Δύο εικόνες είναι αρκετές για να αποτυπώσουν τους δύο κόσμους που συγκρούονται στο 39ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο στο Ηράκλειο.Από τη μια οι χιλιάδες συνδικαλιστές που εκπροσώπησαν 720 Συνδικάτα στη μεγάλη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Καισαριανή, μεταφέροντας μαχητικά την πλούσια πείρα από τον αγώνα των σωματείων... Περισσότερα
«Στον αέρα» η ασφάλιση των εργατών γης με εργόσημο
από Η Άλλη Άποψη
Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θωρακίζοντας το νόμο Κατρούγκαλου, πέρα από τις βασικές αντιασφαλιστικές ανατροπές παγιώνει και μια σειρά ακόμα προβλήματα από την εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου τα οποία ταλαιπωρούν ομάδες ασφαλισμένων.
Μια τέτοια περίπτωση είναι οιεργάτες γης με εργόσημο,καθώς από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου δεν μπορούν να ασφαλιστούν στον πρώην ΟΓΑ, γιατίδεν έχει γίνει κατορθωτό από το ασφαλιστικό ταμείο να υπολογίσει τον χρόνο ασφάλισης από τα εργόσημα που έχουν εξαργυρώσει από το 2017 μέχρι σήμερα.Αυτό έχει ως συνέπεια χιλιάδες εργάτες που τα τελευταία χρόνια έχουν δουλέψει ως εργάτες γης και έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Πρόβλημα υπάρχει και με την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, με δεδομένο ότιγια την ασφαλιστική ικανότητα των εργατών γης με εργόσημο απαιτούνται 150 μέρες ασφάλισης, αντί των 50 ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους,ακόμα και για τους μισθωτούς με εργόσημο στην ασφάλιση του ΙΚΑ.