Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024

  • ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για το έγκλημα
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα «δίνει όλα» στους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού
  • Έντονες διεργασίας με το βλέμμα στην ανασύσταση της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας
  • ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ EXIT POLLS
  • Σκέψεις για την αποχή στις ευρωεκλογές
  • “Ήττα και Περηφάνια”: η συλλογική γραφή  της εργατικής ζωής και του αγώνα
ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για το έγκλημα1 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα «δίνει όλα» στους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού2 Έντονες διεργασίας με το βλέμμα στην ανασύσταση της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας3 ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ EXIT POLLS4 Σκέψεις για την αποχή στις ευρωεκλογές5 “Ήττα και Περηφάνια”: η συλλογική γραφή  της εργατικής ζωής και του αγώνα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ατομική ευθύνη μόνο

Για ...μέτρα ενόψει του καύσωνα στα σχολεία υποτίθεται έκανε λόγο η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, οριοθετημένα όμως στο πλαίσιο των «δυνατοτήτων» (βλ. κόστος), δίνοντας το «πράσινο φως» στους δήμους για να κλείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας όπου αυτές οι «δυνατότητες» δεν υπάρχουν, όπως και έκαναν σωρηδόν...Το υπουργείο Παιδείας έκα... Περισσότερα

Πλήθος κόσμου τίμησε τον κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Πλήθος κόσμου τίμησε τον κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα

Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες στον «Studio NEW STAR art cinema» η κεντρική εκδήλωση στο πλαίσιο του δεκάδων προβολών και δράσεων που διοργανώνει η New Star, προς τιμήν του κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, με αφορμή τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η κόρη του Τσε, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας και την Παρασκευή παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενώ νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τους φίλους τους «Κόκκινου Αερόστατου» και μαθητές Γυμνασίων μέλη της ΚΝΕ.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε επίσης η πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Ανθρωπος της δράσης και στοχαστής, μας καλεί και σήμερα στην πάλη


Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο, με τον Μάνο Λοΐζο να τραγουδάει τον «Τσε».

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, ευχαριστώντας τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη για τη διοργάνωση και καλωσορίζοντας την Αλέιδα Γκεβάρα Μαρς. Μιλώντας για τον Τσε σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αν και η φιγούρα του και το παράδειγμα του είναι πάντα παρόντα, μια μέρα σαν τη σημερινή τον τιμούμε με θερμότητα. Βλέπουμε πιο καθαρά από ποτέ στις σημερινές συνθήκες ότι η γιγάντια φιγούρα του μας καλεί στην πάλη. Υπογράμμισε ότι ο Τσε ανύψωσε τις ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού και γι' αυτό το διεθνιστικό του πνεύμα είναι βαθιά ριζωμένο στον αγώνα των λαών μας ενάντια στις αδικίες που δημιουργεί η ιμπεριαλιστική καταπίεση. Τόνισε δε ότι συγκέντρωνε τις εξαιρετικές ιδιότητες του ανθρώπου της δράσης καθώς κι αυτές ενός στοχαστή, παλεύοντας για τους πιο ταπεινούς, τους πιο υποβαθμισμένους, συνέδεσε την τύχη του με τους φτωχούς και υπερασπιζόμενος αυτές τις ιδέες προσέφερε τη ζωή του στη Βολιβία.

