Δευτέρα, 22 Απρ, 2024

  • Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά
  • Υπερπροβολή
  • «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως
  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας
  • Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας
  • Σήμερα στην Αθήνα η νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά1 Υπερπροβολή 2 «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως3 Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας4 Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας5 Σήμερα στην Αθήνα η νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τελικά σε ποιους δίνει λεφτά η Ε.Ε;

Του Αλέκου Χατζηκώστα Για μία ακόμη φορά ενόψει ευρωεκλογών από μια σειρά κόμματα που ζητούν τη ψήφο μας αναπαράγεται το ουσιαστικά χρεοκοπημένο επιχείρημα για τα λεφτά που μας δίνει η Ε.Ε και του τι θα γινόμασταν αν δεν υπήρχαν. Η ιστορία κρατά δεκαετίες από εκείνη τη περίοδο πριν την ένταξη στη τότε ΕΟΚ που μας έταζαν ότι «θα τρ... Περισσότερα

Πάνω από 5 δισ. και με «ουρές» οι νέοι εξοπλισμοί

από Η Άλλη Άποψη
Πάνω από 5 δισ. και με «ουρές» οι νέοι εξοπλισμοί

Σε πάνω από 5 δισ. ευρώ προϋπολογίζεται το «πακέτο» εξοπλισμών από τη Γαλλία, σύμφωνα με την εικόνα που έδωσε, την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας H. Grandjean.

Σύμφωνα με τον Grandjean, 3 δισ. ευρώ θα κοστίσει το βασικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 3 φρεγάτες «Belharra» πολλαπλών ρόλων μαζί με τον εξοπλισμό τους και τη συντήρηση των πλοίων για 3 χρόνια, με ανοιχτή τη συζήτηση για προμήθεια ενός ακόμα, 4ου πλοίου.

Επιπλέον, ως «ενδιάμεση λύση» στη συμφωνία προβλέπεται η παράδοση μέσα στο 2022 δύο «εκσυγχρονισμένων» φρεγατών «La Fayette», μέχρι να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των «Belharra» και να ξεκινήσει η παράδοσή τους στο ελληνικό ΠΝ. Προβλέπεται ακόμα η παράδοση τορπιλών MU-90 και πυραύλων Aster 30 εδάφους - αέρος και Exocet. Ολα μαζί 5 με 5,3 δισ., όπως τα έχουν υπολογίσει οι Γάλλοι.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η σχετική σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί εντός τριών μηνών, με στόχο την παράδοση των δύο πρώτων «Belharra» στην Ελλάδα το 2025 (αρχές και τέλη του χρόνου αντίστοιχα) και του τρίτου τέλη του 2026. Ερώτημα μένει το πότε θα συμβασιοποιηθεί το 4ο πλοίο.

Στο μεταξύ, προχωρά το παζάρι και για 3+1 κορβέτες «Gowind», που θα κοστίσουν έξτρα. Κατά πληροφορίες έχουν ήδη προχωρήσει τα σχέδια διαμόρφωσης και οπλισμού των πλοίων, με πρόβλεψη για ισχυρότατα όπλα, καθώς βασική πρόνοια είναι το Πολεμικό Ναυτικό να έχει όλες εκείνες τις δυνατότητες για να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, με τα εν λόγω πλοία να προορίζονται για τον έλεγχο του κρίσιμου διαύλου του Αιγαίου και την Ανατ. Μεσόγειο.

Το κόστος κάθε μονάδας υπολογίζεται ήδη στα 350 εκατ. ευρώ μαζί με τον οπλισμό. Σημειωτέον, παζάρι γίνεται ώστε η Ελλάδα να αγοράσει και τα δικαιώματα κατασκευής των κορβετών, να κατασκευάζονται νέα πλοία αυτού του τύπου στα εγχώρια ναυπηγεία, όπως είχε γίνει π.χ. με το πρόγραμμα των βρετανικών πυραυλάκατων «Super Vita», που χτίστηκαν στα Ναυπηγεία του Ταβουλάρη. Εξέλιξη που βασικά σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο, άρα ο λαός, θα πληρώσει την πατέντα, για να μπορούν μετά ιδιωτικά ναυπηγεία στην Ελλάδα να φτιάχνουν τέτοια πλοία εδώ θησαυρίζοντας, πάλι με χρήμα του λαού, καθώς οι σκέψεις είναι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να εξοπλιστεί και με άλλες, περισσότερες «Gowind» στο μέλλον, προς αντικατάσταση παλαιότερων μονάδων του.


Έχει διαβαστεί 623 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 254 επισκέπτες και 0 μέλη.