Δευτέρα, 27 Ιούν, 2022

 • Συνάντηση Δικτύωσης Φορέων και Υπηρεσιών του Ν.Ημαθίας
 • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
 • Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ
 • Ομερτά της «αριστεράς» και της «προόδου»
 • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Αύριο ανακοινώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων
 • Το Κέντρο Υγείας Βέροιας οργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία
Συνάντηση Δικτύωσης Φορέων και Υπηρεσιών του Ν.Ημαθίας1 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ2 Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ3 Ομερτά της «αριστεράς» και της «προόδου»4 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Αύριο ανακοινώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων5 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας οργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβερνητικές παλινωδίες

Οι κυβερνητικές παλινωδίες με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Η κυβέρνηση περίπου συμβουλεύει τον λαό να αυτοδιαγνωστεί σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να κολλήσει και να ...αυτοψυχαναλυθεί, για το πόσο φόβο αισθάνεται απέναντι στον ιό και ανάλογα να πράξει. Δηλαδή, αν κάποιος πιστεύει ότι είναι περι... Περισσότερα

Πολιτική Απόφαση του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

από Η Άλλη Άποψη
Πολιτική Απόφαση του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Aπό τις 25 έως τις 27 Ιούνη συνήλθε το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόµµατος. Το 21ο Συνέδριο ενέκρινε τα κείµενα των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής, παίρνοντας υπόψη τη συζήτηση και την υπερψήφισή τους από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΚΟΒ και τις Συνδιασκέψεις. Ενέκρινε, επίσης, την Εισήγηση της ΚΕ στο 21ο Συνέδριο, καθώς και τον Απολογισµό της Κεντρικής Επιτροπής Οικονοµικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ). Ψήφισε Πολιτική Απόφαση µε την οποία καθορίζονται τα καθήκοντα του Κόµµατος έως το 22ο Συνέδριο. Επίσης, το 21ο Συνέδριο ψήφισε ειδική ξεχωριστή Απόφαση για τη δουλειά στην εργατική τάξη και το κίνηµά της στην προώθηση της κοινωνικής συµµαχίας και τον ρόλο των κοµµουνιστών σε αυτά.

Δηλώνουµε την αποφασιστικότητά µας µέχρι το 22ο Συνέδριό µας να µετρήσουµε βήµατα στο να γίνεται ακόµα πιο διακριτός ο ρόλος του ΚΚΕ ως ισχυρής οργανωµένης πρωτοπορίας, φορέα νέων επαναστατικών ιδεών.

Να µετρήσουµε βήµατα στην οργάνωση της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούµενων της πόλης, των βιοπαλαιστών αγροτών, των νέων και των γυναικών εργατικής - λαϊκής ένταξης ή καταγωγής, στα σωµατεία τους, στους συλλόγους και τους φορείς τους, στην προώθηση του συντονισµού της δράσης τους, της αλληλεγγύης τους, της κοινωνικής τους συµµαχίας, στην ανάπτυξη της πάλης τους σε αντικαπιταλιστική - αντιµονοπωλιακή κατεύθυνση.

Είµαστε σήµερα πιο ικανοί να κλιµακώνουµε την πάλη, να περνάµε στην αντεπίθεση, να επιδιώκουµε οι καθηµερινοί αγώνες και ο τοπικός - κλαδικός συντονισµός της πάλης να µετατρέπονται στην πορεία σε ένα ενιαίο, πανελλαδικά συντονισµένο κίνηµα της εργατικής τάξης και των συµµάχων της, όσο γίνεται πιο µαζικό, εδραιωµένο στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, σε κάθε περιοχή, µε αντικαπιταλιστική - αντιµονοπωλιακή κατεύθυνση, εναντίωσης στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ. Ένα τέτοιο πανελλαδικό και διεθνιστικό ταυτόχρονα κίνηµα µπορεί να εγγυηθεί µόνο το ΚΚΕ µε τη δράση του, ως καθοδηγητική δύναµη για την ανατροπή του σηµερινού συσχετισµού, για το άνοιγµα του δρόµου για τον σοσιαλισµό.

