Κυριακή, 09 Μάι, 2021

  • Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού
  •  Μήνυμα Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος
  • Με Παιώνιες Δυνάμεις στην Κράστα, και το SOS Βέρμιο, 8/5/2021
  • Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας
  • Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαΐου
  • Δήλωση Άγγελου Τόλκα για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας
Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού1  Μήνυμα Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος2 Με Παιώνιες Δυνάμεις στην Κράστα, και το SOS Βέρμιο, 8/5/20213 Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας4 Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 10 Μαΐου5 Δήλωση Άγγελου Τόλκα για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

76 χρόνια μετά...

76 χρόνια μετά...

76 χρόνια τώρα, η 9η Μάη 1945 έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Είναι η μέρα που ο φασιστικός άξονας Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας ηττήθηκε και ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος έληξε με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν ο πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα, με 50 εκατο... Περισσότερα

Σήμερα το πολυνομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» που θέλει το κεφάλαιο

από Η Άλλη Άποψη
Σήμερα το πολυνομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» που θέλει το κεφάλαιο

Με το πολυνομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» κάνει το αντιλαϊκό της ντεμπούτο η κυβέρνηση της ΝΔ για την προώθηση των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, πιάνοντας γρήγορα το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τελικά σήμερα Πέμπτη (η κατάθεσή του ήταν αρχικά προγραμματισμένη για χτες, αλλά εκκρεμούσε η γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) και θα εισαχθεί τη Δευτέρα 29 Ιούληγια συζήτηση στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Πρόκειται για νομοθέτημα-«σκούπα», με κοντά 200 διατάξεις που θα προβλέπουν πλήθος αναδιαρθρώσεων για τη λειτουργία του κράτους, ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων σε αυτή τη φάση. Το στίγμα του δίνεται από τις πληροφορίες που κυκλοφορεί η ίδια η ΝΔ, ότι «η διακυβέρνηση της χώρας λαμβάνει χαρακτηριστικά σύγχρονου management».

Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, αλλά αναφέρονται και από το υπουργείο, είναι οι κωδικοποιήσεις στη νομοθεσία, δηλαδή η επικαιροποίηση και μονιμοποίηση του αντιλαϊκού πλαισίου και των μνημονιακών νόμων, διαδικασία που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτευχθεί η «μείωση της γραφειοκρατίας» για τις επενδύσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενισχύεται ο ρόλος του Υπουργικού Συμβουλίου, εισάγεται ο θεσμός του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο, ο οποίος θα προέρχεται από τον δημόσιο τομέα και θα είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη των δαπανών αλλά και της απόδοσης του προσωπικού του υπουργείου. Το όλο πρόγραμμα θα παρακολουθείται από «κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης», ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα, όπου διαπιστώνονται, καθυστερήσεις στο αντιλαϊκό έργο.

Προβλέπεται ακόμα η δημιουργία Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στην οποία θα ενσωματωθούν όλες οι δομές ελέγχου (επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, επιθεωρητές Υγείας, επιθεωρητές Μεταφορών και Υποδομών, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης). Επικεφαλής της Αρχής θα είναι ένας διοικητής ο οποίος θα καταθέτει σχετικές εκθέσεις στη Βουλή για να υπάρχει «αξιολόγηση» κ.ά.

Ακολουθεί μπαράζ νομοσχεδίων 

Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο με την πολυδιαφημισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ -ο οποίος βέβαια διατηρείται- για το 2019 και τη «βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων», προκειμένου «να προσέλθουν στο ταμείο» τα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο Παρασκευή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τη Δευτέρα 29 Ιούλη θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή και θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 30 Ιούλη.

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το τρίτο νομοσχέδιο, το οποίο είναι επίσης «σκούπα», καθώς περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις διάφορων υπουργείων για την «ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ», με αλλαγή της απλής αναλογικής, τις «διορθωτικές παρεμβάσεις» στους Ποινικούς Κώδικες, που δεν θίγουν την ουσία των πρόσφατων αντιδραστικών αλλαγών που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την κατάργηση του ασύλου για την ανεμπόδιστη επιχειρηματική δράση στα Πανεπιστήμια κ.λπ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 31 Ιούλη.

Τα παραπάνω νομοσχέδια θα βρεθούν και στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου αύριο το απόγευμα, με θέμα τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Κατά τη διάρκειά του, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές θα γίνει επίσης συζήτηση για τις οικονομικές εξελίξεις, με ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, καθώς και για τις εξελίξεις σε σχέση με το Brexit, με ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος χτες συγκάλεσε σύσκεψη στο ΥΠΕΞ με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο -όπως λέγεται- «την προετοιμασία όλων των φορέων του ελληνικού Δημοσίου για ένα "άτακτο" Brexit».

Νέα σύσκεψη για το Ελληνικό

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την επένδυση στο Ελληνικό αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η επένδυση στο Ελληνικό να προχωρήσει μέσα στο 2019.

«Η επένδυση στο Ελληνικό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν μπει οι μπουλντόζες. Αυτός είναι ο στόχος μου. Κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνουμε σε όλα τα επίπεδα της διοικήσεως για να πάμε γρηγορότερα » είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης.

Όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ελληνικό, όπως έχει ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων έως τις 10 Αυγούστου.

Έχει διαβαστεί 125 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 09 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 10 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 22 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 304 επισκέπτες και 0 μέλη.