Τρίτη, 16 Απρ, 2024

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
  • Απεργία σήμερα στα ΜΜΕ
  • Δίωρη στάση εργασιών από τους δικαστικούς υπαλλήλους
  • ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΜ στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας για την άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας
  • Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση
ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ1 Απεργία σήμερα στα ΜΜΕ2 Δίωρη στάση εργασιών από τους δικαστικούς υπαλλήλους3 ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΜ στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ4 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας για την άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας5 Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κανείς εφησυχασμός!

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκτοξεύουν σε άλλο επίπεδο τους κινδύνους στην περιοχή και φέρνουν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου. Οι πύλες της Κολάσεως χάσκουν ορθάνοιχτες για τους λαούς και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.Μαζί με την επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει η αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική ... Περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»: Περισσότερες απολύσεις και μεγαλύτερη ευελιξία

από Η Άλλη Άποψη

Αρνητικό κατά 37.667 θέσεις εργασίας ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων των νέων συμβάσεων μισθωτής εργασίας μέσα στο μήνα Νοέμβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συνολικά έγιναν 157.385 προσλήψεις και οι απολύσεις ανήλθαν στις 195.052.

Από τις απολύσεις αυτές, οι 128.074 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 66.978 ήταν «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Η απώλεια θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα είναι αυξημένες κατά 34,5% σε σύγκριση με τον περσινό Νοέμβρη, όταν το αρνητικό ισοζύγιο ήταν 24.674 θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης καθώς στις νέες συμβάσεις το 57,38% ήταν συμβάσεις με μερική απασχόληση (42,43%) και εκ περιτροπής εργασία (14,95%) και μόνο το 42,62% ήταν πλήρους απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό της πλήρους απασχόλησης μειώνεται σταθερά τα τέσσερα τελευταία χρόνια (από τότε που λειτουργεί η «Εργάνη»), από το 46,68% το 2013 στο 44,77% το 2014 και στο 43,98% πέρυσι, εξηγώντας έτσι και τη σχετική στατιστική αποκλιμάκωση της ανεργίας, αφού μία θέση εργασίας μοιράζεται σε δύο και τρεις εργαζόμενους, ενώ με την εκ περιτροπής επιβάλλεται καθεστώς υποαπασχόλησης.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για το 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης που από το 1.987.838 νέες συμβάσεις μισθωτής εργασίας μόνο οι 905.048 (45,53%) είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ οι υπόλοιπες 1.082.790 ήταν μερικής (40,03%) και εκ περιτροπής (14,44%) εργασία. Το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν 1.862.710 απολύσεις εκ των οποίων 1.059.001 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι υπόλοιπες 803.709 απολύσεις ήταν -σύμφωνα με την αστική στατιστική- «οικειοθελείς αποχωρήσεις».

Με δεδομένο ότι οι μισθωτοί με σχέση ιδιωτικού δικαίου δεν ξεπερνούν το 1,7 εκατ. άτομα, προκύπτει ότι στην αγορά εργασίας επικρατεί μια τεράστια κινητικότητα, αφού στους 11 μήνες του έτους ο αριθμός των συμβάσεων που καταγγέλθηκαν ή έπαψαν να υφίστανται ξεπερνά τον αριθμό των μισθωτών της χώρας! Μια κινητικότητα την οποία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κυβέρνηση και κουαρτέτο σχεδιάζουν να αυξήσουν περαιτέρω, είτε με την αύξηση της ευελιξίας στις συμβάσεις είτε και με την αύξηση του αριθμού των απολύσεων, πάντα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Έχει διαβαστεί 360 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 254 επισκέπτες και 0 μέλη.