Με τη σειρά της η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς τόνισε ότι η εγκυρότητα της σκέψης του Τσε αναδεικνύεται περισσότερο στις στιγμές που ζούμε. Μεταφέροντας διαρκώς δικά του λόγια, μίλησε για τις εμπειρίες του από τα ταξίδια του στη Λατινική Αμερική, εκεί όπου η έλλειψη μέσων, οδηγούσε η απώλεια ενός παιδιού να γίνεται... ένα ατύχημα. Ο νεαρός Ερνέστο νιώθοντας αυτά, ενώνεται με τον Φιντέλ και τον Ραούλ στο Μεξικό και γίνεται ένας επαναστάτης που μάχεται για τα πιστεύω του. Καταφέρνει να κάνει πολλούς να περπατήσουν δίπλα του, τον αγαπάει ένας ολόκληρος λαός. Ανησυχεί για τη διαμόρφωση των νέων γενεών και μιλάει συχνά με τους νέους, τονίζοντας: Το να είσαι ουσιαστικά άνθρωπος, να προσεγγίζεις το καλύτερο από τα ανθρώπινα, το να αναπτύξεις στο μέγιστο βαθμό την ευαισθησία, είναι να νιώθεις αγωνία όταν δολοφονείται ένας άνθρωπος σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου και να χαίρεσαι όταν υψώνεται μια σημαία ελευθερίας σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου... Τίποτα δεν πέφτει από τον ουρανό πρέπει να σφυρηλατήσουμε το μέλλον αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε γι' αυτό. Ολη μας η δράση είναι μια πολεμική κραυγή ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ας προάγουμε την αλληλεγγύη, ας αγωνιστούμε πάντα για τη νίκη.

Ο γιατρός Ηλίας Σιώρας μετέφερε λόγια του Τσε που έχει επιλέξει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών ως προμετωπίδα στην ιστοσελίδα της, λέγοντας ότι εμείς οι Ελληνες γιατροί εμπνεόμαστε από τον επαναστάτη γιατρό Τσε, όπως και από μορφές όπως τον Πέτρο Κόκκαλη, τον Γρηγόρη Λαμπράκη κι άλλους που προέταξαν το εμείς απέναντι στο εγώ. Μίλησε επίσης για το τεράστια έργο αλληλεγγύης της Κούβας στον τομέα της Ιατρικής ανά τον κόσμο. Αναφέρθηκε στην περιοδεία του Τσε στην Λατινική Αμερική, την προσπάθειά του να φτάσει στο γκέτο των λεπρών. Μετέφερε αποσπάσματα κατοπινής ομιλίας του προς φοιτητές Ιατρικής της Κούβας, που τους καλούσε να γίνουν επαναστάτες γιατροί. Το 2005 ιδρύθηκε διεθνές τάγμα γιατρών για να καταπολεμήσει τον θάνατο και το τάγμα μάλιστα βραβεύτηκε το 2017. Την ταξιαρχία αυτή τη γνωρίσαμε πρόσφατα με αφορμή την πανδημία, εξήγησε ο Ηλίας Σιώρας κι αναφέρθηκε στην προσπάθεια να της απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Ζωή Τηγανούρια και ο Νίκος Θεοδωράκης έντυσαν μουσικά στη συνέχεια ένα μικρό διάλειμμα ανάμεσα στις ομιλίες, τραγουδώντας «εδώ θα μείνει για πάντα το ζεστό το πέρασμά σου, φωτιά που ανάβει η ματιά σου Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα».

Μόνη του δέσμευση η Επανάσταση

Ο Μπάμπης Ζαφειράτος, μίλησε για μια άλλη λιγότερο γνωστή πλευρά του Τσε, την ποιητική του. Ακόμα και στα πιο απλά του ποιήματα το λιβάδι αναδεικνύεται σε μια ολόκληρη ήπειρο, είπε. Ταξιδεύοντας δεν υποφέρει τόσο από το άσθμα του όσο από τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και τον ανθρώπινο πόνο, πρόσθεσε, μεταφέροντας στο κοινό αποσπάσματα από ποιήματα του Τσε, αλλά και από άλλους στίχους ποιητών της Λατινικής Αμερικής για τον Κομαντάντε. Ο Μπ. Ζαφειράτος επανέλαβε αποσπάσματα από ποιήματα του Τσε γραμμένα μεταξύ 1954 - 56 και έκλεισε με δυο δικά του ποιήματα για τον Τσε.

