Παρασκευή, 21 Ιούν, 2024

  • ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να παραταθεί η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτέμβρη
  • Συνάντηση εργασίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοιμητηρίων
  • Συλλυπητήριο μήνυμα
  • Μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους πήρε επίδομα!
  • Διακόπτης
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 26ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Ζαχαροπλαστών της ΟΕΖΕ στη Βέροια
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να παραταθεί η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτέμβρη1 Συνάντηση εργασίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοιμητηρίων2 Συλλυπητήριο μήνυμα3 Μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους πήρε επίδομα!4 Διακόπτης5 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 26ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Ζαχαροπλαστών της ΟΕΖΕ στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί καταπίνουν τη γλώσσα τους για τη ΛΑΡΚΟ;

Μία περίεργη Ομερτά επικρατεί...Στα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα, κυβερνητικά και «αντιπολιτευόμενα», έχει περάσει στα ψιλά και υπό τη σκιά άλλων θεμάτων η συζήτηση για την εγκληματική τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ.Ως δια μαγείας εξαφανίζεται το θέμα, ενώ όπου εμφανίζεται... περνάνε στα ψιλά οι χιλιάδες διαδηλωτές που σχεδόν δώδ... Περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

από Η Άλλη Άποψη
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
«Το ΚΚΕ με τους εκλεγμένους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, με εργατικά σωματεία με φορείς της λαϊκής πάλης, έχει διαμορφώσει πλαίσιο στόχων για διεκδίκηση και δίνει τις δυνάμεις που διαθέτει για την ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων, για τις λαϊκές ανάγκες. Στην προτεραιότητα της δράσης του ΚΚΕ βρίσκονται όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού και πρωτοστατούμε να οργανωθεί η πάλη του ενάντια σε όσους στέκονται εμπόδιο να ζει σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας, στην ικανοποίηση των αναγκών του, για να ανοίξει ο δρόμος για άλλη μορφή οργάνωσης, που σιδερένιο νόμο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή του στο Συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας που διεξάγεται από χτες στον Βόλο με κεντρικό θέμα: «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα, Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, "Πράσινοι" Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».

Στην ομιλία του ο Γιώργος Λαμπρούλης αναφέρθηκε αρχικά στην περίοδο που διεξάγεται το συνέδριο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι εργατικές λαϊκές - οικογένειες είναι αντιμέτωπες με τη διευρυμένη φτώχεια και την ανέχεια, αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα. Η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών για την πράσινη μετάβαση και την απελευθέρωση της Ενέργειας οδήγησε στην απολιγνιτοποίηση, με κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, στο χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και το φυσικό αέριο ως τη βάση παραγωγής Ενέργειας. Αυτή η πολιτική είναι η αιτία της ενεργειακής φτώχειας που εξαπλώνεται, καθώς και της αύξησης τους κόστους λειτουργίας των δομών των δήμων που θα καλεστεί να πληρώσει ξανά ο λαός».

Μιλώντας για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση, τόνισε ότι «όσες έγιναν έως τώρα οδήγησαν στη μετατροπή των δήμων σε τμήματα των κρατικών υπηρεσιών, σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού, για να ρυθμίζουν τους κανόνες ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τα έργα και τις υπηρεσίες στους δήμους. Η λογική που διέπει το σύνολο της λειτουργίας, με το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, είναι η συμβολή στην καπιταλιστική ανάπτυξη, με την επιχειρηματικότητα να κυριαρχεί σε κάθε απόφαση και δράση. Εκτός από την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του πρασίνου και άλλα, η αξιοποίηση ελεύθερων χώρων δημόσιας γης, η αλλαγή χρήσεων γίνονται με γνώμονα την επιχειρηματική ανάπτυξη. Με αυτή τη στρατηγική, η κάλυψη και των ελάχιστων αναγκών του λαού γίνεται με όλο και μεγαλύτερο κόστος. Στα πλαίσια αυτά έχει καθορισθεί και η λογική της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών των δήμων που συνεχώς διευρύνονται».

Καμία απόφαση για επιβάρυνση του λαού

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι δήμοι από τις εξελίξεις στην Ενέργεια βρίσκονται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι δήμοι από 360 εκατ. ευρώ τον χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δισ. ευρώ! Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου κατά 10%. Προβλέπει ότι όσοι δεν πετύχουν τον συγκεκριμένο στόχο που θέτει η κυβέρνηση για το 2023, θα αποκλείονται από προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Μάλιστα, το μέτρο περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τις σχολικές επιτροπές των δήμων. Θέση μας είναι να μην υπάρξει καμία απόφαση για επιβάρυνση του λαού μέσα από τη μετακύλιση του κόστους.

Οσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση στους δήμους. Αυτή σε σχέση με το 2009 - στην αφετηρία της κρίσης - έχει μειωθεί πάνω από 62% στερώντας σημαντικά αναγκαία έργα από τον λαό, όπως τη συντήρηση των σχολείων αλλά και την ολοκληρωμένη και όχι οπτική αντισεισμική μελέτη των δημόσιων και ιδιαίτερα των σχολικών κτιρίων. Η συζήτηση για την οικονομική αυτοτέλεια αφορά τη θέσπιση μηχανισμών είσπραξης των φόρων και τελών καθώς και τη διεκδίκηση του ΕΝΦΙΑ, ως πόρου στους δήμους.

Oι δήμοι έφτασαν να έχουν τα περισσότερα έσοδα από ίδιους πόρους, που είναι κύρια τα ανταποδοτικά και όχι από τους ΚΑΠ που είναι μειωμένοι κατά 62% σε σχέση με το 2009. Ακόμη και για το μεγάλο θέμα της έλλειψης προσωπικού ενισχύεται η λογική να προσλαμβάνονται και να καλύπτονται από τα ανταποδοτικά.

Ως ΚΚΕ στηρίζουμε τη διεκδίκηση για την επιστροφή στους δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων. Την αύξηση και απόδοση κατ' έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση, τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για την τεράστια έλλειψη προσωπικού, για τη διαρκή ομηρία των συμβασιούχων και για τα διάφορα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία, είναι μεγάλη. Στηρίζουμε τη διεκδίκηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο δημοτικός φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ. Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο που είναι μέχρι σήμερα»


Έχει διαβαστεί 405 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 268 επισκέπτες και 0 μέλη.