Τρίτη, 05 Μάρ, 2024

  • “Ο Πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει”
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Κατεπείγουσα Ερώτηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών
  • ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Περήφανος για την αντιλαϊκή του διακυβέρνηση και την εξαπάτηση του λαού
  • Εκλογές στην Ομάδα Γυναικών Βέροιας της ΟΓΕ
  • «90,4 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»: Ανανεωμένο πρόγραμμα με νέες θεματικές εκπομπές
  • Κανονικά υποψήφιος για την προεδρία ο Τραμπ έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο
“Ο Πόλεμος της Τροίας δεν θα γίνει”1 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Κατεπείγουσα Ερώτηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών2 ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Περήφανος για την αντιλαϊκή του διακυβέρνηση και την εξαπάτηση του λαού3 Εκλογές στην Ομάδα Γυναικών Βέροιας της ΟΓΕ4 «90,4 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»: Ανανεωμένο πρόγραμμα με νέες θεματικές εκπομπές5 Κανονικά υποψήφιος για την προεδρία ο Τραμπ έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»: Μείον 32.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του 2024

«Ρεκόρ» 20ετίας για το αρνητικό ισοζύγιο, σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας είναι με συμβάσεις - λάστιχοΤο μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης, τουλάχιστον την τελευταία 20ετία, κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τον πρώτο μήνα του 2024. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον περασ... Περισσότερα

Σήμα επιτάχυνσης για τις επικίνδυνες διευθετήσεις

από Η Άλλη Άποψη
Σήμα επιτάχυνσης για τις επικίνδυνες διευθετήσεις
Σήμα ότι επιταχύνονται οι διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά έδωσαν χτες οι Μητσοτάκης - Ερντογάν σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ζητούμενο είναι η διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και η ευόδωση των μπίζνες του κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. Διόλου τυχαία, αργότερα χτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη, για διευκρινίσεις και περαιτέρω συνεννοήσεις.

Αλλωστε, στη συνάντηση οι δύο ηγέτες έδωσαν κατευθύνσεις για συνέχιση στην πορεία που χαράχθηκε ήδη από τον Ιούλη, στη μεταξύ τους συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης μετά τη χτεσινή τους συνάντηση μίλησε για «παραγωγική συζήτηση», όπου συμφώνησαν, όπως τόνισε, να συνεχίσουν να εργάζονται για να εμβαθύνουν το θετικό κλίμα, πάνω σε προσδιορισμένα βήματα. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, εξέφρασε την ευχή να ήταν «ευοίωνη» η συνάντησή τους για τη χώρα του και την ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτήν τη βάση, επιβεβαιώθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε:

-- Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 16/10, επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

-- Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Ακσαπάρ, στις 17/10 στην Αθήνα, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, των διμερών μπίζνες.

-- Επανεκκίνηση τον Νοέμβρη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (συζητούν για μέτρα ύφεσης στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά δρομολογείται να τεθεί ξανά επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός, όπως ίσχυε τα τελευταία 8 χρόνια) και - κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ Φιντάν - «συμβουλευτικές συνομιλίες».

-- Στις 7/12 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Θετική δυναμική

Διόλου τυχαία, νωρίτερα χτες, μιλώντας ο Μητσοτάκης στο CNN τόνισε ότι από τη συνάντηση με τον Ερντογάν προσβλέπει «στο να αξιοποιήσουμε τη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί» στα διμερή, ώστε να «προσπαθήσουμε να επιλύσουμε» τις «μακροχρόνιες διαφορές» με την Τουρκία, με βάση «το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας», πλαίσιο το οποίο βέβαια κόβεται και ράβεται ώστε να υπηρετηθούν ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία, μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά τα εδαφικά θέματα», αλλά «πέραν αυτού, επιδιώκουμε να συνεργαστούμε σε διάφορα άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, π.χ. στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», πρόσθεσε, αναπτύσσοντας μια θεματολογία που βασικά λειαίνει το έδαφος για τις επόμενες, κυριότερες διευθετήσεις.

Η αναφορά του ωστόσο σε «εδαφικά» θέματα δείχνει πως στο τραπέζι βρίσκονται συνολικά οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας.

Αλλωστε, τόνισε ότι «έχουμε μια σημαντική διαφορά με την Τουρκία, και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα να επιλυθεί, διαφορετικά θα είχε επιλυθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Αντίθετα, «μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς. Και αυτό είναι που θα προσπαθήσω να πετύχω στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε, κλείνοντας το μάτι σε ξένα και ντόπια κέντρα.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν ήδη από προχτές, δείχνοντας ότι οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης παραμένουν ως έχουν, φρόντισε να ανεβάσει τους τόνους καθώς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, προσπάθησε να δώσει μιαν απάντηση, καθώς σε εκδήλωση ελληνοαμερικανικών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη χαρακτήρισε το Κυπριακό «κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης», πρόσθεσε.

Εξάλλου, προσπαθώντας να ενδυναμώσει τη θέση της κυβέρνησης στο πολυεπίπεδο παζάρι, είχε αργότερα διμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), παραβρέθηκε επίσης σε συγκέντρωση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο, το οποίο διοργάνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν. Επρόκειτο, επίσης, να έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Σερβίας, του Παναμά, της Κιργιζίας, του Κατάρ και της Αρμενίας.

Τέλος, σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα, ο Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Διευθέτηση χωρίς «αναχρονιστικές εξαρτήσεις»

Από τη μεριά του, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «όπως έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι καιρός ο ΟΗΕ να καταστεί κινητήρια δύναμη διαλόγου, διορίζοντας, ως πρώτο βήμα, έναν απεσταλμένο για το Κυπριακό, για να διερευνήσει και να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Εξέφρασε ετοιμότητα να διαπραγματευτεί «μια συνολική διευθέτηση που θα τους (σ.σ. σε όλους τους Κύπριους) επιτρέψει να ευημερήσουν σε συνθήκες συνύπαρξης και ειρήνης, χωρίς αναχρονιστικές εξαρτήσεις και σύστημα εγγυήσεων που δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα», μια διευθέτηση «που θα διαφυλάσσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων συμπατριωτών μου (...) σε ίση βάση», ενώ ζήτησε επανέναρξη διαπραγματεύσεων «διατηρώντας τα κεκτημένα του προηγούμενου γύρου διαπραγματεύσεων».


Έχει διαβαστεί 258 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 419 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)