Μέχρι το 22ο Συνέδριο µπορούµε να διευρύνουµε αποφασιστικά τους δεσµούς µας µε πλατιές εργατικές - λαϊκές δυνάµεις, µε την πιο ενεργή συµµετοχή και δράση τους µέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνηµα, αλλά και την ένταξή τους στο δραστήριο κι ενεργό περίγυρο του ΚΚΕ, τη συµµετοχή τους σε όλες τις µεγάλες κοινωνικές και πολιτικές µάχες που έχουµε µπροστά µας τα επόµενα χρόνια.

Έως το επόµενο Συνέδριο, µπορούµε να προχωρήσουµε πιο θαρρετά και δυναµικά στην οικοδόµηση πολλών νέων ΚΟΒ του Κόµµατος και ΟΒ της ΚΝΕ, στη δηµιουργία µαχητικών πυρήνων του Κόµµατος και της ΚΝΕ παντού, σε µαζική ανανέωση των γραµµών µας µε νέες στρατολογίες από την εργατική τάξη, από τα σύµµαχά της µεσαία στρώµατα, ειδικότερα από τη νεολαία, τις γυναίκες.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΤΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΝΕΑ ΟΞΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ

Στο διεθνές καπιταλιστικό σύστηµα, σήµερα, εκδηλώνονται όλες οι αντιθέσεις και αντιφάσεις του, µε παλιές και νέες µορφές και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα καταρρίπτονται όλες οι αστικές θεωρίες περί νέας δυναµικής του για «νέα δίκαια παραγωγικά πράσινα µοντέλα πιο δίκαιης αναδιανοµής του πλούτου», «άµβλυνση των ανισοτήτων µέσω της ψηφιακής µετάβασης», αλλά και παλιότερες θεωρίες όπως του «ξεπεράσµατος των αντιθέσεων µέσω της παγκοσµιοποίησης», της «Ευρώπης κοινού σπιτιού των λαών» που επίσης θα εξασφάλιζε «ειρήνη και κοινή ανοδική κοινωνική ευηµερία», θεωρίες που υιοθέτησε ο οπορτουνισµός. Η κυριαρχία του καπιταλισµού σε όλο τον κόσµο, µε την ιστορικά προσωρινή νίκη του µε τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόµησης στα τέλη του 20ού αιώνα, δεν µπορεί να τον απαλλάξει από τη βασική του αντίθεση και τη σήψη.

 • Η νέα καπιταλιστική οικονοµική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου εκδηλώθηκε –νωρίτερα λόγω πανδηµίας από ό,τι αρχικά αναµενόταν– σχεδόν σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Η εξέλιξη αυτή επιδρά καθοριστικά, λόγω της ανισοµετρίας, ώστε να συνεχίζεται η προ 20ετίας τάση σοβαρών αλλαγών στον συσχετισµό ανάµεσα στα καπιταλιστικά κράτη, µε βασική της έκφραση την οικονοµική άνοδο της Κίνας. Ως συνέπεια, οξύνονται οι ιµπεριαλιστικοί ανταγωνισµοί και αντιθέσεις για το µοίρασµα και τον έλεγχο των αγορών, µε επίκεντρο τις πηγές Ενέργειας, τον ορυκτό πλούτο, τις Μεταφορές, τη διαχείριση της κλιµατικής αλλαγής και ό,τι σχετίζεται γενικότερα µε τη διαχείριση του περιβάλλοντος και τη γενικευµένη αξιοποίηση της ψηφιοποίησης, την ονοµαζόµενη «4η βιοµηχανική επανάσταση».

