Χρηματοδότηση «πολεμικής οικονομίας», ένταση της φοροληστείας, «πάγωμα» δαπανών: Αυτό είναι το τρίπτυχο του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που φέρνει η κυβέρνηση για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αυτήν τη βδομάδα.Και καθένα από τα παραπάνω, προερχόμενα από τα «μνημόνια των μνημονίων», που ενώνουν όλα τα κόμματα του κεφαλα... Περισσότερα
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Με ψήφους από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και αρκετές αποχές και διαφοροποιήσεις έγινε δεκτό από την Βουλή κατά πλειοψηφία τονομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
ΤοΚΚΕκαταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι βαθαίνει παραπέρα την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας μέσω της εμπορικής παρένθετης μητρότητας στο εξωτερικό για ομόφυλα ζευγάρια και τις ιδιωτικές διακρατικές υιοθεσίας. Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, τονίστηκε ότι με τις διατάξεις αυτές καταργείται το δικαίωμα των παιδιών στο να απολαμβάνουν όσα απορρέουν από τη σχέση πατρότητας - μητρότητας.
Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ υπερψήφισε ή τοποθετήθηκε με «παρών» σε άρθρα που προωθούν κάποιους εκσυγχρονισμούς που αφορούν και ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έδωσε άλλοθι μιας επίπλαστης προοδευτικότητας στην κυβέρνηση όπως έκαναν άλλα κόμματα.
Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ υπερψήφισε τα άρθρα 4 και 5 που αφορούν στην κατάργηση αναχρονισμών στο οικογενειακό δίκαιο σε σχέση με το επώνυμο των παιδιών και τη δήλωση της γέννησης. Υπερψήφισε το 8 που αφορά σε φορολογικές διευκολύνεις, επιδόματα για συζύγους και γονείς, καθώς και το άρθρο 9 που αφορά στην κατάργηση διακρίσεων στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. Με το «παρών» τοποθετήθηκε στο άρθρο 7 που αφορά σε ζητήματα προστασίας από απόλυση. Στα υπόλοιπα άρθρα το ΚΚΕ ψήφισε κατά.
Κατά την συζήτηση τα κόμματα που στήριξαν το νομοσχέδιο εμφανίστηκαν να ομονοούν στην αντιδραστική ουσία του νομοσχεδίου και στα προσχήματα που επιστράτευσαν για να τη μασκαρέψουν, περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταπολέμησης των «διακρίσεων» και «ισότητας» των πολιτών. Πίσω όμως από το δήθεν προοδευτικό περιτύλιγμα που από κοινού διαμόρφωσαν, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δίνουν νέα ώθηση στην ακραία εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας και τεκνοποίησης, μέσω της εμπορικής παρένθετης μητρότητας, των ιδιωτικών και διακρατικών υιοθεσιών. Στις πλευρές αυτές εστίασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, θέτοντας στο επίκεντρο τα δικαιώματα των παιδιών και στηλιτεύοντας την υποκρισία με την οποία η κυβέρνηση τα επικαλείται.
Συνολικά, στην ψηφοφορία συμμετείχαν 254. Επί της αρχής «ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν 176, «όχι» 76 και «παρών» 2.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ:
Είκοσι βουλευτές της συμπολίτευσης δήλωσαν «όχι» στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλη Γιόγακα, Στέφανο Γκίκα, Κώστα Γκιουλέκα, Αθανάσιο Δαβάκη, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρο Καράογλου, Ανδρέα Κατσανιώτη, Δημήτριο Κυριαζίδη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Φώντα Μπαραλιάκο, Ιωάννη Πασχαλίδη, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη.