Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023

  • Εκλογές στην Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων
  • ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»: Φτάνει το μπαλάκι των ευθυνών, απαιτούν επιτέλους να πληρωθούν
  • Το 1/3 του εισοδήματος πηγαίνει στο κόστος στέγασης
  • Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας"
  • ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ
  • Ρεκόρ: Στα 270 δισ. ευρώ οι στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ
Εκλογές στην Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων1 ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»: Φτάνει το μπαλάκι των ευθυνών, απαιτούν επιτέλους να πληρωθούν2 Το 1/3 του εισοδήματος πηγαίνει στο κόστος στέγασης3 Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας"4 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ5 Ρεκόρ: Στα 270 δισ. ευρώ οι στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: «Απογειώνεται» η ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών, η αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Την «απογείωση» της προσπάθειας αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με διαδικασίες που ανοίγουν δρόμο στην παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου και ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών στους ψηφοφόρους από κάθε είδους μηχανισμούς, σφράγισε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, σε πρώτη φάση για τις ευ... Περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Πλήρης συναίνεση στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής

από Η Άλλη Άποψη
Η ανάδειξη του ρόλου της Τοπικής Διοίκησης ως τμήματος του αστικού κράτους που συμπράττει, προπορεύεται πολλές φορές και τελικά υλοποιεί τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, ήταν το χαρακτηριστικό στοιχείο του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο Βόλο, που ολοκληρώθηκε χτες. Στο συνέδριο με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη - Νέο Μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους», η ΚΕΔΕ πέρα από τη συναίνεσή της στην κυβερνητική και «εθνική» γραμμή να εμβαθύνουν οι δήμοι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση υπέρ της παραπέρα φορολόγησης των εργαζομένων που θα αιμοδοτήσουν την οικονομική τους λειτουργία.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΚΕΔΕ για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους «περνά» μέσα από: Τη «φορολογική αποκέντρωση, με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και αύξηση της αντιληπτότητας του φόρου και με ενίσχυση της τοπικής λογοδοσίας και ελέγχου», δηλαδή μέσα από την παραπέρα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Την εκμετάλλευση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας για την απόδοση εσόδων. Μάλιστα, σε μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που παρουσιάστηκε χτες, προτείνονται διάφορες μορφές αξιοποίησης, ανάμεσα σε άλλα η πώληση και επαναμίσθωση των ακινήτων. Την υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την οικονομική λειτουργία των δήμων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στα προγράμματα επενδύσεων. Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δήμων, ακόμα και την κατηγοριοποίησή τους με βάση διάφορα κριτήρια, ανάμεσα σε άλλα αυτό της φοροδοτικής ικανότητας. Οι τελικές θέσεις της ΚΕΔΕ για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» θα διαμορφωθούν στο τακτικό της συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη, το Δεκέμβρη.

Τη θέση για φορολογική αποκέντρωση επεξεργάζεται και η κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφα που χαιρέτισε το συνέδριο, να κάνει λόγο για «ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας των δήμων» ως ένας από τους βασικούς πυλώνες των αλλαγών που προετοιμάζονται στον «Καλλικράτη». Ο δε Κ. Πουλάκης, γενικός γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών κάλεσε τους δήμους στην υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε «να παίξουν ενεργό ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», δηλαδή στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για αναλογική συγκρότηση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων ως ένα «υπερώριμο βήμα που θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασιών και συναινέσεων», κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, λέγοντας ότι οι δήμοι θα μετατραπούν σε ακυβέρνητες πολιτείες.

