Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως για το πλήθος των εργατικών «ατυχημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Κάθε τρεις μέρες, η εργατική τάξη μετράει έναν νεκρό στους χώρους δουλειάς. Τα εργοδοτικά εγκλήματα δεν είν... Περισσότερα
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα με ... .πολλούς αστερίσκους
από Η Άλλη Άποψη
Με ένα ψήφισμα - απόφαση που ναι μεν δεν παραχωρεί άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στο κράτος, αλλά βάζει τέτοιους αστερίσκους που μπορεί εύκολα να ανατραπεί, ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) το περασμένο Σάββατο. Ειδικότερα, το ψήφισμα που εγκρίθηκε με τις ψήφους των συνέδρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (185 ψήφοι) λέει «όχι» στην παραχώρηση, αλλά το ΔΣ της ΚΕΔΕ, μετά από εξουσιοδότηση του Σώματος και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει, μπορεί να δώσει - εκτός από τα ταμειακά διαθέσιμα - και τους μισθούς των δημάρχων «για τη σωτηρία της χώρας». Κατά της απόφασης ψήφισαν 57 σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε «να εμμείνουμε στις αποφάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί στο ΔΣ της ΚΕΔΕ και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων. Να εξουσιοδοτήσουμε το ΔΣ της ΚΕΔΕ να αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλίες για να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις στα αιτήματα της ΚΕΔΕ τα οποία ακόμη εκκρεμούν , προκειμένου στη συνέχεια να λάβει νέα απόφαση συγκαλώντας έκτακτο ΔΣ και Εκτακτη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα, η επίλυση του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των Δημάρχων. Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας».
Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», που περιείχε βασικές προτάσεις για τη λειτουργία των Δήμων ως προς την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, και με το οποίο μεταξύ άλλων απαιτούνταν:
Καμία παραχώρηση των αποθεματικών και των διαθεσίμων για την πληρωμή του χρέους και των δανειστών.
Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σ' αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης - μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνει την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
Την απόφαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπερψήφισαν 10 σύνεδροι.
Σημειώνεται πως στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ που υπερψηφίστηκε, σημειώνεται μεν ότι «η ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί μονομερή πράξη από πλευράς της Κυβέρνησης», αλλά επισημαίνονται «η ικανοποίηση για την αποδοχή του αιτήματος της ΚΕΔΕ και τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εξαιρέσει τα ανταποδοτικά τέλη κάθε μορφής από τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, τα οποία πρέπει να κατατεθούν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας και να επενδυθούν σε ρέπος» και «το κλίμα ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές και η ανάγκη να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό συμφέρον».