Κυριακή, 09 Μάι, 2021

  • Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού
  •  Μήνυμα Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος
  • Με Παιώνιες Δυνάμεις στην Κράστα, και το SOS Βέρμιο, 8/5/2021
  • Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας
  • Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαΐου
  • Δήλωση Άγγελου Τόλκα για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας
Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού1  Μήνυμα Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος2 Με Παιώνιες Δυνάμεις στην Κράστα, και το SOS Βέρμιο, 8/5/20213 Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας4 Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαΐου5 Δήλωση Άγγελου Τόλκα για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

76 χρόνια μετά...

76 χρόνια μετά...

76 χρόνια τώρα, η 9η Μάη 1945 έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Είναι η μέρα που ο φασιστικός άξονας Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας ηττήθηκε και ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος έληξε με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν ο πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα, με 50 εκατο... Περισσότερα

Περισσότερη καταστολή και ένταση του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων

από Η Άλλη Άποψη
Περισσότερη καταστολή και ένταση του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων
Την ώρα που οι αφίξεις των ξεριζωμένων αυξάνονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο που αφορά τη χορήγηση ασύλου στους κατατρεγμένους, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων, ενώ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα. Πρόκειται για έναν νόμο που οι ρυθμίσεις του μπορούν να οδηγήσουν σε de facto άρνηση άσκησης των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία στην πράξη, τον αποκλεισμό προσώπων από τις διαδικασίες ασύλου, τη στέρηση του δικαιώματος πραγματικής και αποτελεσματικής προσφυγής, ακόμα και την παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης, σε περίπτωση που ο δικαιούχος σε διεθνή προστασία τελικά επιστραφεί. Ενσωματώνει δε ξανά τις τρεις βασικές Οδηγίες της ΕΕ, που αφορούν τους πρόσφυγες και το άσυλο. Οδηγίες που συμπυκνώνουν τον κατήφορο της πολιτικής και της νομοθεσίας της ΕΕ στο ζήτημα των βασικών δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το άσυλο ψηφίστηκε στη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης. Το ΚΚΕ το καταψήφισε, αποκαλύπτοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ευρωενωσιακής πολιτικής που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκανε και η προηγούμενη. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ενώ το καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Αναλυτικότερα, ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ με τον κατάλογο «ασφαλών χωρών καταγωγής» ή και «ασφαλών περιοχών καταγωγής» μέσα σε «μη ασφαλή χώρα», καθώς και «ασφαλών τρίτων χωρών» (όλα εφευρήματα της ΕΕ), στοχεύει στο να απορρίπτονται μαζικά και με συνοπτικές διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και να απελαύνονται οι αιτούντες σε αυτές τις χώρες, χωρίς ουσιαστική εξατομικευμένη εξέταση, όπως απαιτείται από τη Συνθήκη της Γενεύης. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας η πιο «ασφαλής τρίτη χώρα» είναι η Τουρκία, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους Σύρους πρόσφυγες ως ομήρους στη ζώνη που έφτιαξε με την επέμβασή της στη Συρία.

 

Σε εφαρμογή της κυβερνητικής θέσης ότι οι περισσότεροι ξεριζωμένοι που έρχονται στη χώρα μας είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες, προχωρά σε κατηγοριοποίηση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας με βάση την εθνικότητα, για να διαπιστωθεί αν έχουν το λεγόμενο «προσφυγικό προφίλ», το οποίο τόσο η ΕΕ όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις κατασκευάζουν όπως θέλουν και με βάση τα ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα και παζάρια με τρίτες χώρες.

Με μια σειρά από ασφυκτικές προθεσμίες και αυστηρές διαδικασίες, ειδικά στις λεγόμενες ταχύρρυθμες - fast track διαδικασίες στα σύνορα, δυσκολεύει ή και αποκλείει την πρόσβαση των ανθρώπων στη διεθνή προστασία, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η πρόβλεψη να μπορούν να εκτελούν σοβαρές διαδικαστικές πράξεις, που θα κρίνουν την τύχη των αιτουμένων (καταγραφή των αιτημάτων ασύλου, συνεντεύξεις από τους αιτούντες κ.λπ.), η αστυνομία και ο στρατός, αρκεί να μη φορούν στολή και φέρουν διακριτικά.

Οι επιτροπές προσφυγών, πλέον, από δευτεροβάθμιες διοικητικές επιτροπές γίνονται ολοκληρωτικά δικαστικές, αφού και τα τρία μέλη θα είναι δικαστές. Το δε δικαίωμα προσφυγής διατηρείται, αλλά εντελώς προσχηματικά, αφού διευρύνεται ο κατάλογος των περιπτώσεων για τις οποίες η προσφυγή δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, ειδικά για την απέλαση.

