Τρίτη, 05 Δεκ, 2023

  • Ερμαιο στα «κοράκια» των servicers εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά
  • ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση για δημοσιονομική αναβάθμιση, ελληνοτουρκικά και επιστολική ψήφο
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρουσιάστηκε ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ από την Ελ. Μπέλλου
  • Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Π. Φιρτινίδου
  • Ο Κ. Σκανδαλίδης στη Βέροια
  • Γιάννης Γεωργάκης δημοσιογράφος, συγγραφέας: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο κυριολεκτικά βαλτώνει, δεν υπάρχει διάθεση να βελτιωθούν τα πράγματα»
Ερμαιο στα «κοράκια» των servicers εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά1 ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση για δημοσιονομική αναβάθμιση, ελληνοτουρκικά και επιστολική ψήφο2 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρουσιάστηκε ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ από την Ελ. Μπέλλου3 Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Π. Φιρτινίδου4 Ο Κ. Σκανδαλίδης στη Βέροια5 Γιάννης Γεωργάκης δημοσιογράφος, συγγραφέας: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο κυριολεκτικά βαλτώνει, δεν υπάρχει διάθεση να βελτιωθούν τα πράγματα»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβέρνηση και προμηθευτές λένε στους καταναλωτές «Διαλέξτε πώς θα χάσετε... »

Στην τελική ευθεία έχει μπει το νέο σύστημα χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσει από την 1η Γενάρη και θα προκαλέσει ένα νέο ...ηλεκτροσόκ σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.Από 1.1.2024, λοιπόν, αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει καμία απολύτως μείωση, αλλά επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λ... Περισσότερα

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ: «Κλείδωσε» το νέο αντιλαϊκό πακέτο

από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ: «Κλείδωσε» το νέο αντιλαϊκό πακέτο

«Το μέγεθος, το χρονοδιάγραμμα και η αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων» του αντιλαϊκού προγράμματος «κλείδωσε» στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στη Μάλτα, ενώ οι περαιτέρω εξειδικεύσεις που αφορούν στην παραπέρα συμπίεση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) θα συζητηθούν με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου που επιστρέφουν «το συντομότερο δυνατό» στην Αθήνα.

 

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, περιγράφοντας το πλαίσιο της υπό διαμόρφωση αντιλαϊκής συμφωνίας, εστίασε στα παρακάτω:

Νέο σφαγείο στις συντάξεις: Οι «παρεμβάσεις» ξεκινούν από το 2019, με το ύψος της καρατόμησης να φτάνει στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Φορολογία εισοδήματος. Πρόκειται για την περαιτέρω σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου - δεύτερη στη σειρά από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης - που θα εφαρμόζεται από 2020. Η ενίσχυση της φοροληστείας θα φτάσει, επίσης, σε 1% του ΑΕΠ ή σε ακόμη 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυτή θα έρθει να προστεθεί πάνω στα αντιλαϊκά μέτρα του 2019, με τη «σούμα», για την ώρα, να φτάνει στο 2% του ΑΕΠ (3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) κατά την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων, δηλαδή από το 2020 και για τα επόμενα χρόνια.

Χρονοδιάγραμμα με «δαμόκλειο σπάθη»

Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης συνδέεται αναπόσπαστα με την επίτευξη των στόχων τους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» (3,5% του ΑΕΠ στους κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2018). Σε αυτό το πλαίσιο, οποιαδήποτε «αρνητική απόκλιση» συνεπάγεται την επιβολή νέων μέτρων ή και τη μεταφορά του φορολογικού πακέτου που προβλέπεται από το 2020 στο 2019.

Οπως επιβεβαίωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, η τελευταία «αξιολόγηση» του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 είναι «η πλέον σημαντική», καθώς ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας και το κατά πόσο θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα κριθεί τελικά το πότε και πώς θα εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του ύψους των «πλεονασμάτων» μετά το 2018, με το ελάχιστο χρονοδιάγραμμα να έχει «κλειδώσει» τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Από την πλευρά του, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, ανέφερε πως σε αυτή τη βάση θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και τα σχετικά μέτρα για την ελάφρυνσή του τις επόμενες βδομάδες.

