Μαζικές και μαχητικές ήταν οι χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας, ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στην γαλλική πρωτεύουσα απ... Περισσότερα
«Πυρά» στην κυβέρνηση από τον Αλ. Τσίπρα, στο απυρόβλητο το άθλιο θεσμικό πλαίσιο
από Η Άλλη Άποψη
Χαρακτηρίζοντας «αποκλειστικό υπεύθυνο» παραβίασης του Συντάγματος, και «ιθύνων νου» για τις παρακολουθήσεις του Ν. Ανδρουλάκη, τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να προσπεράσει και τελικά να συγκαλύψει τη συμφωνία του κόμματός του με το πανάθλιο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις υποκλοπές και που έχουν συνδιαμορφώσει όλα τα κυβερνητικά κόμματα των τελευταίων ετών.
Με συχνή επαναφορά του ερωτήματος «γιατί παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης», κατηγόρησε τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι έδωσε εντολή για την παρακολούθηση του «γιατί ήθελε να ελέγξει τις εξελίξεις» την περίοδο της εσωκομματικής εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ενόψει των εκλογών με το νέο εκλογικό νόμο που απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας.
Περιορίζοντας το σοβαρό θέμα των παρακολουθήσεων στο πλαίσιο της «καθεστωτικής αντίληψης και της πρωτοφανούς αλαζονείας της κυβέρνησης», της οποίας ζήτησε την παραίτηση, άφησε στο απυρόβλητο ένα ολόκληρο σύστημα που έχει στηθεί με νόμους και οδηγίες της ΕΕ όπου επιτρέπονται οι παρακολουθήσεις από κρατικές υπηρεσίες, ξένες πρεσβείες, παρακρατικούς μηχανισμούς ακόμα και οικονομικά συμφέροντα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης μετά τις εκλογές ήταν να εντάξει την ΕΥΠ στην ευθύνη του πρωθυπουργού.
Οσον αφορά την υπόθεση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως η παρακολούθησή του έγινε γιατί εξερευνούσε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ήθελε να δώσει ασυλία σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών για δάνεια και υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ δεν είπε κουβέντα για τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ.