Τουλάχιστον 46.565 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 109.660 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας. Το κράτος - δολοφόνος συνεχίζει τις επιχειρήσεις του και τις επιθέσεις του, σφυροκοπώντας τον Παλαιστινιακό λαό και μάλιστα η ... Περισσότερα
Πάνω απ' τον «πήχη» η αντιλαϊκή επίθεση, από κάτω οι προσδοκίες της ανάκαμψης
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Απότομη επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης από το 2023 και μάλιστα σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση ικανής μάζας πρωτογενών πλεονασμάτων σε ορίζοντα δεκαετιών διαβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε χτες, παράλληλα με τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με τις πρώτες συστάσεις προς όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Τα παραπάνω προδιαγράφουν την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων και των αναδιαρθρώσεων με φόντο την κούρσα διαρκείας για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να επιβραβεύσει την κυβέρνηση της ΝΔ σε ό,τι αφορά το αντιλαϊκό της έργο, δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης ύψους 740 εκατ. ευρώ προς τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τη 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας:
Οιρυθμοί ανάκαμψηςστην ελληνική οικονομία από 4,1% το 2021 και 6% το 2022 (όσο και στις πρόσφατες Εαρινές Προβλέψεις), όπως αναφέρεται στη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του κρατικού χρέους,εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθούν στο 2,4% το 2023 και στο 1,7% το 2024 και αυτό παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίοδο θα έχουν φουλάρει οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις της Κομισιόν (για το 2023 - 2024) είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης.
Μάλιστα, για το2030εκτιμά ότι ο ρυθμός ενίσχυσης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, στο0,7%,ενώ σε μέσα επίπεδα2021 - 2029θα διαμορφωθεί μόλις στο2%σε ετήσια βάση και στο1,5%κατά μέσο όρο για την περίοδο2030 - 2060.
Παράλληλα, η ταρίφα τωνπρωτογενών πλεονασμάτωντοποθετείται στο2,2% του ΑΕΠαπό το 2023 και σε ορίζοντα δεκαετιών (μέχρι το 2060) προκειμένου να διασφαλιστεί η λεγόμενη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.
Εύσημα και συστάσεις επιτάχυνσης για πλειστηριασμούς
Ανάμεσα στα άλλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει εύσημα στην κυβερνητική πολιτική αναφορικά με το νέοπτωχευτικό νόμο, δείχνοντας ταυτόχρονα προς την κατεύθυνση κλιμάκωσης των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία.
Οπως αναφέρεται, για τη συνολική εφαρμογή του νόμου εκκρεμούν10 Υπουργικές Αποφάσεις,όπως για το φορέααπόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η διαμόρφωση τουμηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης,αναφορικά με την κλιμάκωση των εκβιασμών για τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών.
Η «καθυστέρηση» στη σύσταση του Φορέα Ακινήτων αποδίδεται σε επιπρόσθετα διαδικαστικά βήματα που απαιτούνται μέχρι τη διαδικασίαπρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επενδυτές.Οπως αναφέρεται, ο εν λόγω φορέας αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι τατέλη Μάρτη 2022.
Επισημαίνεται επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τη «βελτίωση» τηςηλεκτρονικής πλατφόρμας των πλειστηριασμών.
Η έκθεση αποκαλύπτει πως η άσκηση εξίσωσης των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές ακινήτων και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα έχουν οδηγήσεισε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑαπό το 85% των ακινήτων στο 95%. Αναφέρεται μάλιστα πως «οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Γενάρη 2022 για τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους άλλους φόρους, που συνδέονται με αυτόν (κληρονομιές, γονικές παροχές κ.ά.).
Σύμφωνα με την Κομισιόν, σημαντικά βήματα έχουν γίνει σε τομείς όπως η απλούστευση των απαιτήσεων αδειοδότησης επενδύσεων, σε αρκετές από τις τρέχουσες ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων του Ελληνικού, των περιφερειακών λιμανιών, των ακινήτων και της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα κ.ά.