Τετάρτη, 19 Ιαν, 2022

  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ: Με κινητοποίηση διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας
  • Ενημέρωση από το Νοσοκομείο ζητάει το ΚΙΝΑΛ Ημαθίας
  • ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Συνεχίζει το κλίμα εφησυχασμού ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Κατέθεσε την τροπολογία για τις αυξήσεις στο ρεύμα που ευνοεί επιχειρήσεις και βιομηχανικούς ομίλους
  • Η Σελίδα Θάνατοι! Στην Ημαθία 530 από COVID
  • Επίπλαστη εικόνα με τα κρούσματα στα σχολεία
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ: Με κινητοποίηση διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας1 Ενημέρωση από το Νοσοκομείο ζητάει το ΚΙΝΑΛ Ημαθίας2 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Συνεχίζει το κλίμα εφησυχασμού ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά3 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Κατέθεσε την τροπολογία για τις αυξήσεις στο ρεύμα που ευνοεί επιχειρήσεις και βιομηχανικούς ομίλους4 Η Σελίδα Θάνατοι! Στην Ημαθία 530 από COVID5 Επίπλαστη εικόνα με τα κρούσματα στα σχολεία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβέρνηση: Προχωράει τα σχέδια για ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια

Με τη λέξη «ασφάλεια» να κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, τη στιγμή που η ανασφάλεια κυριαρχεί καθώς η προστασία της υγείας των φοιτητών βρίσκεται εκτεθειμένη με ευθύνη της κυβέρνησης, έγινε, χτες, στην Κομοτηνή, η επίσημη έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων 400 φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠ... Περισσότερα

Συμφωνία «επί της αρχής» με κόφτη σε αφορολόγητο, συντάξεις και νέες ανατροπές στα Εργασιακά

από Η Άλλη Άποψη
Συμφωνία «επί της αρχής» με κόφτη σε αφορολόγητο, συντάξεις και νέες ανατροπές στα Εργασιακά
Με συμφωνία «επί της αρχής» γύρω από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και μάλιστα σε συνδυασμό και με τα μνημόνια της «επόμενης μέρας», ολοκληρώθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ. «Ενα το κρατούμενο» είναι η άμεση νομοθέτηση του αντιλαϊκού πακέτου με τα μέτρα που θα εφαρμόζονται από το 2019 ή και νωρίτερα, με αιχμή βέβαια την απογείωση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, αλλά και τις νέες δραστικές περικοπές στο ύψος των σημερινών συντάξεων. Ταυτόχρονα, δρομολογούνται οι παρεμβάσεις που αφορούν στα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, αλλά και οι αναδιαρθρώσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση του εγχώριου κεφαλαίου, οι «απελευθερώσεις» στον κλάδο της Ενέργειας, το πλαίσιο του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» για τις υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις κ.ά.

 

Η αντιλαϊκή συγχορδία

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κλιμάκια του κουαρτέτου επανέρχονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, προκειμένου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, «να δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές για εργασιακό, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό σύστημα» και να συζητήσουν για τις «βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που είναι μπροστά.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα των «πρωτογενών πλεονασμάτων» για την περίοδο μετά το 2018, υπογράμμισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, διευκρινίζοντας ακόμη ότι «θα επιστρέψουμε στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Ολα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη εκταμίευσης τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Αν η αποστολή των θεσμών είναι επιτυχής θα μπορούμε να το συζητήσουμε στο Γιούρογκρουπ του Μαρτίου, αν όχι τότε αργότερα».

Συμπληρώνοντας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινκ, δήλωσε πως «οι μεγάλες αποπληρωμές είναι τον Ιούλιο, αλλά στο μεταξύ μια συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και την οικονομία».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, εκφράζοντας «ικανοποίηση» τόνισε: «Θα πρέπει να γίνει δουλειά, θέλουμε καλύτερη αγορά εργασίας, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, να υπάρχει εξομάλυνση της αγοράς εργασίας. Οι εταίροι όλοι αναγνώρισαν τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και, με την εμπιστοσύνη να επιστρέφει, η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3% του χρόνου».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, δήλωσε πεισμένος ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν διατύπωσε «απειλές» για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η «εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα έχει επιστρέψει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη άλλης λιτότητας αλλά βαθιών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ

Οι «θεσμοί» (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία της δεύτερης «αξιολόγησης» του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, σύμφωνα με την οποία «τα κύρια σημεία συμπεριλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική (2018 και μετά), καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Επιπλέον, «καλωσορίζει την κατανόηση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement)».

