Δευτέρα, 22 Απρ, 2024

  • Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά
  • Υπερπροβολή
  • «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως
  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας
  • Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας
  • Σήμερα στην Αθήνα η νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά1 Υπερπροβολή 2 «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως3 Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας4 Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας5 Σήμερα στην Αθήνα η νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τελικά σε ποιους δίνει λεφτά η Ε.Ε;

Του Αλέκου Χατζηκώστα Για μία ακόμη φορά ενόψει ευρωεκλογών από μια σειρά κόμματα που ζητούν τη ψήφο μας αναπαράγεται το ουσιαστικά χρεοκοπημένο επιχείρημα για τα λεφτά που μας δίνει η Ε.Ε και του τι θα γινόμασταν αν δεν υπήρχαν. Η ιστορία κρατά δεκαετίες από εκείνη τη περίοδο πριν την ένταξη στη τότε ΕΟΚ που μας έταζαν ότι «θα τρ... Περισσότερα

Στα δύο εκατομμύρια οι απολύσεις του 9μηνου!

από Η Άλλη Άποψη
Στα δύο εκατομμύρια οι απολύσεις του 9μηνου!

Καλά κρατεί ο χορός της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, με πάνω από τις μισές προσλήψεις τον περασμένο Σεπτέμβρη να είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τον Σεπτέμβρη του 2022 στις νέες προσλήψεις το 52,64% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης (43,97%) και εκ περιτροπής εργασία (8,67%) και μόνο το 47,36% με πλήρη απασχόληση, που όμως κι από αυτές τις συμβάσεις ένα σημαντικό μέρος τους είναι ορισμένου χρόνου, δηλαδή έχουν ημερομηνία λήξης.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και 6.662 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, οι οποίες μετατράπηκαν σε συμβάσεις με μερική και εκ περιτροπής εργασία.

Ετσι το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων τον συγκεκριμένο μήνα κατά 26.238 θέσεις (343.166 προσλήψεις και 316.928 απολύσεις) δεν αλλάζει τα μόνιμα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας των τελευταίων χρόνων, πολύ περισσότερο που αυτό το θετικό ισοζύγιο οφείλεται αποκλειστικά στον κλάδο της εκπαίδευσης, ο οποίος παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο κατά 68.921 θέσεις εργασίας, όπως συμβαίνει κάθε Σεπτέμβρη, λόγω της νέας σχολικής χρονιάς.

Αλλωστε η τεράστια «ευελιξία» και η προσωρινότητα στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνονται και από τον αριθμό των απολύσεων που το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2022 έφτασε σχεδόν τα δύο εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο έγιναν 1.997.674 απολύσεις, αριθμός που είναι σχεδόν ανάλογος με τον αριθμό των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα!

Στα 340 ευρώ σχεδόν ένας στους τρεις μισθούς!

Τη μεγάλη «ευελιξία» και τους χαμηλούς μισθούς έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με αυτά, από τις περιοδικές δηλώσεις των ίδιων των επιχειρήσεων προκύπτει ότι τον Νοέμβρη του 2021 με μερική απασχόληση εργάζονταν 677.554 μισθωτοί, οι οποίοι είχαν μέσο μεικτό μισθό μόλις 402,77 ευρώ μεικτά (περίπου 340 ευρώ καθαρά). Συγκεκριμένα, σε σύνολο 2.381.192 μισθωτών οι 677.554, ποσοστό 28,45%, εργάζονταν με μερική απασχόληση, με μέση απασχόληση 16,45 μέρες τον μήνα. Το μέσο ημερομίσθιο σε αυτούς τους μισθωτούς ήταν 24,48 ευρώ μεικτά. Με πλήρη απασχόληση εργάζονταν 1.707.039 μισθωτοί.

Ο μέσος μισθός του συνόλου των μισθωτών τον περασμένο Νοέμβρη ήταν μόλις 962,97 ευρώ μεικτά, δηλαδή ο μέσος καθαρός μισθός για το σύνολο των μισθωτών ήταν στο ύψος των 800 ευρώ!


Έχει διαβαστεί 295 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 383 επισκέπτες και 0 μέλη.