Τρίτη, 25 Ιούν, 2024

  • Τα παιδιά ρομποτικής της ομάδας MetaShifters στον Δήμαρχο Βέροιας
  • Καλοκαιρινή γιορτή Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών Δήμου Βέροιας
  • Υπουργείο Εργασίας / Με εγκύκλιο φέρνουν 9ωρο και απλήρωτες ώρες εργασίας
  • Εκκαθαρίσεις στην «Κρατική Φρουρά» της Ουκρανίας διέταξε ο Ζελένσκι
  • Την χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για αγορά όπλων για την Ουκρανία αποφάσισε η ΕΕ
  • Π.Ε.Φ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2024
Τα παιδιά ρομποτικής της ομάδας MetaShifters στον Δήμαρχο Βέροιας1 Καλοκαιρινή γιορτή Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών Δήμου Βέροιας2 Υπουργείο Εργασίας / Με εγκύκλιο φέρνουν 9ωρο και απλήρωτες ώρες εργασίας3 Εκκαθαρίσεις στην «Κρατική Φρουρά» της Ουκρανίας διέταξε ο Ζελένσκι4 Την χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για αγορά όπλων για την Ουκρανία αποφάσισε η ΕΕ5 Π.Ε.Φ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 20246

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοχοποιεί και τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση

Με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Μάης 2024) να δείχνουν ότι από τους 794.752 εγγεγραμμένους ανέργους έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 81.455 άνεργοι, δηλαδή ένας στους δέκα, οργή προκαλούν οι τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης για αλλαγές στην καταβολή και στο ύψος του επιδόματος.Πρακτικά πάνω α... Περισσότερα

Παραμένουν η τεράστια «ευελιξία» και η προσωρινότητα στις συμβάσεις

από Η Άλλη Άποψη
Παραμένουν η τεράστια «ευελιξία» και η προσωρινότητα στις συμβάσεις

«Θετικό παρέμεινε το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, τόσο τον Μάιο όσο και κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ"». Με αυτό το σχόλιο το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να προβάλει τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης όσον αφορά την πολιτική της απασχόλησης. Αλλά τα δεδομένα του συστήματος «Εργάνη» μόνο για πανηγυρισμούς δεν είναι, αφού η σύγκριση γίνεται με τα δύο προηγούμενα έτη της πανδημίας, ενώ σε σύγκριση με τον Μάη του 2019, πριν την πανδημία, το ισοζύγιο αν και θετικό (καθώς πάντα τον συγκεκριμένο μήνα έχουμε αύξηση των προσλήψεων εξαιτίας του τουρισμού) είναι μικρότερο. Ετσι, ενώ φέτος το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων είναι θετικό κατά 99.956 θέσεις, το 2019 ήταν θετικό κατά 105.284 θέσεις. Μάλιστα, η αύξησή του σε σχέση με πέρυσι οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην αύξηση της απασχόλησης στα καταλύματα (46.580 θέσεις) και στην Εστίαση (29.295 θέσεις).

Πάντως, και τον φετινό Μάη μεγάλο μέρος των νέων συμβάσεων είναι με μερική απασχόληση (37,05%) και εκ περιτροπής εργασία (8,29%), ενώ με πλήρη απασχόληση είναι το 54,66%, αλλά ένα σημαντικό μέρος και αυτών είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι 4 στις 10 απολύσεις μέσα στον Μάη έγιναν εξαιτίας της λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου. Συγκεκριμένα, στις 226.403 απολύσεις οι 94.873 ήταν από τη λήξη συμβάσεων.

Την τεράστια «ευελιξία» και την «ανακύκλωση» του εργατικού δυναμικού μαρτυρούν και οι ροές απασχόλησης κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Ειδικότερα, το διάστημα Γενάρης - Μάης 2022, ενώ έγιναν 1.115.594 αναγγελίες νέων προσλήψεων, ταυτόχρονα έγιναν και 867.515 απολύσεις!


Έχει διαβαστεί 479 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 389 επισκέπτες και 0 μέλη.