Ο Τσε μπροστά στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που όπως είναι φυσικό εμφανίστηκαν μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, μέσα στα πλαίσια του σκληρού ταξικού αγώνα και στη προσπάθεια απόκρουσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, μπόρεσε να διαμορφώσει μια προσωπική άποψη για βασικές πλευρές της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καρανδρέας, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Και υπογράμμισε: «Ο Τσε ήταν ένα αδέσμευτο πνεύμα. Η μόνη του δέσμευση ήταν η επανάσταση, η προσφορά με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη επαναστατικής συνείδησης, της επαναστατικής διαδικασίας. Η δέσμευση αυτή, ξεκινώντας από ένα εφηβικό ρομαντισμό, αναπτύχθηκε μέσα από τη συμμετοχή του στην Κουβανική Επανάσταση, μέσα στην οργανωμένη πάλη με τη καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο, μέσα στη γοργή μετατροπή της επανάστασης από αντιιμπεριαλιστική σε σοσιαλιστική».

Ο Γιώργος Μαυρίκος, επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, τόνισε ότι ο μύθος του Τσε εμπνέει τους αγώνες της εργατικής τάξης ακόμα και σήμερα. Θύμισε τις ζωντανές συζητήσεις του με τις λαϊκές μάζες και τους εργάτες, που είναι παρακαταθήκη σήμερα για τον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε. Ηταν ένας ρεαλιστής επαναστάτης στην υπηρεσία της εργατικής τάξης, για τον σοσιαλισμό ενάντια στις καρικατούρα του. Δεν υπήρχε απόσταση ανάμεσα στα λόγια του και στις πράξεις. Αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις στον ταξικό αγώνα για την απελευθέρωση των λαών.

Η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο κουβανικός λαός που τόσο αγάπησε ο Τσε, περνάει σήμερα ιδιαίτερα δύσκολα. Οι προσπάθειες του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ να ανατρέψει την Επανάσταση έχουν ενταθεί ακόμα περισσότερο, παίρνει διάφορες μορφές, όπως είδαμε στις 11 Ιούλη 2021, δεν αρκείται στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που κρατάει πάνω από 60 χρόνια. Η Κούβα χρειάζεται σήμερα την αλληλεγγύη μας όσο ποτέ άλλοτε».

Ο Νίκος Μότας, εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι σήμερα είμαστε εδώ για να θυμηθούμε, να εμπνευστούμε και να αντλήσουμε δύναμη από τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκε, αυτός ο κομμουνιστής επαναστάτης της πράξης και της συνείδησης.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης μίλησε για το πώς είδε ο κινηματογράφος τον Τσε, με τις πρώτες ταινίες - ντοκιμαντέρ να γυρίζονται αμέσως μετά τον θάνατο του και πολλές άλλες να γυρίζονται μέχρι τις μέρες μας. Η συλλογή της New Star φτάνει τις 55 ταινίες, που προβάλλονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της για να 55 χρόνια από τον θάνατο του Κομαντάντε.

Συγκινημένη από όσα ακούστηκαν, η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρς, θέλησε να πει ακόμα δυο λόγια και μεταξύ άλλων σημείωσε: Εγώ μεγάλωσα στην Κούβα σε μια σοσιαλιστική επαναστατική χώρα και είναι σχετικά εύκολο να είσαι επαναστάτης όταν γεννιέσαι σε ένα τέτοιο μέρος. Αλλά σε αυτό το μέρος του κόσμου όπου η κοινωνία σε πηγαίνει σε αντίθετο μέρος να κρατήσεις τα επαναστατικά ιδανικά είναι κάτι πιο δύσκολο. Ευχαριστώ για τη νύχτα που μου δώσατε, γιατί παρότι πέρασαν 55 χρόνια από τον φυσικό του θάνατο, ο Τσε αισθάνεται πολλαπλασιασμένος στους άντρες και τις γυναίκες αυτές της χώρας. Κι αποχαιρέτησε το κοινό τραγουδώντας ένα κουβανέζικο τραγούδι και ξεσηκώνοντας ένα θερμότατο χειροκρότημα.

ΠΗΓΗ:902.gr
Έχει διαβαστεί 365 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 332 επισκέπτες και 1 μέλος.