Στον αντίποδα, χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, υπογράμμισε ότι «οι δήμοι και οι περιφέρειες αποτελούν τη φυσική συνέχεια του κεντρικού κράτους και έχουν συγκεκριμένο ρόλο, την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που εκπορεύονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ΕΕ και επηρεάζουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, γεγονός που αποτελεί και το κριτήριο για τις θέσεις του ΚΚΕ». Οπως συμπλήρωσε, η διαχωριστική γραμμή για το ΚΚΕ είναι το αν τάσσεται κανείς με την ανταγωνιστικότητα που παρέχει προνόμια στους επιχειρηματίες και διαγράφει τη λέξη δικαιώματα από το λαό, αν τάσσεται με την κοινωνική συνοχή που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος πρέπει να υποταχθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κεφαλαίου ή στέκεται απέναντι σε αυτήν τη λογική και αντιστέκεται σε αυτήν την κατάσταση. Καταλήγοντας ο Γ. Λαμπρούλης είπε ότι «υπάρχουν πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι πολλοί δήμοι έχουν πρωτοστατήσει σε όλη την γκάμα των αντιλαϊκών επιλογών και πολιτικών των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ όπως η υποχρηματοδότηση, η συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων, η υπερφορολόγηση των δημοτών, η αντικατάσταση σταθερής εργασίας με ποικιλόμορφες ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Αναφερόμενη στο διάλογο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», η Ελπίδα Παντελάκη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε, από το βήμα του συνεδρίου, πως γίνεται με σημαδεμένα χαρτιά. Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ είναι εταίροι σε αυτήν τη συνεννόηση, τόνισε για να συμπληρώσει ότι αρκετές προτάσεις που ακούγονται από μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, είναι πολύ πιο "μπροστά" και από αυτά που λέει η κυβέρνηση. «Είναι σαφής ο σκοπός. Γίνεται για την επίτευξη του "εθνικού μας στόχου", δηλαδή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο "εθνικός στόχος" που δίνει προνόμια και φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο και φτώχεια και δυστυχία στο λαό», κατέληξε η Ελ. Παντελάκη.   

 
Στην αντίπερα όχθη του ψηφίσματος που ενέκρινε αργά χτες η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας βρίσκεται αυτό που κατέθεσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ενα ψήφισμα που έχει ως γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και που ξεσκεπάζει, για άλλη μία φορά, τα ψέματα για τις καλές προθέσεις των αλλαγών στον «Καλλικράτη» από μία ΚΕΔΕ που λειτουργεί ως θεσμικό όργανο του κράτους και των κυβερνήσεων.

 

Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από το 2010 που «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε προς ψήφιση τη διοικητική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" με τη συναίνεση της ΝΔ και την έμμεση συνηγορία ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ και του τότε Συνασπισμού, το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει την έχουν απορρίψει διότι είναι αντιδραστική ως προς το περιεχόμενό της και εχθρική για το λαό. Η ενίσχυση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των περιφερειακών και των κατώτερων βαθμίδων της διοικητικής δομής του κράτους δεν γίνεται για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Αποσκοπεί να γίνουν πιο ικανές και αποτελεσματικές προκειμένου να στηρίξουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους. Να ενισχυθεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας στις υπηρεσίες τους, η διαχείριση της ακραίας φτώχειας που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική. Πρόκειται για ευθυγράμμιση με τις επιταγές της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής αγορά για αστικούς εκσυγχρονισμούς "δοκιμασμένους" ήδη από χρόνια στις χώρες της ΕΕ και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη».

Επισημαίνεται πως αποδείχτηκε στην πράξη ότι «είναι ο δρόμος που διεύρυνε τη φοροληστεία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού», ενώ επιπλέον υπογραμμίζεται πως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων πάνω από 62% και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Επίσης, τονίζεται πως «η αντίληψη του ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτήν τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο, σύγχρονο και δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας». Γι' αυτό και καλεί «όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα σχετικά. Κάτι τέτοιο είναι επιζήμιο, συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση».

Τέλος, στο ψήφισμά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» διατυπώνει τα εξής αιτήματα - προτάσεις:

«-- Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

-- Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη - λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.

-- Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.

-- Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους.

-- Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά δήμους και περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-- Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς - άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα - ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

-- Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.λπ.».

Έχει διαβαστεί 328 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 432 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)