«Χαιρετίζει» το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε χτες τις «παραχωρήσεις» που συμφωνήθηκαν στο Γιούρογκρουπ, αλλά θεωρεί πως χρειάζεται να επιτευχθεί «περισσότερη πρόοδος».

Στη βάση αυτή, το ΔΝΤ αποδέχθηκε να στείλει ένα τεχνικό κλιμάκιο στην Ελλάδα, αλλά εκτίμησε πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση» σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής», όπως ανέφερε σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε μια επιχείρηση απροκάλυπτης διαστρέβλωσης και συσκότισης της πραγματικότητας, προκειμένου να ...«δικαιολογήσει» την προνομοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων (την οποία μέχρι λίγο πριν εμφάνιζαν ως «κόκκινη γραμμή») ισχυρίζεται ότι ...«το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο» και ακόμη ότι «πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση», ενώ διακινεί ότι θα «αντισταθμίσει» τα νέα βάρβαρα μέτρα με «επανασχεδιασμό» και μείωση του ΕΝΦΙΑ και μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια, σε μεταφορές και σε βασικά είδη διατροφής.

Πρόκειται, βέβαια, για μια ακόμη απάτη ολκής ενόψει της ομοβροντίας των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, απόλυτα δεδομένη (στη βάση της συμφωνίας τους) είναι η περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) καθώς και η σύνθλιψη και των σημερινών συντάξεων.

Μάλιστα, τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «βρέξει - χιονίσει» ανεξάρτητα από την όποια έκβαση του ΑΕΠ και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Την ίδια ώρα, εξετάζεται η δυνατότητα «στοχευμένων» λεγόμενων «αναπτυξιακών» παρεμβάσεων, που θα αφορούν πρώτα και κύρια σε φοροελαφρύνσεις επί των επιχειρηματικών κερδών, σε μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία κ.ά. μέτρα ενίσχυσης της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των ποσών αυτών σε επιλεγμένους τομείς θα προϋποθέτει την έγκριση από την πλευρά των «θεσμών» του κουαρτέτου και για την περίοδο μετά το 2018.

Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ, σε περίπτωση που τα νέα μέτρα δημιουργήσουν «δημοσιονομικό περιθώριο», τότε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς να το χρησιμοποιήσει για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Σύμφωνα με «άτυπη» κυβερνητική ενημέρωση «πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Γιούρογκρουπ, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Το παραπάνω φαίνεται να συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα για τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα (επεκτείνονται μέχρι το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες). Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να διαφημίσει τις διακρατικές και κρατικές ενισχύσεις στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσχημα την αύξηση της απασχόλησης.

Προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποπλήρωσε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν στις ενισχύσεις που δόθηκαν για την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Η εν λόγω αποπληρωμή έρχεται ως αποτέλεσμα της πώλησης από την Εθνική Τράπεζα, της θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, «η γρήγορη πληρωμή δείχνει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συμβατικός εταίρος. Αποτελεί ένδειξη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα προχωρεί καλά».

Νέα φοροπρονόμια διεκδικεί ο ΣΕΒ

Στο μεταξύ, η πλευρά του ΣΕΒ, με αφορμή τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την «ενοποίηση της βάσης υπολογισμού» των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καταθέτει σειρά προτάσεων με στόχο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και στο φορολογικό επίπεδο.

Πέρα από το πάγιο αίτημα για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, οι εγχώριοι βιομήχανοι, μεταξύ άλλων, αξιώνουν τα παρακάτω:

Επέκταση της προθεσμίας 5 ετών για συμψηφισμό ζημιών με μελλοντικά κέρδη με βάση «ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές».

Ομογενοποίηση των ελέγχων, ώστε η αναγνώριση της έκπτωσης δαπανών να γίνεται με κοινό τρόπο σε όλους τους ελέγχους, και ο τρόπος αυτός να είναι προβλέψιμος για τις φορολογούμενες επιχειρήσεις.

Κατάλληλη στάθμιση των συντελεστών της μαθηματικής εξίσωσης (και ειδικά των πωλήσεων) για τον επιμερισμό των κερδών στα κράτη - μέλη, προκειμένου να μην υπάρχει διακριτική μεταχείριση των μεγάλων κρατών - μελών έναντι των μικρών.

Οι αποσβέσεις και η έκπτωση φόρου για δαπάνες «έρευνας και ανάπτυξης» θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκότερες και συμβατές με τις «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

Έχει διαβαστεί 238 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 7 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 7 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 9 °C
Άνεμος Ν 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 221 επισκέπτες και 0 μέλη.