Το νομοσχέδιο για τον «νέο ΟΣΕ» και η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τους πρώην υπουργούς Σπίρτζη (ΣΥΡΙΖΑ) και Καραμανλή (ΝΔ) ανοίγουν έναν νέο κύκλο στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών και επιβεβαιώνουν βασικά ζητήματα που έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.Το κυριότερο: Τα στοιχεία για τους δυο υπουργούς - ορισμένα... Περισσότερα
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ: Δεκτή κατά πλειοψηφία στην επιτροπή της Βουλής
από Η Άλλη Άποψη
Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ στηνΕπιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Η «σκυτάλη» θα περάσει στηνΟλομέλεια της Βουλής, όπου η συζήτηση θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία αργά το βράδυ της Πέμπτης, με βάση την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων.
Επικαλούμενος τις τοποθετήσεις των βουλευτών που έλαβαν το λόγο, ο πρόεδρος της επιτροπής Κ. Δουζίνας ανακοίνωσε πως προκύπτει έγκριση «κατά πλειοψηφία» του κυρωτικού νομοσχεδίου. Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στήριξη τους εξέφρασαν οι προερχόμενοι από το Ποτάμι Δανέλλης και Μαυρωτάς.
Η αντίθεση των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως και ο «σκυλοκαβγάς» που έστησαν με την κυβέρνηση, αφορούσε το ονοματολογικό και τη σύνθεση της επιτροπής, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο απέφυγαν κάθε κουβέντα περί ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Η ΝΔ επανέλαβε σήμερα το αίτημα να κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του τροποποιημένου συντάγματος της ΠΓΔΜ. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος κατέθεσε το σύνταγμα της γειτονικής χώρας στα αγγλικά, το οποίο, όπως είπε, κατέβασε από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκαςτόνισε ότι τη συμφωνία των Πρεσπών«την ήθελε, τη στήριξε και την επέβαλε όλη η αφρόκρεμα του ιμπεριαλισμού, όλη η αφρόκρεμα των πιο δολοφονικών, επιθετικών, πολεμοκάπηλων οργανισμών και χωρών που έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σπείρει τον εθνικισμό και το θάνατο στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή»,με προφανή στόχο «να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια και να αποδυναμωθεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστών».
«Η συμφωνία είναι εξ ορισμού επικίνδυνη»,σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι επισπεύσθηκε η προώθησή της για να εξυπηρετηθούν τα στρατιωτικά και ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ μέσω του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛΠάνος Καμμένοςάφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να στηρίξει μία πιθανή πρόταση δυσπιστίας από την ΝΔ, υπό την προϋπόθεση να αφορά αποκλειστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συνεργάτης του πρωθυπουργού χαρακτήρισε«δώρο»το ενδεχόμενο να καταθέσει η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας.