Παρασκευή, 30 Σεπ, 2022

  • ΚΝΕ: Γελοία, αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη η κυβερνητική απόπειρα να νεκραναστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία
  • Βέροια: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
  • ΕΛΣΤΑΤ: Τσακίζει η ακρίβεια τα λαϊκά νοικοκυριά: Το 80% του εισοδήματος στα φτωχά νοικοκυριά φεύγει για ενοίκιο και τρόφιμα
  • «NORD STREAM» 1 ΚΑΙ 2: Αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη διαφαινόμενη δολιοφθορά
  • Μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση δημοτών και μαθητών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
  • Ο Δήμος Βέροιας στο Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας 2022» στο Ηράκλειο
ΚΝΕ: Γελοία, αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη η κυβερνητική απόπειρα να νεκραναστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία1 Βέροια: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ2 ΕΛΣΤΑΤ: Τσακίζει η ακρίβεια τα λαϊκά νοικοκυριά: Το 80% του εισοδήματος στα φτωχά νοικοκυριά φεύγει για ενοίκιο και τρόφιμα3 «NORD STREAM» 1 ΚΑΙ 2: Αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τη διαφαινόμενη δολιοφθορά4 Μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση δημοτών και μαθητών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 5 Ο Δήμος Βέροιας στο Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας 2022» στο Ηράκλειο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σε πιο επικίνδυνη φάση

Οι ολοένα και πιο επικίνδυνες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη μεγάλη όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, τη νέα φάση κλιμάκωσης συνολικά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο τον πλανήτη, με κεντρικό άξονα την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπ... Περισσότερα

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»

από Η Άλλη Άποψη
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»

Σήμερα, το μεσημέρι ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», του οποίου η συζήτηση στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές ήδη ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Πρόκειται για τη συνέχεια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων ώστε να προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο το αστικό κράτος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και γι' αυτό είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ.  

Επιγραμματικά προωθείται ένα «ευέλικτο» κράτος που θα υλοποιεί ακόμα πιο γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, τα μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, τα νέα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές, που θα βγάζει από τη μέση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα, εφαρμόζοντας το «νόμο και την τάξη» των επιχειρηματικών ομίλων και θα τους εξασφαλίζει νέα πεδία κερδοφορίας, σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού.

Γι' αυτό στο νομοσχέδιο εισάγονται «σύγχρονοι θεσμοί» και «σύγχρονες διαδικασίες» που θα ελέγχουν πιο στενά την απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, η «αξιολόγηση» των φορέων που θα γίνεται με βάση τις προδιαγραφές που βάζει το κεφάλαιο και η τοποθέτηση διοικητών σε υπουργεία και υπηρεσίες, που θα έχουν τα προσόντα να αποτελέσουν ουσιαστικά ένα επίλεκτο σώμα ικανό να υπηρετεί τους στόχους του κεφαλαίου, ακόμα πιο «χοντρόπετσο» απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ετσι το νομοσχέδιο προβλέπει την κωδικοποίηση, δηλαδή επικαιροποίηση και μονιμοποίηση, του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και των μνημονιακών νόμων, διαδικασία που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ένα υπουργικό συμβούλιο που θα λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες θα υλοποιεί με συνοπτικές διαδικασίες - «με μία υπογραφή», όπως λέγεται -, σώμα διοικητικών υπαλλήλων που θα υπάρχει σε κάθε υπουργείο (υπηρεσιακοί, γενικοί γραμματείς κ.ά.) για να επιτηρεί τους αντιλαϊκούς «κόφτες» κ.ο.κ.

Το όλο σύστημα θα εποπτεύεται από το «νέο θεσμό» της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός, η οποία θα αποτελείται από 7 γραμματείες με 440 θέσεις, καλυπτόμενες από μετακλητούς υπαλλήλους, είτε διορισμό μέσω ΑΣΕΠ, ενώ κάποιοι θα προσληφθούν απευθείας από τον πρωθυπουργό κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας. Θα ελέγχει με ηλεκτρονικό τρόπο το «έργο» του κάθε υπουργείου και όπου παρατηρείται καθυστέρηση θα σημαίνει συναγερμός.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΜέΡΑ25 (πλην Ελληνικής Λύσης που υπερψήφισε επί της αρχής) καταψήφισαν το νομοσχέδιο, αναγνωρίζοντας ωστόσο την ανάγκη αναδιάρθρωσης στο αστικό κράτος. Οι διαφωνίες τους εκφράστηκαν στο μοντέλο ορισμένων «θεσμών», π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε άλλες προτάσεις για την Προεδρία, στον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων και άλλα επιμέρους ζητήματα. Αλλωστε, το πόσο μεγάλες ήταν οι διαφορές τους φάνηκε όταν ο Γ. Γεραπετρίτης έκανε αποδεκτές μια σειρά «εποικοδομητικών προτάσεων» που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί.

Κράτος συλλογικός καπιταλιστής

Το ΚΚΕ καταψήφισε και ανέδειξε τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Οπως αναφέρθηκε από τον ειδικό αγορητή του Κόμματος, Μανώλη Συντυχάκη, κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, «όλα τα αστικά κόμματα εξουσίας, διαχρονικά, μέσα από αστικές μεταρρυθμίσεις του κράτους, των θεσμών και των μηχανισμών του, είχαν και έχουν βασική μέριμνά τους την προσαρμογή του κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου», σε κάθε φάση, είτε καπιταλιστικής κρίσης είτε ανάπτυξης (Δείτε παρακάτω τις παρεμβάσεις του στην Επιτροπή της Βουλής). 

Ο εισηγητής του Κόμματος σημείωσε πως τώρα η ΝΔ, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «σε μια φάση αναιμικής και επισφαλούς για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων ανάπτυξης, ετοιμάζεται να νομοθετήσει, άμεσα, όλες εκείνες τις παρεμβάσεις στην κρατική δομή, έτσι ώστε να είναι εργαλείο για την επίτευξη αυτών των στόχων του κεφαλαίου, στη βάση των όσων έχουν νομοθετηθεί σε βάρος του λαού, με τα τρία μνημόνια, τα Μεσοπρόθεσμα, στη βάση των υποδείξεων της ΕΕ, της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ. Αυτό άλλωστε αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, η έκθεση συνεπειών».

«Το δίλημμα, λοιπόν, που προβάλλει το σχέδιο νόμου και στο σύνολό τους τα υπόλοιπα κόμματα, κατά την άποψή μας, δεν είναι εάν το κράτος αυτό, το αστικό, το καπιταλιστικό, είναι αποτελεσματικό ή αναποτελεσματικό, αλλά εάν θα είναι αστικό επιτελικό κράτος ή εργατικό - λαϊκό κράτος. Εμείς, ως ΚΚΕ, υπηρετούμε το δεύτερο. Αυτό θέλουμε να οικοδομήσουμε, από το λαό για το λαό», κατέληξε.

Έχει διαβαστεί 239 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 15 ως 28 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 28 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 325 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)