Τρίτη, 16 Απρ, 2024

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
  • Απεργία σήμερα στα ΜΜΕ
  • Δίωρη στάση εργασιών από τους δικαστικούς υπαλλήλους
  • ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΜ στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας για την άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας
  • Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση
ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ1 Απεργία σήμερα στα ΜΜΕ2 Δίωρη στάση εργασιών από τους δικαστικούς υπαλλήλους3 ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΜ στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ4 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας για την άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας5 Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κανείς εφησυχασμός!

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκτοξεύουν σε άλλο επίπεδο τους κινδύνους στην περιοχή και φέρνουν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου. Οι πύλες της Κολάσεως χάσκουν ορθάνοιχτες για τους λαούς και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.Μαζί με την επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει η αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική ... Περισσότερα

Σταθερή άνοδος της «ευέλικτης» και προσωρινής εργασίας

από Η Άλλη Άποψη
Σταθερή άνοδος της «ευέλικτης» και προσωρινής εργασίας

Την ανοδική τάση της «ευέλικτης» εργασίας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη»: Από 61,5% στο σύνολο των προσλήψεων που ήταν πλήρους απασχόλησης τον Απρίλη του 2014, τον Απρίλη του 2018 έπεσαν στο 55,6%! Κι όμως, το υπουργείο Εργασίας «πανηγυρίζει» με δελτίο Τύπου ότι «καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων με πλήρη απασχόληση», συγκρίνοντας τα στοιχεία με αυτά του Απρίλη του 2017, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν λίγο χαμηλότερο, στο 54,91%.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συσκοτίσει τη γενικότερη τάση - και επί των 3,5 χρόνων δικής του διακυβέρνησης - κυριαρχίας των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, την επέκταση των οποίων στηρίζουν πολύμορφα οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, από το 2014 μέχρι σήμερα ο Απρίλης και ο Μάης παρουσιάζουν το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο (περισσότερες προσλήψεις από ό,τι απολύσεις) και είναι οι μόνοι μήνες όπου οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης είναι περισσότερες από τις προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Ενα φαινόμενο που προφανή αιτία έχει το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν. Γι' αυτό και τα μεγαλύτερα αρνητικά ισοζύγια καταγράφονται με το τέλος της, τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη.

Αναλυτικά, τον Απρίλη 2018 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν το 55,6%, μερικής το 33,6% και εκ περιτροπής το 10,8% του συνόλου των προσλήψεων. Αντίστοιχα οι ποσοστιαίες αναλογίες ήταν: Το 2014 πλήρους 61,46%, μερικής 28,23%, εκ περιτροπής 10,31%. Το 2016 πλήρους 55,31%, μερικής 32,28%, εκ περιτροπής 12,41%.

Από την άλλη, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης δεν αφορούν αποκλειστικά σε μόνιμες θέσεις εργασίας γιατί υπάρχει συνεχής άνοδος της προσωρινής απασχόλησης. Αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από το στοιχείο που δείχνει τον αριθμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν. Ετσι, τον Απρίλη του 2014 έληξαν σχεδόν 28.000 συμβάσεις, το 2016 περίπου 41.000, ενώ το 2018 εκτινάχθηκαν στις 68.000!

Έχει διαβαστεί 368 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 564 επισκέπτες και 1 μέλος.