Πέμπτη, 13 Μάι, 2021

 • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η απόφαση για τη μείωση των δωρεάν self test είναι επικίνδυνη και πρέπει να παρθεί πίσω
 • Συρμούλα ΤζήμαΤόπη, αντιδήμαρχος Βέροιας: «Τον Σεπτέμβριοη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας θα κάνει την παραχώρηση του κτηρίου στην ΚΕΠΑ, που αυτή έχει την ευθύνη ανάπτυξης του Μουσείου της Εκπαίδευσης»
 • «Στηρίζουμε τον αγώνα των αμπελουργών και των οινοποιών για επιβίωση»: Κατάθεση Ερώτησης από τη Φρόσω Καρασαρλίδου.
 • ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα
 • Καθαρισμός...
 • Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση...
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η απόφαση για τη μείωση των δωρεάν self test είναι επικίνδυνη και πρέπει να παρθεί πίσω1 Συρμούλα ΤζήμαΤόπη, αντιδήμαρχος Βέροιας: «Τον Σεπτέμβριοη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας θα κάνει την παραχώρηση του κτηρίου στην ΚΕΠΑ, που αυτή έχει την ευθύνη ανάπτυξης του Μουσείου της Εκπαίδευσης»2 «Στηρίζουμε τον αγώνα των αμπελουργών και των οινοποιών για επιβίωση»: Κατάθεση Ερώτησης από τη Φρόσω Καρασαρλίδου.3 ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα4 Καθαρισμός...5 Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εγκλημα

Εγκλημα

Το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι «κρίκος» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οξύνουν επικίνδυνα τους ανταγωνισμούς στην περιοχή και αποτελούν ναρκοπέδιο για τους λαούς. Δείχνει ταυτόχρονα πόση αξία έχουν οι «διαβεβαιώσεις» της... Περισσότερα

Παζαρεύουν πολυετή συμφωνία και νέες βάσεις

από Η Άλλη Άποψη
Παζαρεύουν πολυετή συμφωνία και νέες βάσεις

Την υπογραφή πολυετούς συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις μεθοδεύει η κυβέρνηση, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το στρατιωτικό «αποτύπωμα» των ΗΠΑ στη χώρα.

«Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ούτως ώστε αφενός να υπάρξει μια ιδιαίτερα μακροπρόθεσμη προοπτική - να μη χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο - και αφετέρου να αυξηθεί το αποτύπωμα της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», δίνοντας ένα στίγμα όσων συζητιούνται στο πλαίσιο του ελληνοαμερικανικού «Στρατηγικού Διαλόγου» που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός τους είναι η συμφωνία να ανανεώνεται ανά πενταετία και όχι ετησίως, όπως γινόταν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αλλωστε, αιτήματα για την 5ετή ανανέωση φέρεται να έχει μεταφέρει εδώ και χρόνια ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ενώ άλλοι Αμερικανοί παράγοντες φέρεται να έχουν ρίξει στο τραπέζι του παζαριού - πρώτα με ΣΥΡΙΖΑ, τώρα με ΝΔ - ακόμα και αίτημα για ανανέωση 10ετούς διάρκειας. Σε ό,τι αφορά τις νέες στρατιωτικές «διευκολύνσεις» στην Ελλάδα, κατά καιρούς έχουν αναφερθεί πάνω από 15 περιοχές στη χώρα: Σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη στη Βόρεια Ελλάδα, σε Σκύρο και Κάρπαθο στο Αιγαίο, καθώς και σε σειρά περιοχών της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Δένδιας στη συνέντευξή του χαρακτήρισε «υποδειγματική» τη συνεργασία που είχε με την απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση και ειδικότερα με τον ομόλογό του, Μ. Πομπέο. «Η συμβολή του στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε επίπεδο που δεν είχαν φτάσει ποτέ στο παρελθόν, ήταν καθοριστική», ανέφερε, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε με συνέπεια τα χνάρια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απογείωσε την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ. «Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τους ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την οικοδόμηση «συμμαχιών» με στόχο την προώθηση του σχεδιασμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προς την περιοχή του Περσικού Κόλπου και παραπέρα, ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε την ενίσχυση των πρωτοβουλιών «με τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται τις ίδιες αρχές με εμάς», δηλαδή την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία. Σημείωσε δε ότι «προσβλέπουμε στην ενίσχυση των σχημάτων αυτών με άλλες χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, αλλά και σημαντικούς παγκόσμιους δρώντες, όπως η Γαλλία, η Ινδία και βεβαίως οι ΗΠΑ».

Ειδική αναφορά έκανε στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενσωμάτωσή τους στους ευρωατλαντικούς «θεσμούς». Οπως είπε, «ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, κ. Ράμα, ήταν στην Αθήνα για ιδιωτική επίσκεψη πριν από δύο μέρες. Ο υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Οσμάνι, θα επισκεφθεί την Αθήνα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής θα υπογραφούν τρία μνημόνια συνεργασίας, που υποδηλώνουν την προσήλωσή μας στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας μας στο Κόσοβο. Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη αναλαμβάνουμε επίσης πρωτοβουλίες, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη δημιουργία πλαισίου σταθερότητας και κυβερνησιμότητας».

Αναφερόμενος δε στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα στην Ελλάδα την προηγούμενη Παρασκευή, ο Ν. Δένδιας εκτίμησε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, τον Απρίλη, θα είναι έτοιμο το συνυποσχετικό ανάμεσα στις δύο χώρες για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Ως προς την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, πέρα από το Ιόνιο, δήλωσε πως «εμείς προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας. Κάνουμε τα απαραίτητα τεχνικά βήματα για να είμαστε έτοιμοι όταν κριθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε. Το πότε θα γίνει αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή», δείχνοντας και έτσι το πώς τα κυριαρχικά δικαιώματα και η άσκησή τους γίνονται «χαρτί» στα ιμπεριαλιστικά παζάρια.

Ολα αυτά με ...κορωνίδα τη διαβεβαίωση Δένδια ότι η κυβέρνηση δεν θα καθυστερήσει την προώθηση τέτοιων «διευθετήσεων», που ανοίγουν το δρόμο και για τους επόμενους επώδυνους συμβιβασμούς στα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μας δεν παραμένει όμηρος ρητορικών επιδιώξεων μηδενικού αποτελέσματος ή συνεχούς αναβλητικότητας (...) Το 2021 θα συνεχίσουμε πάνω στις βάσεις αυτές». Τοποθέτηση που φαίνεται να χαροποίησε ιδιαίτερα τον Πάιατ, ο οποίος φρόντισε σε ανάρτησή του να την αναπαραγάγει, σχολιάζοντας ότι υπάρχουν «πολλά να καλωσορίσουμε εδώ» («Much to welcome here»), «ειδικά με όρους της ήδη ισχυρής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας. Ευχαριστώ υπουργέ», κατέληξε.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται από σήμερα Τρίτη, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα δυτικά σύνορα, από το Βόρειο Ιόνιο έως το Ταίναρο, στα 12 ναυτικά μίλια.

Εντός της βδομάδας επίσης αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18 (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale».

Να καταγραφεί τέλος ότι ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε χτες το απόγευμα με τον πρέσβη του Ισραήλ Y. Aμράνι, συνεχίζοντας μια σειρά συναντήσεων και επαφών που έχει όλο αυτό το διάστημα με παράγοντες χωρών της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου. Επισήμως συζήτησαν «την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

 


Έχει διαβαστεί 311 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 13 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 14 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 695 επισκέπτες και 1 μέλος.