Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023

  • Απαγόρευση μετακινήσεων στις εθνικές οδούς σε πιθανή χιονόπτωση με αποζημίωση των εταιρειών
  • ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια
  • Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...
  • Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/12
  • Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις
Απαγόρευση μετακινήσεων στις εθνικές οδούς σε πιθανή χιονόπτωση με αποζημίωση των εταιρειών1 ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια2 Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...3 Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/124 Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας5 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο μόνος δρόμος

Ο μόνος δρόμος

Πάνω από 14.000 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων προγραμματίζονται τους αμέσως επόμενους μήνες, με χιλιάδες από αυτούς να αφορούν σπίτια λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες.Η λαϊκή κατοικία, που την έχουν χρυσοπληρώσει τα νοικοκυριά μια και δυο φορές, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, την ώρα που ο... Περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»: Πάνω από 40.000 απολύσεις περισσότερες από τις προσλήψεις τον Μάρτη

από Η Άλλη Άποψη
ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»: Πάνω από 40.000 απολύσεις περισσότερες από τις προσλήψεις τον Μάρτη

Πάνω από 40.000 απολύσεις περισσότερες από τις προσλήψεις κατέγραψε ο Μάρτης του 2020, δείχνοντας ότι και στην περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού οι εργοδότες μετέφεραν αστραπιαία το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων, αξιοποιώντας πλήρως τη συνειδητή κωλυσιεργία της κυβέρνησης της ΝΔ. Μέχρι τις 20 Μάρτη -δηλαδή σχεδόν 25 μέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα- παρά τις προειδοποιήσεις των συνδικάτων, η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα, παρακολουθώντας τους εργοδότες να απολύουν.

Το στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων που συνέδεσαν τα προνόμια των επιχειρήσεων με την απαγόρευση των απολύσεων, το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων έμεινε ουσιαστικά σταθερό, καταγράφοντας τελικά 41.903 απολύσεις περισσότερες από προσλήψεις. Αναλυτικότερα έγιναν: 103.002 προσλήψεις και 144.905 απολύσεις.

Και αυτή τη φορά ο υπουργός Εργασίας χρησιμοποιεί μέρος των στοιχείων του «Εργάνη» για να βγάλει «συμπεράσματα» που αντιστοιχούν στα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, αλλά όχι στην πραγματικότητα.

Πρώτον, στις δηλώσεις του αφαιρεί από τις συνολικές απολύσεις τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για απολύσεις, καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αποτέλεσμα της εργοδοτικής ασυδοσίας και των άθλιων όρων εργασίας που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να φύγουν από τη δουλειά. Εξάλλου η ίδια η κυβέρνηση έχει συμβάλει αποφασιστικά στην έξαρση της εργοδοτικής ασυδοσίας την περίοδο αυτή. Από την πρώτη ΠΝΠ, στις 11 Μάρτη, επέτρεψε στους εργοδότες να κάνουν ό,τι θέλουν στους χώρους δουλειάς, ενώ έδωσε εντολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να μην κάνουν ελέγχους, να μη δέχονται καταγγελίες, ούτε καν αιτήματα για τριμερείς συναντήσεις. Εδώ κολλάει απόλυτα το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»...

Δεύτερον, κάνει επιλεκτικές συγκρίσεις επιμέρους στοιχείων και όχι με το σύνολο των στοιχείων των προηγούμενων ετών. Έτσι ενώ δεν συγκρίνει τα ισοζύγια μιλά μόνο για τις απολύσεις για να καταλήξει στην αλχημεία ότι φέτος έγιναν λιγότερες απολύσεις από ό,τι πέρυσι! Η αλήθεια είναι πως μπορεί τώρα να είναι μια ιδιαίτερη περίοδος, ωστόσο η ιδιαιτερότητά της αναδεικνύεται από τη σύγκρισή της με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτή η σύγκριση δείχνει ότι η απώλεια των θέσεων εργασίας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δείχνουν τα επιμέρους στοιχεία. Συγκεκριμένα: Τον Μάρτη του 2019 το ισοζύγιο ήταν θετικό, έγιναν περίπου 43.000 προσλήψεις περισσότερες από ό,τι απολύσεις. Με δεδομένα ότι από το 2013 και μετά ο Μάρτης έχει πάντα θετικό ισοζύγιο καθώς ξεκινά μεταξύ άλλων και η τουριστική σεζόν και συγκρίνοντας το περσινό αρνητικό με το φετινό αρνητικό ισοζύγιο των 42.000 απολύσεων, το συμπέρασμα είναι ότι τελικά χάθηκαν φέτος τουλάχιστον 80.000 θέσεις εργασίας. Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι οι εργοδότες από τη μια έκαναν χιλιάδες απολύσεις και από την άλλη πολύ λιγότερες προσλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Ως προς τη μορφή απασχόλησης, το 56% ήταν προσλήψεις πλήρους απασχόλησης και το 44% ήταν προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Χωρίς άλλα στοιχεία, για παράδειγμα αν οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης είναι με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου, μπορεί μόνο να διατυπωθεί ως υπόθεση το αυξημένο ποσοστό προσλήψεων πλήρους απασχόλησης όταν όμως οι προσλήψεις είναι μειωμένες κατά 50% δείχνει από την ανάποδη και την κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Δηλαδή ότι όταν αυξάνουν οι προσλήψεις αφορούν κατά κύριο λόγο προσλήψεις ελαστικής και προσωρινής απασχόλησης. Αυτό ως ένα βαθμό επιβεβαιώνει και η μεγάλη μείωση του αριθμού των απολύσεων λόγω λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2013 μέχρι σήμερα συγκριτικά όχι μόνο με το Μάρτη των αντίστοιχων ετών, αλλά με όλους τους μήνες (εξαιρείται ο Απρίλης του 2019 όπου όμως η μείωση ήταν μόλις 25 συμβάσεις λιγότερες). Συγκεκριμένα τον Μάρτη του 2020 έληξαν 46.976 και το Μάρτη του 2019 έληξαν 65.223.

Όσο για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που είναι δειγματοληπτικά και δείχνουν μείωση της ανεργίας για τον Γενάρη δεν αντέχουν σε καμία κριτική όταν για τον ίδιο μήνα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ αυξήθηκε κατά 12,38% για όσους αναζητούν εργασία και κατά 1,04% περιλαμβανομένων και όσων δεν αναζητούν εργασία.

Έχει διαβαστεί 313 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 709 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)