Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024

  • ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει ο καυγάς με επίδικο την επανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης του λαού
  • ΠΑΣΟΚ: Μαλλιά κουβάρια μετά το αρνητικό αποτέλεσμα
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης
  • ΝΑΟΥΣΑ: Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σταμάτησαν εργασίας εν μέσω καύσωνα
  • Ατελείωτος κατήφορος
  • Συνέχιση των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων αμέσως μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ
ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει ο καυγάς με επίδικο την επανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης του λαού1 ΠΑΣΟΚ: Μαλλιά κουβάρια μετά το αρνητικό αποτέλεσμα2 Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης3 ΝΑΟΥΣΑ: Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σταμάτησαν εργασίας εν μέσω καύσωνα4 Ατελείωτος κατήφορος 5 Συνέχιση των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων αμέσως μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν αλλάζει έτσι η κατάσταση...

Τεράστια προβολή γνωρίζει τις τελευταίες μέρες και στη χώρα μας ο «YouTuber» από την Κύπρο που κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος, και μάλιστα τρίτος στη σειρά, πίσω από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Αυτό που προβάλλεται τώρα είναι η δύναμη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στα οποία ο ίδιος διαπρέπει (και κονομάει...) σ... Περισσότερα

Στο 55% η υποαπασχόληση στις νέες συμβάσεις του Ιούλη

από Η Άλλη Άποψη
Στο 55% η υποαπασχόληση στις νέες συμβάσεις του Ιούλη

Στα ύψη βρίσκεται σταθερά η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν για άλλον έναν μήνα ότι πάνω από τις μισές νέες προσλήψεις αφορούν σε συμβάσεις υποαπασχόλησης.

Αρνητικό κατά 14.691 θέσεις εργασίας καταγράφεται το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων για το μήνα Ιούλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Πιο αναλυτικά, τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 250.319 προσλήψεις έναντι 265.010 «αποχωρήσεων», από τις οποίες οι 162.564 αφορούσαν απολύσεις και λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τις νέες συμβάσεις του Ιούλη μόνο το 44,58% (11.579 συμβάσεις) αφορά πλήρη απασχόληση, ενώ το 55,42% αφορά συμβάσεις υποαπασχόλησης: Συγκεκριμένα, το 42,48% (106.341 συμβάσεις) είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και το 12,94% (32.399 συμβάσεις) θέσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, την αρνητική πρωτιά στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων τον Ιούλη κατέχει ο κλάδος της Εκπαίδευσης (-32.653 θέσεις εργασίας), ενώ θετικό ισοζύγιο καταγράφουν η Εστίαση (13.407 θέσεις εργασίας), τα Καταλύματα (7.082 θέσεις εργασίας) και η Βιομηχανία Τροφίμων (5.515 θέσεις εργασίας), στην κορύφωση της σεζόν και λίγο πριν ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία των απολύσεων εποχικών εργαζομένων.

Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, η μόνη στην οποία τον περασμένο μήνα καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο είναι αυτή των εργαζομένων από 15 έως 24 ετών, κάτι που αποτυπώνει την «προτίμηση» των εργοδοτών στους νέους εργαζόμενους, στην περίπτωση των οποίων ο «υποκατώτατος» μισθός έχει δώσει τη θέση του στην επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Ίδια αντεργατική εικόνα και στο πρώτο 7μηνο του 2019

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για το πρώτο 7μηνο του 2019 (Γενάρης-Ιούλης). Μπορεί το υπουργείο Εργασίας -σε πλήρη αντιστοιχία με την πρακτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- να «πανηγυρίζει» για τη «δεύτερη υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα» με θετικό ισοζύγιο 281.775 θέσεων, όμως από τις 1.669.921 αναγγελίες νέων προσλήψεων, περισσότερες από τις μισές νέες συμβάσεις αφορούν «ευέλικτες» μορφές εργασίας.

Συγκεκριμένα, το 40,38% (674.272 συμβάσεις) ήταν θέσεις μερικής απασχόλησης και το 11,84% (197.767 συμβάσεις) αφορούσαν εκ περιτροπής εργασία, ενώ μόνο το 47,78% (797.882 συμβάσεις) αφορούσαν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Επιπλέον, ο ίδιος ο «απογειωμένος» αριθμός των απολύσεων, οι οποίες έφτασαν τις 1.388.146 μέσα στο πρώτο 7μηνο (αυξημένες κατά 78.822 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018), επιβεβαιώνει την τεράστια ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από ή «ανακυκλώνουν» εργατικό δυναμικό.

Έχει διαβαστεί 321 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 656 επισκέπτες και 0 μέλη.