Κυριακή, 05 Δεκ, 2021

  • Δήλωση του Θανάση Γικόνογλου
  • Στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ο Χρήστος Τσιούντας
  • Προκαλεί το λαϊκό αίσθημα ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα έχουμε καταπληκτικά Χριστούγεννα… Η πανδημία στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη»!
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 4/12
  • Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα
  • Κούλα Αδαλόγλου, ποιήτρια: «Να μην βγούμε απάνθρωποι απ’ αυτή την περιπέτεια, να βγούμε πιο ανθρώπινοι»
Δήλωση του Θανάση Γικόνογλου1 Στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ο Χρήστος Τσιούντας2 Προκαλεί το λαϊκό αίσθημα ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα έχουμε καταπληκτικά Χριστούγεννα… Η πανδημία στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη»!3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 4/124 Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα5 Κούλα Αδαλόγλου, ποιήτρια: «Να μην βγούμε απάνθρωποι απ’ αυτή την περιπέτεια, να βγούμε πιο ανθρώπινοι»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Με μόνο όπλο τον εμβολιασμό και απογείωση της «ατομικής ευθύνης» η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση

Την επιτάχυνση της χορήγησης της 3ης δόσης του εμβολίου για τους ενήλικες, από τους έξι στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση ή μετά τη διάγνωση για όσους έχουν νοσήσει, γνωμοδότησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία... Περισσότερα

Στον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ και η Πολιτική Προστασία

από Η Άλλη Άποψη
Στον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ και η Πολιτική Προστασία
Την ώρα που καταστρέφεται ο δασικός πλούτος της χώρας και οι πλημμύρες βάζουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες, ενώ η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης γίνεται από έναν κρατικό μηχανισμό όπου ο κύριος φορέας πολιτικής προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, έχει τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και τεχνικά μέσα, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι έχει εντάξει την Πολιτική Προστασία στον 3ο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ. Ο «Διάλογος», ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τη διάνοιξη νέων πεδίων για μπίζνες σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών, με ταυτόχρονη προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών σε όλα τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της Πολιτικής Προστασίας με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας στη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ η «προβιά» του ΝΑΤΟ έχει «φορεθεί» σε αυτήν τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι είχε γίνει στο ΓΕΕΘΑ η τακτική συνεδρίαση της λεγόμενης Διαρκούς Συντονιστικής Επιτροπής για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Το εν λόγω σχήμα «εξειδικεύει» στην Ελλάδα τις κατευθύνσεις του λεγόμενου «πολιτικού πυλώνα» του ΝΑΤΟ, της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Συμμαχίας, στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη - μέλη, όπως και οι χώρες - εταίροι της Συμμαχίας. Κατά το ίδιο το ΝΑΤΟ, ο μηχανισμός αυτός «είναι το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο για (...) τη χρήση πολιτικών πόρων για την υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ». Στο πλαίσιό της λειτουργούν τέσσερις υποεπιτροπές, οι οποίες «απλώνονται» τελικά σε όλους τους τομείς της πολιτικής και οικονομικής δραστηριότητας: Ομάδα Πολιτικής Προστασίας, Ομάδα Βιομηχανικών Πόρων και Υπηρεσιών Επικοινωνιών, Ομάδα Δημόσιας Υγείας, Τροφίμων και Υδατος, Ομάδα Μεταφορών. Θυμίζουμε ότι μετά την καταστροφή στο Μάτι το 2018, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε σχέδιο και μέσα αντιμετώπισης της φονικής πυρκαγιάς ως άλλοθι για να προωθήσει την ταχύτερη προσαρμογή της Πολιτικής Προστασίας στις κατευθύνσεις της ΝΑΤΟικής Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Συμμαχίας.

Εκπαίδευση «δασοκομάντος» στις ΗΠΑ

Επίσης, τη στιγμή που η πρόληψη στην προστασία της χώρας από τις δασικές πυρκαγιές είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η Δασική Υπηρεσία έχει «εξαφανιστεί» σ' αυτόν τον τομέα εδώ και πολλά χρόνια, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σχεδιάζει τη συγκρότηση αερομεταφερόμενης μονάδας από δασοκομάντος που θα επεμβαίνει σε δασικές πυρκαγιές. Ήδη 50 υπάλληλοι της Πυροσβεστικής έχουν μεταβεί στις ΗΠΑ για τη σχετική εκπαίδευση, ενώ στόχος του υπουργείου είναι η μονάδα αυτή να στελεχωθεί από 500 άτομα (60 από τα οποία θα είναι δασολόγοι και δασοπόνοι). Ωστόσο, δεν έχει καταληχθεί ακόμα αν η μονάδα αυτή θα στελεχωθεί αποκλειστικά από πυροσβέστες, κάτι που αν συμβεί, χωρίς να υπάρξουν προσλήψεις μονίμων, θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τους πυροσβεστικούς σταθμούς από έμψυχο δυναμικό. Το τελευταίο φαινόμενο έχει ενταθεί με την απόσπαση πυροσβεστών σε ιδιωτικά αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκονται σε έξι περιοχές της χώρας - συγκεκριμένα, οι βάσεις τους θα είναι σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Αχαΐα, Γιάννενα και Κρήτη.

Όσον αφορά τις πλημμύρες, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ενώ περιμένει τη σύνταξη των σχετικών μελετών για τη διευθέτηση των ρεμάτων, θεωρεί ότι μέχρι να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα η χώρα θα βασιστεί στα... κορμοπλέγματα. Τα τελευταία, όμως, γίνονται μόνο για να συγκρατηθεί το έδαφος στα δάση από τη διάβρωση της βροχής. Παράλληλα, στις υδρολογικές λεκάνες θα τοποθετηθούν ανιχνευτές. Το ερώτημα είναι, αν αυτές ξεχειλίσουν, ποια αντιπλημμυρικά έργα θα συγκρατήσουν τα νερά. Στόχος του υπουργείου είναι να εποπτεύσει τον καθαρισμό των ρεμάτων από Περιφέρειες και δήμους, ενώ περιμένοντας να οριοθετηθούν τα ρέματα θα δρα αποσπασματικά, όπως πρόσφατα που καθαρίστηκε ο Σαρανταπόταμος μετά από παρέμβασή του στην Περιφέρεια.

Εξάλλου, το υπουργείο θα εκπονήσει «εθνική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή», ενταγμένη στο ευρωπαΪκό πλαίσιο, και γι' αυτό θα ξεκινήσει επαφές με πολιτικές δυνάμεις και φορείς. Με βάση τις ίδιες πηγές, φέτος στη χώρα μας αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ στο οποίο θα συμμετέχουν ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων από διάφορες χώρες και, κάτω από σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους, θα συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι. Στα σχέδια του υπουργείου είναι επίσης η οργάνωση του εθελοντισμού. Ο τελευταίος προωθείται σαν «αντίδοτο» στην υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και αναμένεται να δημιουργηθεί μία εθνική βάση δεδομένων, τα μέλη της οποίας θα έχουν μητρώο. Στα σχέδιά τους, τέλος, περιλαμβάνεται η αγορά ειδικών συστημάτων, όπως drones και καμερών. Θα υπάρξουν ειδικά συστήματα που θα ελέγχουν και θα ανιχνεύουν τις μετρήσεις των καιρικών φαινομένων. Όλα τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας έχουν ορίζοντα πενταετίας.


Έχει διαβαστεί 579 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 5 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 13 °C
Άνεμος ΝΑ 1-3 μποφόρ

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 13 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 326 επισκέπτες και 0 μέλη.