Δευτέρα, 22 Απρ, 2024

  • Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά
  • Υπερπροβολή
  • «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως
  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας
  • Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας
  • Σήμερα στην Αθήνα η νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά1 Υπερπροβολή 2 «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως3 Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας4 Με επιτυχία η γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας5 Σήμερα στην Αθήνα η νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τελικά σε ποιους δίνει λεφτά η Ε.Ε;

Του Αλέκου Χατζηκώστα Για μία ακόμη φορά ενόψει ευρωεκλογών από μια σειρά κόμματα που ζητούν τη ψήφο μας αναπαράγεται το ουσιαστικά χρεοκοπημένο επιχείρημα για τα λεφτά που μας δίνει η Ε.Ε και του τι θα γινόμασταν αν δεν υπήρχαν. Η ιστορία κρατά δεκαετίες από εκείνη τη περίοδο πριν την ένταξη στη τότε ΕΟΚ που μας έταζαν ότι «θα τρ... Περισσότερα

«Στον αέρα» η προστασία από την απόλυση ακόμα και για εγκυμονούσες!

από Η Άλλη Άποψη
«Στον αέρα» η προστασία από την απόλυση ακόμα και για εγκυμονούσες!

Εκτός από όλα τα άλλα που φέρνει το αντεργατικό νομοσχέδιο, όπως όλα δείχνουν φαίνεται να ικανοποιεί άλλο ένα εργοδοτικό «αίτημα», αφού ανοίγει τον δρόμο για τις απολύσεις κατηγοριών εργαζομένων που μέχρι σήμερα προστατεύονται.

Σημειώνεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 339 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου), η καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου από τον εργοδότη είναι άκυρη σε μια σειρά περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εργαζόμενες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, οι νέες μητέρες και οι συνδικαλιστές.

Το νομοσχέδιο εισάγει τη λεγόμενη «δοκιμαστική περίοδο» και δρομολογεί το «ξήλωμα» ακόμα και της λειψής προστασίας που προβλέπει σήμερα ο νόμος.

Στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης κρίνει ότι η δοκιμαστική υπηρεσία του εργαζομένου δεν ήταν επιτυχής, «η σύμβαση υπό δοκιμή λύεται αυτοδικαίως». Η κυβέρνηση λοιπόν κάνει καθαρή την πρόθεσή της να θεσμοθετήσει μια διαφορετική κατηγορία λύσης της σύμβασης, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Στο άρθρο 23, ανάμεσα στις άλλες περιπτώσεις λύσης της Σύμβασης (οικειοθελής αποχώρηση, καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου, λήξη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου) έρχεται να προσθέσει την «αυτοδίκαιη λύση της δοκιμαστικής περιόδου» ως ξεχωριστή περίπτωση.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, αφού η όποια προστασία από την απόλυση αφορά την καταγγελία της σύμβασης και όχι τη λεγόμενη «αυτοδίκαιη λύση» που εισάγεται.


Έχει διαβαστεί 408 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 268 επισκέπτες και 0 μέλη.