Τρίτη, 27 Ιούλ, 2021

 • Ένταξη για χρηματοδότηση δύο προτάσεων του Δήμου Βέροιας στο «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού ύψους 3.244.922,75€
 • Διώνη Δημητριάδου ''Οδός Πανός'', 40ος χρόνος, τχ. 191, Σεπ. Δεκ. 2021 / Ηλίας Τσέχος ''Τα Ηλικιωμένα Ανήλικα'', Φεγγίτης 2020
 • Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ" για την κατάσταση των δομών υγείας στη Νάουσα
 • Θετικό πρόσημο για την προαγωνιστική ομάδα του Πήγασου στους θερινούς αγώνες
 • Βαφτίζει «αναβαθμισμένο» το σχολείο των πολλών ταχυτήτων που εντείνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες
 • Μουσική παράσταση AMERIKA του Δημήτρη Μυστακίδη
Ένταξη για χρηματοδότηση δύο προτάσεων του Δήμου Βέροιας στο «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού ύψους 3.244.922,75€1 Διώνη Δημητριάδου ''Οδός Πανός'', 40ος χρόνος, τχ. 191, Σεπ. Δεκ. 2021 / Ηλίας Τσέχος ''Τα Ηλικιωμένα Ανήλικα'', Φεγγίτης 20202 Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ" για την κατάσταση των δομών υγείας στη Νάουσα3 Θετικό πρόσημο για την προαγωνιστική ομάδα του Πήγασου στους θερινούς αγώνες4 Βαφτίζει «αναβαθμισμένο» το σχολείο των πολλών ταχυτήτων που εντείνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες5 Μουσική παράσταση AMERIKA του Δημήτρη Μυστακίδη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στο «ψυγείο» και για φέτος ο κατώτατος μισθός

Μερικά ψίχουλα - κι αυτά από τον Γενάρη του 2022 - ως «αύξηση» στον κατώτατο μισθό αποφάσισε η κυβέρνηση, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή τον μηχανισμό μόνιμης συμπίεσης των κατώτερων μισθών που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χτεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο, εγκρίνο... Περισσότερα

ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ Η «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»: Δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους η απόφαση του δικαστηρίου

από Η Άλλη Άποψη

Δεκτές έκανε χτες το Πολυμελές Πρωτοδικείο τις αιτήσεις του ομίλου«Μαρινόπουλος» και τριών συνδεδεμένων εταιρειών για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές(απαγόρευση κατασχέσεων) έως τις 21 Σεπτέμβρη, οπότε θα εκδικαστούν οι σχετικές αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99.

Από την απόφαση του δικαστηρίου εξαιρούνται οι εργαζόμενοι (μπορούν να προσφύγουν σε βάρος της εταιρείας σε περίπτωση που δεν πληρωθούν), αλλά δεν υπάρχει καμιά αναφορά στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Επίσης, το δικαστήριο απαγόρευσε και τυχόν διάθεση ακινήτων και εξοπλισμού. Επίσης, η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στους εκμισθωτές να κάνουν έξωση σε καταστήματα, αν η εταιρεία τούς χρωστάει πάνω από έξι νοίκια.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Carrefour - Μαρινόπουλος - Dia» Βορείου Ελλάδας και 12 ακόμα κλαδικά σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων απ' όλη τη χώρα, που παραστάθηκαν στην εκδίκαση υπέρ των εργαζομένων, απαίτησαν την εξαίρεσή τους από τα προληπτικά μέτρα που προβλέπει το άρθρο 99. Απαίτησαν, ακόμα, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (μισθός Ιούλη, επίδομα αδείας, που ακόμα δεν καταβλήθηκαν) και την εξασφάλιση της μισθοδοσίας από 'δω και πέρα.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν επέτρεψε στα κλαδικά σωματεία να αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους, επιβεβαιώνοντας ότι άλλες είναι οι προθέσεις της εργοδοσίας, παρά τις «δεσμεύσεις» που μοιράζει απλόχερα στην πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου ότι δεν θα πειράξει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι θα ...προσπαθήσει να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας. Μάλιστα, η εργοδοσία επιχαίρει για τη συναινετική στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, σημειώνοντας σε ενημερωτικό της σημείωμα την «ισχυρή υποστήριξη» που παρέχει στην εταιρεία.

Το «σχέδιο αναδιοργάνωσης»

Αποκαλυπτικές για τις προθέσεις της απέναντι στους εργαζόμενους είναι και οι προτάσεις που κατέθεσε η εργοδοσία στο δικαστήριο για τη λεγόμενη «αναδιοργάνωση» της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, η «Μαρινόπουλος» κάνει λόγο για «σοβαρές αλλαγές στην οργανωτική δομή της επιχείρησης» και για «μείωση του κόστους λειτουργίας και παραγωγής», τα οποία μόνο σε διασφάλιση των μισθών και των θέσεων εργασίας δεν παραπέμπουν.

Επιπλέον, η εργοδοσία παρουσιάζει στην αίτησή της ως «απειλή» το ενδεχόμενο να κάνουν απεργία οι εργαζόμενοι, στοχοποιώντας πέρα απ' όλα τα άλλα και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Σε μια προσπάθεια να αποσπάσει θετική απόφαση από το δικαστήριο, η εργοδοσία παρουσίασε χτες επιστολή με την οποία η εταιρεία«Σκλαβενίτης» δηλώνει το ενδιαφέρον της να επενδύσει στον όμιλο υπό προϋποθέσεις, όπως «η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο "Μαρινόπουλος" και τις τράπεζες (...) η διενέργεια ικανοποιητικού οικονομικού, φορολογικού και νομικού ελέγχου (...) η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου».

Δηλώνει, επίσης, ότι η απόφασή της θα εξαρτηθεί και «από λοιπές συνθήκες, που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική συγκυρία της διαδικασίας εξυγίανσης»,προειδοποιώντας επί της ουσίας τους εργαζόμενους να κάτσουν στ' αυγά τους και να μην εγείρουν αξιώσεις που μπορεί να φέρουν τον όμιλο σε χειρότερη θέση.

Η στάση των πιστωτών

Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, οι οφειλές της εταιρείας «Μαρινόπουλος» ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, άσκησαν - μεταξύ άλλων - οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαία κ.ά.), το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις, ενώ παρέμβαση κατά του αιτήματος άσκησε το ελληνικό Δημόσιο, προκαλώντας - σύμφωνα με πληροφορίες - τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξαν στο δικαστήριο οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής απέναντι στο κράτος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Με το σκεπτικό αυτό, το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» και σε περίπτωση που αυτές γίνουν δεκτές, να καταβληθεί από την εταιρεία ισόποση εγγυοδοσία. Με βάση τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, προκύπτει ότι το 45% των πιστωτών της εταιρείας «Μαρινόπουλος ΑΕΕ» τάχθηκαν υπέρ του αιτήματός της για υπαγωγή στο άρθρο 99.

 

Έχει διαβαστεί 268 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 35 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 27 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 25 ως 37 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Τετάρτη, 28 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 25 ως 38 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 214 επισκέπτες και 0 μέλη.