 • Είναι σε εξέλιξη τάσεις αναδιάταξης περιφερειακών και διεθνών οικονοµικών-πολιτικών και στρατιωτικών - πολιτικών συµµαχιών. Σε περιφερειακό επίπεδο, µε την παρέµβαση των πιο ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, πυκνώνουν οι πολεµικές - στρατιωτικές ιµπεριαλιστικές συγκρούσεις και οι ανταγωνισµοί, που περικλείουν τον κίνδυνο ενός πιο γενικευµένου ιµπεριαλιστικού πολέµου. Οι συγκρούσεις αυτές εξελίσσονται –παράλληλα και ταυτόχρονα– και µε διαπραγµατεύσεις, µε διερευνητικές συναντήσεις και προσωρινούς συµβιβασµούς. Οι όποιες συµφωνίες συναίνεσης προκύψουν, µε περισσότερες ή λιγότερες υποχωρήσεις σε βάρος της µιας ή της άλλης πλευράς, αυτό που θα πετυχαίνουν είναι µια «ιµπεριαλιστική ειρήνη» µε το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, µεταθέτοντας µόνο χρονικά έναν νέο γύρο οξυµένων αντιπαραθέσεων, στρατιωτικών απειλών, πολεµικών συγκρούσεων για το ποιος θα αποσπάσει το µεγαλύτερο µερίδιο στο µοίρασµα των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, στον έλεγχο των δρόµων µεταφοράς τους.

 • Τα καπιταλιστικά κράτη –τόσο οι ΗΠΑ όσο και τα µέλη της ΕΕ– παρεµβαίνουν άµεσα οικονοµικά µε βασικό εργαλείο την πολιτική της λεγόµενης «Νέας Πράσινης Συµφωνίας» («Πράσινο New Deal») προκειµένου να αντιµετωπίσουν το πρόβληµα του µεγάλου µεγέθους υπερσυσσωρευµένου κεφαλαίου. Η όποια αναφορά τους στην προστασία του περιβάλλοντος είναι προσχηµατική. Η µεγάλη κρατική παρέµβαση γίνεται για να διαµορφώνει όρους και κίνητρα νέων κερδοφόρων επενδύσεων, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία και την «πράσινη µετάβαση» της καπιταλιστικής οικονοµίας µε ελεγχόµενη απαξίωση σταθερού κεφαλαίου (π.χ. κλείσιµο λιγνιτικών σταθµών, απόσυρση συµβατικών µέσων µεταφοράς, αλλαγή ενεργειακών δικτύων κ.ά.). Η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην προώθηση της «πράσινης µετάβασης» γιατί, επιπλέον, τα κοιτάσµατα υδρογονανθράκων που διαθέτει είναι ανεπαρκή (σε αντίθεση µε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία) και γιατί έχει διαµορφώσει υποδοµή για την εξαγωγή εµπορευµάτων «πράσινης τεχνολογίας».

 • Καµία πρόταση αστικής διαχείρισης, κεϊνσιανή ή φιλελεύθερη, δεν µπορεί να µαταιώσει ή να ακυρώσει τις νοµοτέλειες της καπιταλιστικής παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους, την αναρχία, την ανισοµετρία, την αντίθεση ανάµεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσµάτων της. Τα µέτρα αστικής διαχείρισης µόνο προσωρινά µπορούν να αµβλύνουν το βάθος της επόµενης κρίσης. Ο νέος κύκλος «επενδύσεων» και οικονοµικής ανάκαµψης θα δηµιουργήσει τις συνθήκες για την εκδήλωση µιας νέας βαθύτερης κρίσης υπερσυσσώρευσης.

