«Εκατοντάδες φορτηγά. Εκατομμύρια γεύματα. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στον κόσμο αυτή τη στιγμή και πραγματοποιείται στη Γάζα. Γρήγορη, άμεση βοήθεια στους πολίτες, χωρίς μεσάζοντες. Χωρίς κόστος, χωρίς έλλειψη. Σταθερή, αυξανόμενη ροή βοήθειας που σώζει ζωές σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπισ... Περισσότερα
ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαλαλεί τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα της ΝΑΤΟικής «συνοχής» και «σταθερότητας» στην περιοχή
από Η Άλλη Άποψη
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προγραμματίζεται να μιλήσει σήμερα οΚυρ. Μητσοτάκης, μετά τις προκλήσεις Ερντογάν, ο οποίος προέβαλε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.
Παρά την χτεσινή προσπάθεια του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γ. Οικονόμου να παρουσιάσει την κυβέρνηση ...«ετοιμοπόλεμη» να αντιπαρατεθεί στον ΟΗΕ με το παραλήρημα Ερντογάν, αυτό που δίνει το στίγμα είναι η αποστροφή τουΚυρ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο «Bloomberg», όπου δήλωσε: «Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».
Έδωσε και μ' αυτόν τον τρόπο το πραγματικό περιεχόμενο στον όρο «πυλώνας σταθερότητας», ως προμαχώνας η Ελλάδα στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα, που φέρνουν ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου, ενώ δρομολογούν και επικίνδυνες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά για τη θωράκιση της «συνοχής» του ΝΑΤΟ.
Το πλαίσιο αυτό ανέπτυξε και αργά χτες βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων, όσο και σε επίπεδο ρητορικής.
Αργότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης είδε και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου ΛιβύηςΜοχάμεντ αλ Μένφι. Μια συνάντηση στον απόηχο δηλώσεων, όπως του υπουργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Ουν, ότι το 40% των τοποθεσιών όπου είναι πιθανό να ανακαλυφθεί πετρέλαιο στη χώρα του βρίσκονται στην περιοχή όπου θα ενεργοποιηθεί η παράνομη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας...
Στα Ελληνοτουρκικά εστίασε, μεταξύ άλλων, και ο υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση που είχε, αργά χτες ώρα Ελλάδας, στη Ν. Υόρκη με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Ο ίδιος μετείχε αργότερα σε «διατλαντικό δείπνο» με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν.
Εξάλλου, στελέχη του ΥΠΕΞ, σε μια απάντηση στις αιτιάσεις Ερντογάν περί «καταπίεσης της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα», παραπέμπουν σε «Δήλωση» της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις μειονότητες, όπου σημειώνεται ότι «η ΕΕ λυπάται βαθύτατα για τις πολιτικές διακρίσεων του παρελθόντος που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα να βρίσκεται επί του παρόντος στα πρόθυρα της εξαφάνισης» και «επαναλαμβάνει την έκκληση προς την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα (...) συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες...», οι οποίες ένθεν κακείθεν γίνονται «μπαλάκι» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και παζάρια.