Πέμπτη, 13 Μάι, 2021

  • «Στηρίζουμε τον αγώνα των αμπελουργών και των οινοποιών για επιβίωση»: Κατάθεση Ερώτησης από τη Φρόσω Καρασαρλίδου.
  • ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα
  • Καθαρισμός...
  • Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση...
  • Συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο!
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ της Α2 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Στηρίζουμε τον αγώνα των αμπελουργών και των οινοποιών για επιβίωση»: Κατάθεση Ερώτησης από τη Φρόσω Καρασαρλίδου.1 ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα2 Καθαρισμός...3 Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση...4 Συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο!5 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ της Α2 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εγκλημα

Εγκλημα

Το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι «κρίκος» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οξύνουν επικίνδυνα τους ανταγωνισμούς στην περιοχή και αποτελούν ναρκοπέδιο για τους λαούς. Δείχνει ταυτόχρονα πόση αξία έχουν οι «διαβεβαιώσεις» της... Περισσότερα

Στήριξη στο κεφάλαιο, τα βάρη στο λαό

από Η Άλλη Άποψη
Στήριξη στο κεφάλαιο, τα βάρη στο λαό
Τη χορήγηση πρόσθετου ποσού ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ενέκρινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου βέβαια να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας, όπως η ελάφρυνση των επιχειρήσεων από μισθολογικά κονδύλια και ασφαλιστικές εισφορές, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» κ.ά., με το ταυτόχρονο άπλωμα της «ευέλικτης» εργασίας.


Πρόκειται για αδιάθετα κεφάλαια του εν λόγω προγράμματος, καθώς οι κυβερνήσεις ισχυρών οικονομιών της ΕΕ και της Ευρωζώνης δεν έχουν ανάγκη να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτό το πλαίσιο, από τα συνολικά προβλεπόμενα κεφάλαια ύψους 100 δισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος των κυβερνήσεων, διέθεσε επιπλέον ποσά στους κρατικούς προϋπολογισμούς του Βελγίου, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Μάλτας.

Ετσι, η συνολική «ενίσχυση» προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό φτάνει σε 5,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία φορτώνονται στο κρατικό χρέος και διοχετεύονται στη συνέχεια σε παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας.

Σήμερα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης», ύψους 32 δισ. ευρώ. Το εν λόγω εγχείρημα αφορά τη διοχέτευση «ζεστού» χρήματος προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και άτοκων δανείων της ΕΕ, που με τη σειρά τους επίσης θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται και η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το πρόγραμμα «Γέφυρα», για τραπεζικά δάνεια λεγόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το σχέδιο κρατικής επιδότησης και επιχειρηματικών δανείων, που βέβαια έχει και τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζικών ομίλων, καθώς αναμένεται να έχει αποφασιστική συμβολή στη συγκράτηση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, που επανέρχονται σε ρότα διόγκωσης με φόντο την τρέχουσα κρίση.

Σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες, στόχος του σχεδίου είναι η διαφύλαξη της «εισπραξιμότητας» από την πλευρά των τραπεζών και η λεγόμενη «κουλτούρα πληρωμών». Μεταξύ άλλων, εάν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του κατά τη διάρκεια ή και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τότε αποβάλλεται απ' αυτό, ενώ παράλληλα υποχρεώνεται να επιστρέψει στο Δημόσιο ολόκληρο το ποσό της επιδότησης.

Να σημειωθεί ότι το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Οπως ήδη έχει επισημάνει η Τράπεζα της Ελλάδας, το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου, γεγονός που «αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέος κύκλος μη εξυπηρετούμενων δανείων από δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία». Η τελευταία εκτίμηση είναι για νέα «κόκκινα» δάνεια 8 - 10 δισ. ευρώ το 2021.


Έχει διαβαστεί 365 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 13 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 14 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 265 επισκέπτες και 1 μέλος.