Ηδη βέβαια υπάρχουν πλήθος αυστηρών τιμωρητικών διατάξεων για όσους φέρνουν αντίρρηση στη μεταφορά τους σε συγκεκριμένη δομή, για όσους δεν συνεργάζονται με τις αρχές ή και για την παραμικρή παραβίαση των κανονισμών λειτουργίας των δομών, ακόμα και με στέρηση του ασύλου, ακόμα κι αν το δικαιούνται σύμφωνα με τα κυβερνητικά κριτήρια. Πλέον υφίσταται γενικευμένη και παρατεταμένη χρήση του μέτρου της φυλάκισης των αιτούντων άσυλο, χωρίς να έχουν κάνει κάποιο έγκλημα, ακόμη και οικογενειών, ασυνόδευτων παιδιών και ευάλωτων ατόμων, με βάση Οδηγία της ΕΕ. Τώρα επιβάλλεται ακόμα πιο γενικευμένη χρήση του επαχθούς αυτού μέτρου, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 36 μήνες.

Διατηρείται ο γεωγραφικός περιορισμός, δηλαδή ο εγκλωβισμός σε συγκεκριμένη περιοχή, ο οποίος άλλωστε προβλέπεται και από Οδηγία της ΕΕ, και επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. Συρρικνώνεται η έννοια του «ευάλωτου», αφαιρώντας το «μετατραυματικό στρες» από τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να χαρακτηριστεί ευάλωτος και διατηρώντας το μόνο για όσους έχασαν γονείς ή αδέρφια σε ναυάγιο. Η μείωση όμως του αριθμού των ευάλωτων θα έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό στα νησιά περισσότερων ανθρώπων, αφού η ευαλωτότητα διευκόλυνε τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και τελικά βέβαια από εκεί στον τόπο προορισμού τους.

Στον τομέα της Υγείας, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΚΥΤ των νησιών, στις δομές φιλοξενίας και στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που βρίσκονται κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς χαρακτηρίζεται τραγική, με τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, έλλειψη φαρμάκων και υλικών, προσωπικό εξαντλημένο, που επιπλέον είναι συμβασιούχοι και συχνά και αυτοί μένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πρέπει να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας, τα ιατρεία των δομών, να παρέχονται όλα όσα απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, για το χρονικό διάστημα της παραμονής τους, ανεξάρτητα από το αν θα έχουν ή δεν θα έχουν δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία. Το κράτος πρέπει να έχει την ευθύνη για να εξασφαλίσει πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την Εκπαίδευση, αντί να λυθούν προβλήματα όπως η μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τις απογευματινές τάξεις και για τις τάξεις υποδοχής των πρωινών σχολείων, ο εφοδιασμός με τα κατάλληλα βιβλία και εκπαιδευτικά βοηθήματα και η δημιουργία αξιοπρεπών τουλάχιστον συνθηκών διαβίωσης για τα παιδιά και την οικογένεια, αντίθετα προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων στους γονείς σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν τα παιδιά στην Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι

Ολα αυτά με «φόντο» δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που προσπαθούν να πείσουν ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες, αλλά μόνο για «παράνομους», για «νέα εισβολή από "λαθρομετανάστες"» όπως είπε κορυφαίος υπουργός, που «δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας», όπως είπε άλλος υπουργός. Πρόκειται για αναμάσημα «επιχειρημάτων» που ακούγονται εδώ και χρόνια από διάφορα ακροδεξιά - φασιστικά μορφώματα και αποτελούν δείγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμοστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που οδήγησε στον διπλό εγκλωβισμό, στο να γίνει κόλαση η ζωή των προσφύγων και των κατοίκων περιοχών της χώρας. Η ΝΔ, που όταν ήταν στην αντιπολίτευση έκανε κριτική στην ευρωτουρκική Συμφωνία, τώρα υποστηρίζει ότι εκείνη θα την τηρήσει πιστά και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός δεν το έκανε.

Δηλώνει μάλιστα ότι θα επαναδιαπραγματευτεί ορισμένα ζητήματα της Συμφωνίας. Η Συμφωνία όμως ήταν το αποτέλεσμα ενός σύνθετου παζαριού της ΕΕ με την αστική τάξη της Τουρκίας, αλλά και μεταξύ τουρκικής και ελληνικής αστικής τάξης, και εμπλέκει το Προσφυγικό στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και στα ανταλλάγματα. Οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση θα είναι και σήμερα ένα τέτοιο παζάρι, και μάλιστα ακόμα πιο περίπλοκο και επικίνδυνο. Στην ουσία, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος εφαρμόζει καλύτερα την αντιδραστική και αδιέξοδη πολιτική και νομοθεσία της ΕΕ. Την ίδια ώρα, μαζί και με τα άλλα αστικά κόμματα, συμφωνούν στο να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα απέραντο ορμητήριο για τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, όπως έγινε με τη Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις βάσεις, Συμφωνία που πάλι είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 
Έχει διαβαστεί 117 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 09 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 10 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 22 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 197 επισκέπτες και 0 μέλη.