπους μιας ζωής τα μεγάλα αρπαχτικά που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Στοχεύουν να απαλλάξουν ακόμη περισσότερο το κράτος και την εργοδοσία από την υποχρέωσή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση και να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ασφάλισης που ακονίζουν τα μαχαίρια τους και ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα "δαγκώσει" τους πελάτες - εργαζόμενους, για να βάλει στην τσέπη τις εισφορές της εργασίας τους και τα αποθεματικά των επικουρικών Ταμείων.

Με το προωθούμενο νομοσχέδιο για την επικουρική Ασφάλιση και συντάξεις πετσοκόβεται η κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά Ταμεία, συρρικνώνεται η κρατική ευθύνη που σημαίνει ότι είναι κάλπικες οι όποιες υποσχέσεις για εγγύηση των επικουρικών συντάξεων, τουλάχιστον, όπως διαβεβαιώνουν, στο ύψος των εισφορών που πλήρωσε ο ασφαλισμένος.

Για τους ασφαλισμένους τίποτα δεν είναι εγγυημένο, όταν μπαίνει κάτω από τη "δαμόκλειο σπάθη" του κυνηγητού του κέρδους των διάφορων επενδυτών.

Πολύ γρήγορα, ο κίνδυνος νέων μειώσεων των επικουρικών συντάξεων θα εμφανιστεί μπροστά σε όλους τους ασφαλισμένους. Οχι μόνο στους νέους ασφαλισμένους αλλά και στους παλιούς.

Το χρηματοδοτικό κενό της μετάβασης από το υπάρχον στο νέο σύστημα της επικουρικής μετριέται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το κενό δεν πρόκειται να καλυφτεί ούτε από το κράτος, ούτε από τη μεγαλοεργοδοσία και τους μεγαλοεπενδυτές. Θα κληθούν να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι με μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, με μεγαλύτερη φορολογία.

Μονόδρομος η οργάνωση και ο αγώνας

Η κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, τα απανωτά χτυπήματα πάνω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να έχει ψευδαισθήσεις ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν χωρίς να πάρουμε στα ίδια μας τα χέρια την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας, χωρίς να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών των δικών μας και των οικογενειών μας.

Οι εργαζόμενοι είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε για την Κοινωνική Ασφάλιση και έχουμε όλο το δίκιο να διεκδικήσουμε την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών μας.

Επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να δώσουμε τις δυνάμεις μας για πιο μεγάλους, πιο μαζικούς, πιο αποφασιστικούς αγώνες, τέτοιους που να κάνουν την μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τη στηρίζουν να βλέπουν εφιάλτες.

Τις λύσεις που έχουμε ανάγκη χρειάζεται να τις επιβάλουμε με τον αγώνα μας

Οι κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου συνεχώς θα φέρνουν νόμους που θα οδηγούν τη ζωή μας σε αδιέξοδο. Οι νόμοι τους είναι προαπαιτούμενα του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στο παλιό ασφαλιστικό σύστημα, δεν επιτρέπεται να κρίνουν τις ανάγκες τους, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, την προστασία τους μετά τον εργάσιμο βίο με όρους του προηγούμενου αιώνα. Η πάλη τους επιβάλλεται να κινείται μπροστά, να παίρνει υπόψη της τις νέες συνθήκες.

Δεν συναινούμε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική για όλους.

Τα σπασμένα της βαρβαρότητας που εκείνοι έφτιαξαν δεν θα τα πληρώσουμε εμείς. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.

Καλούμε όλα τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα!»


Έχει διαβαστεί 446 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα


Θερμοκρασία °C
Άνεμος 0 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 210 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)