 • Θρυµµατίζονται οι αυταπάτες για τις δυνατότητες φιλολαϊκής διαχείρισης του συστήµατος, που θα οδηγήσει τάχα σ’ έναν πιο δίκαιο κοινωνικά, πιο φιλικό στο περιβάλλον και πιο φιλειρηνικό καπιταλισµό. Η διασφάλιση της κερδοφορίας των νέων «πράσινων επενδύσεων» και γενικότερα των µονοπωλιακών οµίλων απαιτεί αύξηση του βαθµού εκµετάλλευσης των εργαζοµένων, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, φθηνή και χειραγωγηµένη εργατική δύναµη. Όποια προσωρινά µέτρα, µε κατεύθυνση να µην καταρρεύσει ένα βασικό επίπεδο λαϊκής κατανάλωσης και να µη διογκωθεί υπερβολικά η ανεργία, λαµβάνονται µε κριτήριο την ανάκαµψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την ενσωµάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Δεν συνιστούν προοδευτική στροφή. Δεν µπορούν να αντιµετωπίσουν τις εγγενείς αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήµατος που διογκώνονται. Οι επενδύσεις του «Πράσινου New Deal» και του «ψηφιακού µετασχηµατισµού» θα οδηγήσουν σε νέα συσσώρευση κεφαλαίων και κερδών, δεν µπορούν όµως να περιορίσουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, σχετικής και απόλυτης φτώχειας, γιατί δεν συνοδεύονται από γενική µείωση του εργάσιµου χρόνου µε ταυτόχρονη άνοδο του εργασιακού εισοδήµατος. Όχι µόνο δεν προστατεύουν το περιβάλλον –αφού δεν συνοδεύονται από ανάλογα µέτρα προφύλαξης από φυσικούς κινδύνους, όπως πυρκαγιές, πληµµύρες, σεισµούς– αλλά τα «πράσινα έργα» (π.χ. τα αιολικά πάρκα) συµβάλλουν στην καταστροφή δασών, ορεινών όγκων, οικοσυστηµάτων, επιφέρουν συνολικά πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τελικά τα νέα δάνεια και να σηκώσει τα νέα βάρη της κρατικής προσωρινής διάσωσης προβληµατικών οµίλων και της στήριξης γενικά της κερδοφορίας, επιβαρύνεται µε πιο ακριβό «πράσινο ρεύµα», καταδικάζεται στην ενεργειακή φτώχεια, σε νέες ανισότητες κ.λπ.

 • Η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας έχει οικονοµικό υπόβαθρο, αλλά και άµεση αντανάκλαση στο πολιτικό - διπλωµατικό και στρατιωτικό επίπεδο. Η νέα προεδρία των Δηµοκρατικών στις ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν αποδεικνύει ότι πρόκειται για αντίθεση που δεν εξαρτάται απ’ το ποιο κόµµα έχει την πλειοψηφία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει τώρα µεγαλύτερη έµφαση στη διασφάλιση της συνοχής του ευρωατλαντικού στρατοπέδου µέσω της βελτίωσης των σχέσεων µε την ΕΕ.

 • Τα επιτελεία της ΕΕ αναζητούν προσαρµογές της κοινοτικής πολιτικής για να αντιµετωπίσουν τόσο την εξασθένιση της ΕΕ στον οικονοµικό ανταγωνισµό σε σχέση µε τις ΗΠΑ και την Κίνα όσο και την όξυνση της ανισοµετρίας στην καπιταλιστική ανάπτυξη των κρατών - µελών της. Μετά το Brexit οξύνεται η διαπάλη για την πρωτοκαθεδρία στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα της Ευρώπης. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και µια σειρά από διεργασίες στροφής προς την επεκτατική πολιτική (αναθεώρηση του Συµφώνου Σταθερότητας, υιοθέτηση ευρωοµολόγων κ.ά.).

Όλα επιβεβαιώνουν ότι ο σοσιαλισµός είναι η απάντηση για τα οξυµένα λαϊκά προβλήµατα του 21ου αιώνα:

 • Δεν είναι µοιραίο να αυξάνεται καθηµερινά η απόσταση ανάµεσα στις σύγχρονες επιστηµονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, στις δυνατότητες ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάµεων, εξασφάλισης της κοινωνικής ευηµερίας και τη σηµερινή πραγµατικότητα που χαρακτηρίζεται από την αύξηση της εκµετάλλευσης, τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση, την ανασφάλεια που βιώνουν οι µισθωτοί, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούµενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, τις συµπληγάδες µεταξύ εργασίας και µητρότητας για τις γυναίκες.

