Χρηματοδότηση «πολεμικής οικονομίας», ένταση της φοροληστείας, «πάγωμα» δαπανών: Αυτό είναι το τρίπτυχο του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που φέρνει η κυβέρνηση για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αυτήν τη βδομάδα.Και καθένα από τα παραπάνω, προερχόμενα από τα «μνημόνια των μνημονίων», που ενώνουν όλα τα κόμματα του κεφαλα... Περισσότερα
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: Καταργήθηκαν οι πρώτοι εφτά, έπεται συνέχεια. Η περίφημη "πράσινη" ανάπτυξη...
από Η Άλλη Άποψη
Την κατάργηση εφτά Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε εφαρμογή του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη. Πρόκειται για τους πρώτους εφτά φορείς διαχείρισης και συγκεκριμένα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Εθνικού Πάρκου Σχινιά, Δέλτα Έβρου, των Εθνικών Πάρκων Δάσους Δαδιάς, Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων και του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου,ενώ θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και οι ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση των υπόλοιπων 29 φορέων.
Σύμφωνα με τον περιβαλλοντοκτόνο ν. 4685/2020, η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας περνά υπό κεντρική διοίκηση και εντάσσεται στον νεοσύστατο «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής». Η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι με την κεντρική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών θα επιλυθούν «χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα» που εμπόδιζαν τη «σωστή λειτουργία» των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.
Στην πραγματικότητα, μέσω της κατάργησης των Τοπικών Οργανισμών Διαχείρισης, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει μια σειρά εμποδίων που προέκυπταν σε διάφορα επενδυτικά σχέδια, ενώ συνολικότερα ο εν λόγω νόμος δίνει δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για την εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, διευκολύνοντας φυσικά την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.