Το νομοσχέδιο για τον «νέο ΟΣΕ» και η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τους πρώην υπουργούς Σπίρτζη (ΣΥΡΙΖΑ) και Καραμανλή (ΝΔ) ανοίγουν έναν νέο κύκλο στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών και επιβεβαιώνουν βασικά ζητήματα που έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.Το κυριότερο: Τα στοιχεία για τους δυο υπουργούς - ορισμένα... Περισσότερα
Προκλητικά πανηγύρια στις πλάτες του λαού για την «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής ικανότητας
από Η Άλλη Άποψη
Χαράς ευαγγέλια στους «επενδυτές» και προκλητικά πανηγύρια στην κυβέρνηση, στις πλάτες του λαού που στενάζει, έφερε η αναβάθμιση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας από τον οίκο Moody's.
Πρώτος και καλύτερος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε πως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Baa3 «σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα για την αποκατάσταση της επενδυτικής μας βαθμίδας από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης».
Αφού υπογράμμισε τη «σημαντική πρόοδο» της Ελλάδας που βασίζεται στα ματωμένα υπερπλεονάσματα, στην άγρια φορολεηλασία και τους δυσβάσταχτους φόρους, στους χαμηλούς μισθούς και τις τσακισμένες εργασιακές σχέσεις που έχουν καταστήσει την Ελλάδα «ευνοϊκό» «επενδυτικό προορισμό» όπως καυχιόνται τα αστικά επιτελεία, διαμήνυσε πως «παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που προσελκύουν επενδύσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας και οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη».
Τα ίδια τα «κοράκια» της Moody's δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για τις αιτίες αυτής της αναβάθμισης, σημειώνοντας πως «τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε. Με βάση τη στάση πολιτικής της κυβέρνησης, τις θεσμικές βελτιώσεις που αποδίδουν καρπούς και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα μειώνουν σταθερά το υψηλό βάρος του χρέους της. Επιπλέον, η υγεία του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να βελτιώνεται, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο ενός πιστωτικού γεγονότος που σχετίζεται με τον τραπεζικό τομέα και θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πιστωτικό προφίλ του δημοσίου».
Η Moody's, εξηγεί ότι όλα αυτά «οφείλονται τόσο στη συνεχιζόμενη συγκράτηση των δαπανών όσο και στα φορολογικά έσοδα που αυξάνονται γρήγορα λόγω των συνεχιζόμενων θεσμικών βελτιώσεων στη φορολογική συμμόρφωση και είσπραξη», ενώ η προσπάθεια «εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης» συνεχίζεται, «γεγονός που στηρίζει την προσδοκία μας ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα παραμείνει ισχυρή μεσοπρόθεσμα». Όσον αφορά στο μέλλον, εκτιμά πως «η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να έχει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και αναμένουμε ότι αυτά θα παραμείνουν στο 2 έως 2,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού συγκράτησης των δαπανών και σταθερής δημιουργίας εσόδων».
Πάντως, οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης δεν είναι τελείως «ανέφελες» για την ελληνική καπιταλιστική οικονομία, καθώς σημειώνει πως «αν και η οικονομική ανάπτυξη ήταν κυκλικά ισχυρή λόγω της πολύ ισχυρής στήριξης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), είναι πιθανό να επιβραδυνθεί μόλις ολοκληρωθεί η απορρόφηση των πόρων αυτών».