 • Η άνοδος του επιπέδου κοινωνικοποίησης της παραγωγής και η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δίνουν σήµερα δυνατότητες για να αυξηθεί ο µη εργάσιµος χρόνος και η δηµιουργική του αξιοποίηση, να µειωθεί η βαριά χειρωνακτική και µονότονη εργασία, να ενισχυθεί το δηµιουργικό περιεχόµενό της, να αναβαθµιστεί το γενικό µορφωτικό επίπεδο για τους εργαζόµενους που αποτελούν την κύρια παραγωγική δύναµη της εποχής µας.

 • Οι νέες δυνατότητες που γεννά η αλµατώδης επιστηµονική και τεχνολογική ανάπτυξη ενισχύουν σηµαντικά –σε σχέση µε το παρελθόν– την υλική βάση για να εξαλειφθεί πιο γρήγορα κάθε µορφή ατοµικής και οµαδικής ιδιοκτησίας.

Το πραγµατικά νέο είναι ο επιστηµονικός κεντρικός σχεδιασµός στο έδαφος της εργατικής εξουσίας και της κοινωνικής ιδιοκτησίας. Το πραγµατικά προοδευτικό είναι η κοινωνική σχέση που επιτρέπει την αξιοποίηση του συνόλου των παραγωγικών δυνάµεων: των µέσων παραγωγής, την ανάπτυξη και κατανοµή του εργατικού δυναµικού, και εκφράζεται µε επιστηµονικά καθορισµένους στόχους για τη λαϊκή ευηµερία.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η θέση της Ελλάδας στο ενδοϊµπεριαλιστικό παζάρι και τους ανταγωνισµούς στην ευρύτερη περιοχή καθορίζεται από την επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης µε περισσότερες απαιτήσεις για αναβάθµιση της συµµετοχής της στη λεία και τη µοιρασιά, που είναι συνέχεια της έντασης της εκµετάλλευσης των εργαζοµένων στο εσωτερικό της χώρας. Η στάση αυτή εκδηλώνεται και µε διαθέσεις υποχώρησης σε κυριαρχικά δικαιώµατα στο πλαίσιο ενός ιµπεριαλιστικού συµβιβασµού, στον οποίο βαραίνουν ισχυρότερες δυνάµεις.

Καταρρίπτονται οι µύθοι, που προβάλλει η αστική ιδεολογία, ότι δήθεν η ελληνική αστική τάξη είναι απλά αµυνόµενη, υπερασπιζόµενη µόνο τα σύνορά της και όχι επιθετική. Στοιχεία της επιθετικότητάς της είναι:

‣ Η ίδια η συµµετοχή στο ΝΑΤΟ, οι αυξηµένες κρατικές δαπάνες για πολεµικές επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, κατέχοντας την 1η ποσοστιαία θέση στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισµούς σύµφωνα µε τελευταία στοιχεία.

‣ Η συµµετοχή των Ενόπλων Δυνάµεων σε αποστολές εκτός συνόρων, η εναέρια επιτήρηση συνόρων βαλκανικών κρατών, η συµµετοχή σε ασκήσεις στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, η συµµετοχή σε πολεµικές περιπολίες στον Περσικό, η αποστολή συστοιχίας «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία.

‣ Η νέα στρατιωτική συµφωνία µε τις ΗΠΑ, η πολιτική και κυρίως στρατιωτική συνεργασία µε το Ισραήλ, η αποστολή δυνάµεων στο Μάλι της Αφρικής, η ετοιµότητα της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικές δυνάµεις γενικότερα στην περιοχή του Σαχέλ.

‣ Η χρησιµοποίηση αµερικανικών βάσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα για επιθετικές αποστολές κατά γειτονικών λαών, η συµµετοχή στην περικύκλωση της Ρωσίας κ.ά.

