Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023

  • Απαγόρευση μετακινήσεων στις εθνικές οδούς σε πιθανή χιονόπτωση με αποζημίωση των εταιρειών
  • ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια
  • Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...
  • Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/12
  • Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις
Απαγόρευση μετακινήσεων στις εθνικές οδούς σε πιθανή χιονόπτωση με αποζημίωση των εταιρειών1 ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια2 Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...3 Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/124 Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας5 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο μόνος δρόμος

Ο μόνος δρόμος

Πάνω από 14.000 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων προγραμματίζονται τους αμέσως επόμενους μήνες, με χιλιάδες από αυτούς να αφορούν σπίτια λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες.Η λαϊκή κατοικία, που την έχουν χρυσοπληρώσει τα νοικοκυριά μια και δυο φορές, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, την ώρα που ο... Περισσότερα

Σταθερά στην «πρώτη θέση» οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης

από Η Άλλη Άποψη
Σταθερά στην «πρώτη θέση» οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης

Τη σταθερή αύξηση της «ευελιξίας» στη μισθωτή εργασία καταγράφουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» και για το δεύτερο μήνα του έτους, επιβεβαιώνοντας τη μονιμοποίηση της τάσης επέκτασης των προσωρινών και ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας. Πρώτη άμεση συνέπεια είναι βέβαια η συρρίκνωση των μισθών - όπως έδειξαν και τα στοιχεία του ΙΚΑ για την εξέλιξη του εργατικού εισοδήματος - αλλά και συνολικότερα η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Και μπορεί η κυβέρνηση να... «κλαίει» για τη γενίκευση της εργασιακής «ευελιξίας», ωστόσο διατηρεί και ενισχύει όλο το αντεργατικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή «ανθεί», ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Εργάνη», στις νέες προσλήψεις που έγιναν τον περασμένο Φλεβάρη, το 56,76% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία και μόνο το 43,24% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, δηλαδή πλήρες ωράριο. Βέβαια, και στις συμβάσεις με πλήρες ωράριο περιλαμβάνονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έχουν δηλαδή ημερομηνία λήξης και κατά συνέπεια και εδώ κατά ένα μέρος υποκρύπτεται «ευελιξία».

Αναλυτικότερα, τον περασμένο μήνα έγιναν 59.775 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης (43,24% του συνόλου των προσλήψεων), 55.309 προσλήψεις με σύμβαση μερικής απασχόλησης (40,01%) και 23.158 προσλήψεις με σύμβαση εκ περιτροπής εργασία (16,75%).

Σχεδόν 5.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε «ευέλικτες»

Επιπλέον, τον ίδιο μήνα, 2.692 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε μερική, ενώ ακόμα 2.028 συμβάσεις από πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

Συνολικά, το 14μηνο Γενάρης 2016 - Φλεβάρης 2017, όσον αφορά τις νέες προσλήψεις με πλήρη απασχόληση, αυτές ήταν μόνο το 45%, ενώ το υπόλοιπο 55% ήταν με μερική και εκ περιτροπής εργασία.

Οσον αφορά το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων τον προηγούμενο μήνα, αυτό ήταν θετικό κατά 24.019 θέσεις απασχόλησης, στοιχείο που έκανε το υπουργείο Εργασίας, για άλλη μια φορά σε διθυραμβικούς τόνους, να κάνει λόγο για «αύξηση της μισθωτής απασχόλησης» και για την «υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση από το 2001 μέχρι σήμερα...».

«Ξέχασε», δηλαδή, γρήγορα η κυβέρνηση το «κλάμα» για την ενίσχυση της «ευελιξίας», την οποία υπηρετεί με την πολιτική της, και πανηγυρίζει για τις «θετικές επιδόσεις»...

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο μήνας Φλεβάρης, αν εξαιρέσουμε την πρώτη πενταετία της κρίσης 2009-2013, πάντα είχε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων, γεγονός που σχετίζεται και με τη ροή απασχόλησης στον κλάδο του τουρισμού, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη σχετικά μεγάλη άνοδο των προσλήψεων που καταγράφεται φέτος σε τουριστικούς προορισμούς και ιδιαίτερα στα νησιά.

Επιπλέον, δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι το ισοζύγιο για το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2017 παραμένει ακόμα αρνητικό, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των νέων προσλήψεων κατά τον πρώτο μήνα του έτους, που φέτος ξεπέρασε τις 30.000 θέσεις απασχόλησης.

Έχει διαβαστεί 480 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 259 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)