Τετάρτη, 18 Μάι, 2022

  • ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ παράρτημα Νάουσας: Εκδήλωση μνήμης
  • Ημερίδα για την δημόσια υγεία στη μνήμη του Θανάση Γεωργιάδη
  • Τέλος, με εξαιρέσεις, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους από 1η Ιούνη
  • ΦΙΛΙΠΠΟΣ: Νίκησε και πάει για ...τελικό παραμονής στο ΑΓΡΙΝΙΟ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο λαός θα πληρώσει πολύ ακριβά τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ
  • Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ παράρτημα Νάουσας: Εκδήλωση μνήμης1 Ημερίδα για την δημόσια υγεία στη μνήμη του Θανάση Γεωργιάδη2 Τέλος, με εξαιρέσεις, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους από 1η Ιούνη3 ΦΙΛΙΠΠΟΣ: Νίκησε και πάει για ...τελικό παραμονής στο ΑΓΡΙΝΙΟ4 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο λαός θα πληρώσει πολύ ακριβά τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ5 Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φερετζές...

Φερετζές...

Το ...στάξιμο από την ουρά του γαϊδάρου θυμίζει η συζήτηση εδώ και βδομάδες σχετικά με τη χρήση ή όχι της μάσκας προστασίας σε κλειστούς χώρους. Γιατί όσο η κυβέρνηση «μαδάει τη μαργαρίτα» για το πώς και το πού «βγάζουμε τη μάσκα», η μετάδοση του κορονοϊού συνεχίζεται, η επιδημιολογική επιτήρηση έχει πάει περίπατο, με τα διαγνωστικά τε... Περισσότερα

ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ: Αντίθεση σε κάθε κίνηση που ευνοεί την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να καταβάλει τις αποζημιώσεις

από Η Άλλη Άποψη
ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ: Αντίθεση σε κάθε κίνηση που ευνοεί την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να καταβάλει τις αποζημιώσεις

Την αντίθεσή της στην κίνηση του δημάρχου Ιωαννιτών να ζητήσει τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του «Εκπαιδευτικού Κέντρου Μνήμης» στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), σημειώνοντας πως τέτοιες ενέργειες προσβάλλουν το λαό των Λιγκιάδων και αντικειμενικά ενισχύουν την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να πληρώσει τις γερμανικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις.

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αναφέρει:

«Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, αναζητώντας χρηματοδότηση για να δημιουργήσει "Εκπαιδευτικό Κέντρο Μνήμης" στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες με μετατροπή του παλιού σχολείου σε ένα μικρό εκπαιδευτικό μουσείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας "Ηπειρωτικός Αγών" (17/08/2020), έκανε πρόταση χρηματοδότησης στο "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον", μέσω της γερμανικής πρεσβείας. Παρουσίασε μάλιστα στον πρόξενο του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη την πρότασή του, ο οποίος και την αντιμετώπισε θετικά χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετική ιδέα, λέγοντας: "Δεν κοιτάμε μόνο στο παρελθόν, πρέπει να βλέπουμε και το μέλλον".

Τέτοιες ενέργειες, σαν αυτή του δημάρχου Ιωαννιτών να παρακαλεί το γερμανικό κράτος για τέτοιες χρηματοδοτήσεις, προσβάλλουν το λαό των Λιγκιάδων και αντικειμενικά ενισχύουν την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να πληρώσει τις γερμανικές αποζημιώσεις - επανορθώσεις. Όπως άλλωστε κάνουν και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που όχι μόνο δεν κινούν τη διακρατική διαδικασία διεκδίκησης, αλλά ουσιαστικά κάνουν πλάτες στην άρνηση της Γερμανίας να τις πληρώσει.

Οι γερμανικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να ακυρώσουν κάθε ενέργεια και δράση διεκδίκησης των επανορθώσεων, είτε αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις καταστροφές των ναζί στην Ελλάδα, είτε τις αποζημιώσεις στις οικογένειες που ξεκληρίστηκαν στα ολοκαυτώματα στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά. Οφειλές που ανήκουν στον ελληνικό λαό. Αντί να πληρώσουν για τις καταστροφές και τα εγκλήματά τους στην Ελλάδα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνουν κάποια ψίχουλα μέσω του "Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον", που είναι δημιούργημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, με σκοπό τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων σε μαρτυρικές πόλεις και χωριά, που έγιναν ολοκαυτώματα, όπως και στις εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, ως μέσο επανόρθωσης για τα φρικιαστικά ναζιστικά εγκλήματα.