Επιθετικές βλέψεις έχει και η αστική τάξη της Τουρκίας, το κράτος της οποίας σε σχέση µε την Ελλάδα είναι σε υψηλότερη θέση στο παγκόσµιο ιµπεριαλιστικό σύστηµα – είναι µέλος του G20, διαθέτει στρατό κατοχής σε 3 ξένες χώρες (Κύπρο, Συρία, Ιράκ), έχει επίσης στρατιωτικές πολεµικές βάσεις και δυνάµεις σε άλλα κράτη, όπως Κατάρ, Αλβανία, Σουδάν, Λιβύη, Αζερµπαϊτζάν. Διεκδικεί εδάφη από άλλες χώρες, ανάµεσά τους η Ελλάδα, όπως νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θαλάσσιες ζώνες, αµφισβητεί εναέριο χώρο, επιχειρεί προκλητικές ενέργειες κατά κυριαρχικών δικαιωµάτων και των συνόρων στην περιοχή, προωθεί τη στρατηγική του «νεοοθωµανισµού», αξιοποιώντας µειονοτικά και θρησκευτικά ζητήµατα.

Αυτό το πλαίσιο, σε συνδυασµό µε τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασµούς, καθορίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον ανταγωνισµό µεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών στην προσπάθεια της καθεµιάς για γεωστρατηγική αναβάθµιση στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχωράνε παζάρια, διαπραγµατεύσεις µε ορίζοντα τη συνεκµετάλλευση του Αιγαίου, την προώθηση επί της ουσίας διχοτοµικών λύσεων στο Κυπριακό, η απαράδεκτη εργαλειοποίηση του προσφυγικού - µεταναστευτικού προβλήµατος στις συµπληγάδες των ανταγωνισµών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εναλλάσσονται οι τάσεις συµβιβασµού (µέσω της υπογραφής συµφωνιών «ιµπεριαλιστικής ειρήνης» και της προσφυγής σε διεθνείς οργανισµούς, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) και οι τάσεις όξυνσης, εµπεριέχοντας και τον κίνδυνο θερµών επεισοδίων και πολεµικής αναµέτρησης.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάµεις, τους νέους και τις νέες, να δυναµώσουν την πάλη τους πολύµορφα, ενάντια στον ιµπεριαλιστικό πόλεµο και τις αιτίες του, να σηµαδέψουν την καρδιά του προβλήµατος, την καπιταλιστική εκµετάλλευση και τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισµούς, να αγωνιστούν για να µη χύσουν ο λαός και τα παιδιά του το αίµα τους για τα συµφέροντα της αστικής τάξης, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ. Να µη δείξουν καµιά εµπιστοσύνη στις διάφορες αστικές κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία, να καταδικάσουν µαζικά την επικίνδυνη πολιτική τους που εµπλέκει τον λαό σε ιµπεριαλιστικούς σχεδιασµούς, επεµβάσεις και πολέµους. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτε µε τον λαό της Τουρκίας ή της Ρωσίας, µε τους άλλους λαούς. Οι λαοί µπορούν να ζήσουν ειρηνικά αν βγάλουν από τη µέση τα συµφέροντα που τους οδηγούν σε ιµπεριαλιστικούς πολέµους ή σε απαράδεκτους συµβιβασµούς σε βάρος των δικαιωµάτων τους, που οδηγούν «από άλλο δρόµο» στο ίδιο οδυνηρό αποτέλεσµα.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σε ανοιχτή ιδεολογική - πολιτική πάλη τόσο µε τις θέσεις του αστικού εθνικισµού που προβάλλονται από ακροδεξιές, φασιστικές και αντιδραστικές φωνές όσο και µε τις θέσεις του αστικού κοσµοπολιτισµού, ιδιαίτερα µε την προσπάθεια ρεφορµιστικών - οπορτουνιστικών δυνάµεων να καµουφλάρουν ως διεθνιστική στάση την ταύτισή τους µε την πολιτική της συνεκµετάλλευσης και του δήθεν «αµοιβαίου οφέλους» που προωθούν ισχυρά τµήµατα των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώµατα έχουν συµφέρον να δυναµώσουν την πάλη για τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, ενάντια στα µονοπώλια και την εξουσία τους, να χτίσουν τη δική τους συµµαχία σε αυτήν την πάλη, ανοίγοντας τον δρόµο για τον σοσιαλισµό - κοµµουνισµό, για την οικοδόµηση αµοιβαία επωφελών σχέσεων µεταξύ των λαών, µε αποδέσµευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, από κάθε ιµπεριαλιστική συµµαχία.

