«Το ζήτημα είναι να είμαστε στη Βουλή για να σταματάμε πράγματα. Το ΚΚΕ είναι 49 χρόνια και δεν έχει κάνει πράγματα, δεν είναι ζήτημα να λέμε ένα όχι για να καταγράφεται. Εγώ 6 μήνες στη Βουλή και τους έκανα άνω κάτω». Αυτά έλεγε σήμερα σε μια ακόμα φιλόξενη «prime time» εκπομπή η Κωνσταντοπούλου.Και όντως μόλις σε ένα εξάμηνο στη Βουλ... Περισσότερα
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
από Η Άλλη Άποψη
«Το ΚΚΕ με τους εκλεγμένους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, με εργατικά σωματεία με φορείς της λαϊκής πάλης, έχει διαμορφώσει πλαίσιο στόχων για διεκδίκηση και δίνει τις δυνάμεις που διαθέτει για την ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων, για τις λαϊκές ανάγκες.Στην προτεραιότητα της δράσης του ΚΚΕ βρίσκονται όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού και πρωτοστατούμε να οργανωθεί η πάλη τουενάντια σε όσους στέκονται εμπόδιο να ζει σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας, στην ικανοποίηση των αναγκών του, για να ανοίξει ο δρόμος για άλλη μορφή οργάνωσης, που σιδερένιο νόμο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού».
Τα παραπάνω τόνισε οΓιώργος Λαμπρούλης,βουλευτής του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή τουστο Συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδαςπου διεξάγεται από χτες στον Βόλο με κεντρικό θέμα: «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα, Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, "Πράσινοι" Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».
Στην ομιλία του οΓιώργος Λαμπρούληςαναφέρθηκε αρχικά στην περίοδο που διεξάγεται το συνέδριο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι εργατικές λαϊκές - οικογένειες είναι αντιμέτωπες με τη διευρυμένη φτώχεια και την ανέχεια, αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα. Η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών για την πράσινη μετάβαση και την απελευθέρωση της Ενέργειας οδήγησε στην απολιγνιτοποίηση, με κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, στο χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και το φυσικό αέριο ως τη βάση παραγωγής Ενέργειας. Αυτή η πολιτική είναι η αιτία της ενεργειακής φτώχειας που εξαπλώνεται, καθώς και της αύξησης τους κόστους λειτουργίας των δομών των δήμων που θα καλεστεί να πληρώσει ξανά ο λαός».
Μιλώντας γιατις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση,τόνισε ότι «όσες έγιναν έως τώρα οδήγησαν στη μετατροπή των δήμων σε τμήματα των κρατικών υπηρεσιών, σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού, για να ρυθμίζουν τους κανόνες ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τα έργα και τις υπηρεσίες στους δήμους. Η λογική που διέπει το σύνολο της λειτουργίας, με το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, είναι η συμβολή στην καπιταλιστική ανάπτυξη, με την επιχειρηματικότητα να κυριαρχεί σε κάθε απόφαση και δράση. Εκτός από την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του πρασίνου και άλλα, η αξιοποίηση ελεύθερων χώρων δημόσιας γης, η αλλαγή χρήσεων γίνονται με γνώμονα την επιχειρηματική ανάπτυξη. Με αυτή τη στρατηγική, η κάλυψη και των ελάχιστων αναγκών του λαού γίνεται με όλο και μεγαλύτερο κόστος. Στα πλαίσια αυτά έχει καθορισθεί και η λογική της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών των δήμων που συνεχώς διευρύνονται».
Καμία απόφαση για επιβάρυνση του λαού
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότιοι δήμοι από τις εξελίξεις στην Ενέργεια βρίσκονται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο,σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι δήμοι από 360 εκατ. ευρώ τον χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δισ. ευρώ! Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου κατά 10%. Προβλέπει ότι όσοι δεν πετύχουν τον συγκεκριμένο στόχο που θέτει η κυβέρνηση για το 2023, θα αποκλείονται από προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Μάλιστα, το μέτρο περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τις σχολικές επιτροπές των δήμων.Θέση μας είναι να μην υπάρξει καμία απόφαση για επιβάρυνση του λαού μέσα από τη μετακύλιση του κόστους.
Οσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση στους δήμους. Αυτή σε σχέση με το 2009 - στην αφετηρία της κρίσης - έχει μειωθεί πάνω από 62%στερώντας σημαντικά αναγκαία έργα από τον λαό, όπως τη συντήρηση των σχολείων αλλά και την ολοκληρωμένη και όχι οπτική αντισεισμική μελέτη των δημόσιων και ιδιαίτερα των σχολικών κτιρίων. Η συζήτηση για την οικονομική αυτοτέλεια αφορά τη θέσπιση μηχανισμών είσπραξης των φόρων και τελών καθώς και τη διεκδίκηση του ΕΝΦΙΑ, ως πόρου στους δήμους.
Oι δήμοι έφτασαν να έχουν τα περισσότερα έσοδα από ίδιους πόρους, που είναι κύρια τα ανταποδοτικά και όχι από τους ΚΑΠ που είναι μειωμένοι κατά 62% σε σχέση με το 2009. Ακόμη και για το μεγάλο θέμα της έλλειψης προσωπικού ενισχύεται η λογική να προσλαμβάνονται και να καλύπτονται από τα ανταποδοτικά.
Ως ΚΚΕ στηρίζουμε τη διεκδίκηση για την επιστροφή στους δήμους των παρακρατηθέντων πόρωνπαρελθόντων ετών και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων. Την αύξηση και απόδοση κατ' έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση, τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για την τεράστια έλλειψη προσωπικού, για τη διαρκή ομηρία των συμβασιούχων και για τα διάφορα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία, είναι μεγάλη.Στηρίζουμε τη διεκδίκηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικούόλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο δημοτικός φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ. Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο που είναι μέχρι σήμερα»