Ταυτόχρονα θέλουν να επιδράσουν στην ιστορική μνήμη του λαού μας, ώστε αυτά τα εγκλήματα να ξεχαστούν. Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, Γερμανία - Ελλάδα πρέπει να επεξεργαστούν μαζί την "κοινή τους ιστορία" των τελευταίων 200 ετών με σκοπό μια κοινή ελληνογερμανική ιστορική μνήμη και συνείδηση, άρα και για τα εγκλήματα πολέμου των ναζί, που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό τον στόχο σχεδιάζουν διάφορα επιστημονικά συμπόσια και ερευνητικά προγράμματα. Θέλουν το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα μέτρα του ιμπεριαλισμού, αναθεωρώντας και διαστρεβλώνοντάς την, για να υπηρετεί τα συμφέροντα της ΕΕ και της Γερμανίας. Να γιατί ο Γερμανός πρόξενος είπε ότι "Δεν κοιτάμε μόνο στο παρελθόν, πρέπει να βλέπουμε και το μέλλον".

Αυτούς τους σκοπούς αντικειμενικά έρχονται να υπηρετήσουν ενέργειες σαν αυτή του δημάρχου Ιωαννιτών, πολύ περισσότερο που σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας "οι δύο άνδρες συζήτησαν γενικότερα για το πλαίσιο διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και του Δήμου Ιωαννιτών".

 Αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Πρόσφατη είναι η ενέργεια της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης να καθιερώσει την πόλη σαν έδρα του "Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας", που έχει παρόμοια αποστολή με το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον", για τη νεολαία και την παραχώρηση σε αυτό της βίλας Πετρίδη. Κάτι που συνάντησε την έντονη αντίδραση των συμβούλων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που καταδίκασε αυτή την ενέργεια, άλλων δημοτικών παρατάξεων και φορέων, ενώ έχουν προηγηθεί και άλλες τέτοιες περιπτώσεις όπως π.χ. στα Καλάβρυτα, σε δήμους της Κρήτης και αλλού. Τέτοιες ενέργειες αντικειμενικά τροφοδοτούνται από την πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που όχι μόνο δεν κινούν τη διακρατική διαδικασία διεκδίκησης, αλλά ουσιαστικά κάνουν πλάτες στην άρνηση της Γερμανίας να τις πληρώσει.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), εκπροσωπώντας τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους απογόνους και φίλους της, εκφράζει την καθολική αντίθεσή της σε κάθε ενέργεια που  συμβάλλει στην άρνηση των ευθυνών και υποχρεώσεων της ΟΔ Γερμανίας για την πληρωμή των οφειλόμενων πολεμικών επανορθώσεων -αποζημιώσεων, κάθε ενέργεια που υψώνει εμπόδια στο λαό να τις διεκδικήσει, πολύ περισσότερο που συνδυάζονται με την επιδίωξη να αναθεωρηθεί η ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, να περάσουν ουσιαστικά στη λήθη τα ναζιστικά εγκλήματα. Οι συγγνώμες κρατικών και κυβερνητικών στελεχών της ΟΔ Γερμανίας όταν έρχονται στη χώρα μας είναι το λιγότερο παραπλανητικές, αφού όπως ήδη έχουν δηλώσει δημόσια δεν πρέπει να αισθάνονται ενοχές για τον πόλεμο στο παρελθόν τους (Φ.Β. Σταϊνμάγερ, πρόεδρος της Γερμανίας), έχοντας ήδη αποφασίσει για δράση του στρατού τους έξω από τα σύνορα της Γερμανίας, δηλαδή για ιμπεριαλιστική δράση.

Όλα αυτά αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό και τα θύματα που έδωσε στον παλλαϊκό αγώνα Αντίστασης και Απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους ναζί κατακτητές.

Καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες όπως του δήμαρχου Ιωαννιτών, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για μαρτυρικά χωριά, όπως οι Λιγκιάδες, στο οποίο η Γερμανία οφείλει αποζημίωση για το φρικιαστικό της έγκλημα.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ απαιτούμε ως ένδειξη σεβασμού και τιμής στους αγώνες των γονιών και παππούδων μας να σταματήσει κάθε σχέση με το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον", που λειτουργεί υπονομευτικά στον αγώνα του λαού μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλονται στη χώρα μας σαν ελάχιστη υποχρέωση. Η καλύτερη τιμή για τα θύματα των μαρτυρικών Λιγκιάδων και όλων των μαρτυρικών πόλεων και χωριών, για τα θύματα των ολοκαυτωμάτων και του ηρωικού αγώνα του λαού μας για την απελευθέρωση της χώρας από το ναζί κατακτητή, είναι η συνέχιση του αγώνα ώστε να υποχρεωθεί και η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει στην πράξη και με συγκεκριμένες ενέργειες από το γερμανικό κράτος να πληρώσει, επιτέλους, τις οφειλόμενες πολεμικές επανορθώσεις


Έχει διαβαστεί 306 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΒΒΑ 3-5 μποφόρ

Πέμπτη, 19 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος ΒΑ 1-3 μποφόρ

Παρασκευή, 20 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 14 ως 25 °C
Άνεμος ΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 323 επισκέπτες και 0 μέλη.