‣ Να κλιµακωθεί ο αγώνας για την απεµπλοκή της Ελλάδας από τους ιµπεριαλιστικούς σχεδιασµούς και πολέµους, για την κατάργηση της ελληνοαµερικανικής Συµφωνίας για τις Βάσεις, να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν όλες οι αµερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις, να µη δηµιουργηθεί καµιά νέα ευρωατλαντική υποδοµή, να µην εγκατασταθούν στη χώρα πυρηνικά όπλα.

‣ Καµιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

‣ Να επιστρέψουν οι Έλληνες αξιωµατικοί και στρατιώτες από τις ιµπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Οι Ένοπλες Δυνάµεις δεν έχουν καµιά δουλειά στον Περσικό Κόλπο, στο Μάλι της Αφρικής, σε άλλες περιοχές του κόσµου.

‣ Να σταµατήσουν όλες οι αµερικανοΝΑΤΟικές ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σηµαδεύουν άλλους λαούς.

‣ Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισµούς που είναι στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

‣ Να ανακληθεί η κυβερνητική απόφαση για την αύξηση της διάρκειας θητείας στο στρατό ξηράς και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήµατα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάµεων και των φαντάρων.

‣ Παλεύουµε για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, µε µία και µόνη κυριαρχία, µία ιθαγένεια, µία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένα στρατεύµατα και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, µε τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

‣ Εκφράζουµε την αλληλεγγύη µας στον παλαιστινιακό λαό και απαιτούµε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άµεσα στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, µε βάση την οµόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015. Να καταργηθούν οι συµφωνίες οικονοµικής, πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας µε το κράτος του Ισραήλ το οποίο δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό.

Ο ελληνικός λαός όπως και οι άλλοι λαοί είναι αυτοί που µπορούν να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους από τη σκοπιά των λαϊκών συµφερόντων, να εκφράσουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη και κοινή πάλη ενάντια στους ιµπεριαλιστικούς πολέµους, για την κοινωνική ανατροπή, την ειρήνη και την ευηµερία των λαών.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το Διεθνές Κοµµουνιστικό Κίνηµα εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Συνεχίζει να διεξάγεται οξεία ιδεολογική - πολιτική διαπάλη µεταξύ των ΚΚ. Τα περισσότερα ΚΚ δεν έχουν προχωρήσει ακόµα σε µια σε βάθος εξέταση της σοσιαλιστικής οικοδόµησης και της πείρας της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, των συνθηκών που οδήγησαν στην αντεπανάσταση και ήττα του πρώτου αυτού εγχειρήµατος καθώς και της στρατηγικής του ΔΚΚ.

Το ΚΚΕ επιδιώκει την οικοδόµηση ισχυρών κοµµουνιστικών ιδεολογικών - πολιτικών δεσµών, έκφρασης κοµµουνιστικής αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας σε επεξεργασίες θέσεων, σε κοινές δράσεις. Εκφράζει δραστήρια την αλληλεγγύη του µε κοµµουνιστές, λαϊκούς αγωνιστές και κινήµατα που βρίσκονται στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής. Επιδιώκει να αξιοποιεί δηµιουργικά τη θετική πείρα, αλλά και µελετά την αρνητική πείρα άλλων τµηµάτων του ΔΚΚ, από τη διεξαγωγή της πολύµορφης ταξικής πάλης στις χώρες τους, χωρίς να αποσπάται από τις αντικειµενικές συνθήκες αλλά και τις ιστορικές ρίζες και καταβολές κάθε κόµµατος, τις συνθήκες που δηµιουργήθηκαν µετά τις µεγάλες κρίσεις και διασπάσεις τη δεκαετία του 1990.

