Τετάρτη, 29 Ιούν, 2022

  • Εκδρομή στη Νάουσα με ξενάγηση στο Μουσείο για την κλωστοϋφαντουργία
  • Μεγάλη προβολή!
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/6
  • Συνεδριάζει το Δ.Σ Νάουσας για το αιολικό πάρκο
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022: Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες
Εκδρομή στη Νάουσα με ξενάγηση στο Μουσείο για την κλωστοϋφαντουργία1 Μεγάλη προβολή!2 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/64 Συνεδριάζει το Δ.Σ Νάουσας για το αιολικό πάρκο5 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022: Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο καπιταλισμός δολοφονεί!

Ξεριζωμός, καραβάνια προσφύγων, άγρια καταστολή, θάνατος. Οι σοκαριστικές εικόνες από τον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στο Βόρειο Μαρόκο έγιναν αυτήν τη φορά το «θέατρο» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με θύματα δεκάδες μετανάστες.Εικόνες που προκαλούν αποτροπιασμό, με τις δυνάμεις καταστολής να στοιβάζουν άψυχα και ζωντανά κορμιά στα ... Περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΕΥΑ

από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΕΥΑ

Το νερό «νεράκι» κινδυνεύουν να πουν οι κάτοικοι εκατοντάδων περιοχών της περιφέρειας, καθώς οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) (υπεύθυνες για ενεργοβόρες εγκαταστάσεις όπως γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, αφαλατώσεις κ.ά.) προειδοποιούν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στην Ενέργεια.

Ήδη έχει εμφανιστεί το φαινόμενο, λόγω των απλήρωτων λογαριασμών των ΔΕΥΑ, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ κλπ.) να κλείνουν αντλιοστάσια και ολόκληρες περιοχές να απειλούνται να μείνουν χωρίς ύδρευση. Επιπλέον προειδοποιούν ότι αν μετακυλιστεί το κόστος στους δημότες, τότε αμέτρητες εργατικές - λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα τιμολόγια για να εξασφαλίσουν αυτό το πολύτιμο αγαθό που είναι πια υπόθεση ζωής.

Το ζοφερό αυτό πρόβλημα τέθηκε κατά τη συνάντηση των βουλευτών του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη και Μανώλη Συντυχάκη με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Ένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), Γιώργη Μαρινάκη (δήμαρχος Ρεθύμνης) και Απόστολο Καλογιάννη (δήμαρχος Λαρισαίων) αντίστοιχα, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, η επιβάρυνση όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων από τον Αύγουστο ως τον Δεκέμβρη ήταν 25 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα αναμένονται από τον Γενάρη ως τον Μάρτη. Η διαφορά από τον Αύγουστο «είναι αυτή τη στιγμή 50 με 55 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για απίστευτη επιβάρυνση που δεν μένει μόνο στην Ενέργεια, αλλά συμπαρασύρει όλο το δημοτικό και δημόσιο έργο εκτινάσσοντας το κοστολόγιο» ανέφερε ο Γ. Μαρινάκης, προσθέτοντας όσον αφορά τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας πως «πρώτη φορά βλέπουμε επιχειρηματία που όταν κερδίζει το κέρδος είναι δικό του και όταν χάνει, κάνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η μετακύλιση του κόστους, δηλαδή, πάει κατευθείαν στον καταναλωτή. Είναι τραγικό αυτό που έχει γίνει». Ενώ έφερε ως παράδειγμα τον Δήμο Ρεθύμνης που οφείλει πλέον 3,5 εκατ. στη ΔΕΗ.

Αντίστοιχα ο Απ. Καλογιάννης ανέφερε ότι έκλεισαν αντλιοστάσια σε Μεσολόγγι, Καβάλα και Ζάκυνθο. Επισήμανε επίσης πως ακόμα και η αξιοποίηση των ΑΠΕ, που διαφημίζεται, είναι αδύνατη αφού «δεν έχουμε χώρο να συνδεθούμε. Ο χώρος που προβλεπόταν για τους δήμους έχει εξαφανιστεί από τους μεγάλους ομίλους που συνεχώς αδειοδοτούνται και συνδέουν». Πρόσθεσε πως «ειδικά στη Θεσσαλία η κατάσταση είναι τραγική. Από τα Φάρσαλα ως τη Λάρισα, από την Ελασσόνα ως την Λάρισα όλος ο κάμπος έχει γεμίσει από γυαλιά. Ενώ αγοράζουν κτήματα και βάζουν φωτοβολταϊκά και σε γη υψηλής παραγωγικότητας». Σημείωσε πως ακόμα και αν βρεθεί τελικά  χώρος, θα πρέπει να υπάρξει στους δήμους πρόγραμμα υποβοήθησης για να δημιουργηθούν τέτοιες εγκαταστάσεις.

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΕΔΕΥΑ είναι να αυξηθεί η επιδότηση για τις ΔΕΥΑ από τα 65 ευρώ/MWh που είναι σήμερα, στα 210 ευρώ/MWh για να καλυφθεί το κόστος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Να ρυθμισθούν τα χρέη προς τους παρόχους Ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένους ΕΤΜΕΑΡ.

Ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τα αιτήματα της Ένωσης και στη Βουλή όπως με κατάθεση Ερώτησης, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τα οδυνηρά αποτελέσματα της στρατηγικής της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας που εφαρμόζουν ευλαβικά όλες οι κυβερνήσεις, εξασφαλίζοντας πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους και οξύνοντας τους ανταγωνισμούς τους. Την ίδια ώρα όμως «αυξάνει αλματωδώς η ενεργειακή φτώχεια, ενώ σε συνδυασμό με τα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα, την ανεργία κ.ο.κ., πάει πολύ πίσω συνολικά το βιωτικό επίπεδο του λαού».

Τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση μετακύλιση του κόστους στους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών και ταυτόχρονα πως θα πρέπει να «οργανωθεί ορυμαγδός διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων από όλους ενάντια στις αυξήσεις στις τιμές, ιδιαίτερα στα είδη που είναι κοινωνικά αγαθά» για την κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα ενεργειακά αγαθά.


Έχει διαβαστεί 506 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 29 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 34 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 35 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 940 επισκέπτες και 0 μέλη.