Απάτη ολκής με τα αντίμετρα

Για μια ακόμη φορά, ξεκαθαρίζεται ότι το ενδεχόμενο εφαρμογής τέτοιων παρεμβάσεων έχει ως όρο και προϋπόθεση την υπεραπόδοση των αντιλαϊκών στόχων που αφορούν στα «πρωτογενή πλεονάσματα» (3,5% του ΑΕΠ) στους κρατικούς προϋπολογισμούς, και βέβαια «εφόσον υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος», όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, περιγράφοντας τη συμφωνία με τη συγκυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση κατά την πάγια πρακτική της αρχίζει να ξεδιπλώνει την προσπάθεια σύγχυσης και αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων γύρω από τα λεγόμενα «αναπτυξιακά αντίβαρα». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, «όπως σε όλες τις συμφωνίες, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μας ικανοποιούν και άλλα που δεν μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση μίας συμφωνίας να περιέχει και συμβιβασμούς, αλλά και πράγματα που στενοχωρούν τον ελληνικό λαό».

Καταρχήν τα «αντίβαρα», όπως τα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, περιέχουν ένα «επενδυτικό πακέτο», δηλαδή κρατικές ενισχύσεις και άλλες παρεμβάσεις σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου.

Επίσης, ο Ευ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο χτεσινών δηλώσεών του μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ, ισχυρίστηκε ότι τα αντίμετρα θα περιλαμβάνουν «ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρό τρόπο την παιδική φτώχεια».

Εν προκειμένω - και εφόσον βέβαια επιτευχθούν οι αντιλαϊκοί στόχοι στην πλάτη του λαού - «φωτογραφίζονται» τα ενδεχόμενα επιδόματα ελεημοσύνης, ως αποτέλεσμα της διάλυσης του αφορολόγητου ορίου απέναντι σε ολόκληρη την γκάμα των λαϊκών εισοδημάτων, όπως βέβαια και για το «πρόσθετο» αφορολόγητο που έχει απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια με προστατευόμενα παιδιά, μετά και την προηγούμενη συμπίεση στην οποία προχώρησαν από το 2016.

Επιπλέον, ο Ευ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, με μέτρα και ενέργειες που συνδυάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης», που μεταφράζεται βέβαια σε κρατικές επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες, ενώ ακόμη αναφέρθηκε σε «ενισχύσεις» για «προγράμματα στέγασης», καθώς και για «τη μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στην αγορά των φαρμάκων τους».

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα τσουβάλιασμα ακόμη και ήδη προβλεπόμενων παρεμβάσεων, που η κυβέρνηση επιχειρεί να τις πλασάρει ως «αντίμετρα». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «αυτά τα αντίμετρα κατά κάποιον τρόπο αντισταθμίζουν τα μέτρα και κυρίως δημιουργούν τη βάση για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα». Μάλιστα, όπως ο ίδιος ομολόγησε, «είναι ένα εγχείρημα το οποίο πάει πέρα και πάνω από τη δαπάνη των 740 εκατ. ευρώ που έχουμε κάνει φέτος, για πρώτη φορά για την ανακούφιση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα».

«Σε καλό δρόμο» λέει το ΔΝΤ

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Γιούρογκρουπ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τη «σημαντική πρόοδο», που σημειώθηκε τις τελευταίες βδομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «εκκρεμεί ένας αριθμός πολιτικών ζητημάτων», ωστόσο «υπάρχουν καλές προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί αυτών των εκκρεμών πολιτικών θεμάτων κατά την επόμενη αποστολή στην Αθήνα».

Επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ «τρέχει» το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, με την «αποσφράγιση» των «τριών δεσμευτικών προσφορών» για την εκχώρηση του 67% του ΟΛΘ.

Πρόκειται για τις προσφορές που είχαν καταθέσει η «International Container Terminal», με έδρα τις Φιλιππίνες, η «Peninsular and Oriental Stream» του ομίλου της «Dubai Port World» και το σχήμα του γερμανικού «DIEP GmbH», της «Belterra Investments» του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και της «Terminal Link SAS», θυγατρικής της γαλλικής CMA CGM.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τον κλάδο της Ενέργειας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, και βέβαια αναμένεται να συζητηθεί και στο πλαίσιο των προσεχών συναντήσεων στην Αθήνα.

Έχει διαβαστεί 419 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 322 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)