Με αυτό το κριτήριο το ΚΚΕ προωθεί τις διµερείς επαφές και σχέσεις, τις ανταλλαγές οµάδων δουλειάς, την ανταλλαγή επεξεργασιών και ντοκουµέντων µε άλλα Κόµµατα. Συµβάλλει στις εργασίες της Συντακτικής Επιτροπής της «Διεθνούς Κοµµουνιστικής Επιθεώρησης» (ΔΚΕ), στη λειτουργία της Γραµµατείας της Ευρωπαϊκής Κοµµουνιστικής Πρωτοβουλίας (ΕΚΠ), στις Περιφερειακές Συναντήσεις ΚΚ, αλλά ακόµα και στις Διεθνείς Συναντήσεις Κοµµουνιστικών κι Εργατικών Κοµµάτων (ΔΣΚΕΚ) παρά τις µεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάµεσα στα κόµµατα που συµµετέχουν σε αυτές. Συµµετέχει ενεργά στην ιδεολογικοπολιτική διαπάλη που διεξάγεται, αλλά και σε ορισµένες κοινές δράσεις που είναι κατορθωτό να αποφασίζονται. Παρακολουθεί την εξέλιξη των διάφορων κοµµάτων και την ταξική πάλη στη χώρα τους, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό τους. Προτεραιότητα για το ΚΚΕ έχουν τα κόµµατα µε τα οποία µπορεί να αναπτύξει πιο στενή σχέση για την επαναστατική ανασυγκρότηση του ΔΚΚ, για τη δηµιουργία του κοµµουνιστικού πόλου. Ξεχωρίζουµε τα κόµµατα που συµµετέχουν στη «Διεθνή Κοµµουνιστική Επιθεώρηση» και την Ευρωπαϊκή Κοµµουνιστική Πρωτοβουλία, παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν.

Επιδιώκουµε στενότερη συνεργασία µε Κοµµουνιστικά Κόµµατα που µπορούν να συµβάλλουν, λιγότερο ή περισσότερο, στην επαναστατική ανασυγκρότηση του ΔΚΚ, µε τα εξής κριτήρια:

α) Υπερασπίζονται τον µαρξισµό - λενινισµό και τον προλεταριακό διεθνισµό, την ανάγκη διαµόρφωσης κοµµουνιστικού πόλου διεθνώς.

β) Αντιπαλεύουν τον οπορτουνισµό, τον ρεφορµισµό, απορρίπτουν την κεντροαριστερή διαχείριση και την οποιαδήποτε παραλλαγή της στρατηγικής των σταδίων.

γ) Υπερασπίζονται τις νοµοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης. Με αυτές κρίνουν την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόµησης, επιδιώκουν να ερευνήσουν, να αντλήσουν διδάγµατα από τα προβλήµατα και τα λάθη.

δ) Έχουν ιδεολογικό µέτωπο απέναντι σε λαθεµένες αντιλήψεις για τον ιµπεριαλισµό, ιδιαίτερα αυτές που αποσπούν τη στρατιωτική πολεµική επιθετικότητά του από το οικονοµικό του περιεχόµενο, έχουν µέτωπο απέναντι σε κάθε ιµπεριαλιστική συµµαχία.

ε) Αναπτύσσουν δεσµούς µε την εργατική τάξη, προσπαθούν να δράσουν στο συνδικαλιστικό κίνηµα, στα κινήµατα των λαϊκών τµηµάτων των µεσαίων στρωµάτων, επιδιώκουν να εντάσσουν την καθηµερινή πάλη για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώµατα σε µια σύγχρονη επαναστατική στρατηγική για την εργατική εξουσία.

Έχει διαβαστεί 423 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 29 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 27 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 33 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 28 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 35 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 438 επισκέπτες και 0 μέλη.