Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023

  • Απαγόρευση μετακινήσεων στις εθνικές οδούς σε πιθανή χιονόπτωση με αποζημίωση των εταιρειών
  • ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια
  • Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...
  • Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/12
  • Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις
Απαγόρευση μετακινήσεων στις εθνικές οδούς σε πιθανή χιονόπτωση με αποζημίωση των εταιρειών1 ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια2 Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...3 Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/124 Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας5 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο μόνος δρόμος

Ο μόνος δρόμος

Πάνω από 14.000 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων προγραμματίζονται τους αμέσως επόμενους μήνες, με χιλιάδες από αυτούς να αφορούν σπίτια λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες.Η λαϊκή κατοικία, που την έχουν χρυσοπληρώσει τα νοικοκυριά μια και δυο φορές, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, την ώρα που ο... Περισσότερα

Στο 55% η υποαπασχόληση στις νέες συμβάσεις του Ιούλη

από Η Άλλη Άποψη
Στο 55% η υποαπασχόληση στις νέες συμβάσεις του Ιούλη

Στα ύψη βρίσκεται σταθερά η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν για άλλον έναν μήνα ότι πάνω από τις μισές νέες προσλήψεις αφορούν σε συμβάσεις υποαπασχόλησης.

Αρνητικό κατά 14.691 θέσεις εργασίας καταγράφεται το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων για το μήνα Ιούλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Πιο αναλυτικά, τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 250.319 προσλήψεις έναντι 265.010 «αποχωρήσεων», από τις οποίες οι 162.564 αφορούσαν απολύσεις και λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τις νέες συμβάσεις του Ιούλη μόνο το 44,58% (11.579 συμβάσεις) αφορά πλήρη απασχόληση, ενώ το 55,42% αφορά συμβάσεις υποαπασχόλησης: Συγκεκριμένα, το 42,48% (106.341 συμβάσεις) είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και το 12,94% (32.399 συμβάσεις) θέσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, την αρνητική πρωτιά στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων τον Ιούλη κατέχει ο κλάδος της Εκπαίδευσης (-32.653 θέσεις εργασίας), ενώ θετικό ισοζύγιο καταγράφουν η Εστίαση (13.407 θέσεις εργασίας), τα Καταλύματα (7.082 θέσεις εργασίας) και η Βιομηχανία Τροφίμων (5.515 θέσεις εργασίας), στην κορύφωση της σεζόν και λίγο πριν ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία των απολύσεων εποχικών εργαζομένων.

Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, η μόνη στην οποία τον περασμένο μήνα καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο είναι αυτή των εργαζομένων από 15 έως 24 ετών, κάτι που αποτυπώνει την «προτίμηση» των εργοδοτών στους νέους εργαζόμενους, στην περίπτωση των οποίων ο «υποκατώτατος» μισθός έχει δώσει τη θέση του στην επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Ίδια αντεργατική εικόνα και στο πρώτο 7μηνο του 2019

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για το πρώτο 7μηνο του 2019 (Γενάρης-Ιούλης). Μπορεί το υπουργείο Εργασίας -σε πλήρη αντιστοιχία με την πρακτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- να «πανηγυρίζει» για τη «δεύτερη υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα» με θετικό ισοζύγιο 281.775 θέσεων, όμως από τις 1.669.921 αναγγελίες νέων προσλήψεων, περισσότερες από τις μισές νέες συμβάσεις αφορούν «ευέλικτες» μορφές εργασίας.

Συγκεκριμένα, το 40,38% (674.272 συμβάσεις) ήταν θέσεις μερικής απασχόλησης και το 11,84% (197.767 συμβάσεις) αφορούσαν εκ περιτροπής εργασία, ενώ μόνο το 47,78% (797.882 συμβάσεις) αφορούσαν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Επιπλέον, ο ίδιος ο «απογειωμένος» αριθμός των απολύσεων, οι οποίες έφτασαν τις 1.388.146 μέσα στο πρώτο 7μηνο (αυξημένες κατά 78.822 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018), επιβεβαιώνει την τεράστια ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από ή «ανακυκλώνουν» εργατικό δυναμικό.

Έχει διαβαστεί 292 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 291 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)