Μετά το καλοκαίρι, που η λειψυδρία βρισκόταν καθημερινά στην επικαιρότητα, ήρθε ο Σεπτέμβρης για να αποκαλυφθεί πού αποσκοπούσε όλος αυτός ο προπαγανδιστικός ορυμαγδός από την πλευρά της κυβέρνησης.Το σχέδιο για τον «εξορθολογισμό» στην κατανάλωση και στη διαχείριση του νερού περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που λέγεται «αυξήσεις», ... Περισσότερα
Φοροαπαλλαγές αντί για άμεσες επιδοτήσεις στο κεφάλαιο
από Η Άλλη Άποψη
Οι φοροαπαλλαγές είναι η άλλη όψη της επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό χρήμα, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των προνομίων που εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να τονώσει τις επενδύσεις και την «ανάπτυξη».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την αντικατάσταση των άμεσων ενισχύσεων του επενδυτικού νόμου με φοροαπαλλαγές ή και με συμψηφισμό φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο νόμο, σε μια προσπάθεια να υλοποιηθούν οι επενδύσεις χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.
Δηλαδή, επειδή στην παρούσα φάση το κράτος δε διαθέτει ρευστό για να το δώσει απευθείας στο κεφάλαιο, αναζητά «ισοδύναμα», όπως οι φοροαπαλλαγές τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα τις πληρώσει ο λαός με νέες αιματηρές περικοπές και θυσίες, όπως δείχνει και η κατακόρυφη αύξηση της έμμεσης φορολογίας για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, πρόκειται για 6.300 επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο τα προηγούμενα χρόνια.
Το ποσό των άμεσων ενισχύσεων που οφείλει το Δημόσιο (καταβάλλονται σταδιακά, σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων) κυμαίνεται στα 5,7 δισ. ευρώ.
Οι επιδοτήσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο «ώριμα επενδυτικά σχέδια» που βρίσκονται είτε στη φάση της υλοποίησης ή ακόμη και της ολοκλήρωσης, ενώ υπάρχουν αρκετά που ενώ έχουν εγκριθεί, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.
Μια άλλη εναλλακτική που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι η ένταξη ορισμένων επενδυτικών σχεδίων στο «πακέτο Γιούνκερ» που προβλέπεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο, οπότε θα καταρτισθεί και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.