Παρασκευή, 30 Ιούλ, 2021

  • Αθλητικά διδάγματα...
  • Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για συντάξεις αναπηρίας και προνοιακά επιδόματα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/7
  • Επίσκεψη Αγγέλου Τόλκα στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου
  • «Βράζει» η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας»
  • Διενέργεια έκτακτων ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Αθλητικά διδάγματα...1 Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για συντάξεις αναπηρίας και προνοιακά επιδόματα2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/73 Επίσκεψη Αγγέλου Τόλκα στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου4 «Βράζει» η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας»5 Διενέργεια έκτακτων ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Υπερμνημόνιο

Υπερμνημόνιο

«Χαράς ευαγγέλια» για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα σήμερα με την κύρωση της σύμβασης του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου δηλαδή που έρχεται να δέσει νέες «αλυσίδες» στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.«Η χώρα μεταμορφώνεται» λέει η ΝΔ, «πρόκειται για ιστορική τομή στην ΕΕ» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για τα 32 δισεκατομμύρια ... Περισσότερα

Συνταγματική αναθεώρηση: Οι προτάσεις του ΚΚΕ

από Η Άλλη Άποψη
Συνταγματική αναθεώρηση: Οι προτάσεις του ΚΚΕ

 Οι βουλευτές του ΚΚΕ σε όλες τις φάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλαδή τόσο σε επίπεδο Επιτροπών (Προτείνουσας πριν και Αναθεωρητικής τώρα) όσο και σε επίπεδο Ολομέλειας, ανέδειξαν ότι το ΚΚΕ συμμετέχει στη συνταγματική αναθεώρηση, καταθέτει προτάσεις και εξαντλεί κάθε περιθώριο για να προστατευτούν και να διευρυνθούν τα λαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, χωρίς αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει «προοδευτικό» και δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου. Παράλληλα, απηύθυναν κάλεσμα στο λαό να κάνει τις προτάσεις αυτές άξονες πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ενδεικτικά, οι προτάσεις του ΚΚΕ στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αφορούσαν:

-- Την απαγόρευση εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων με την κατάργηση της παρ. 1 του άρθρου 27, που επιτρέπει μεταβολή στα όρια του κράτους. Απαγόρευση διέλευσης από τη χώρα και στάθμευσης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και παραχώρησης βάσεων και άλλων διευκολύνσεων (παρ. 2 άρθρου 27). Στο ίδιο άρθρο να προστεθεί παράγραφος που να απαγορεύει πυρηνικά όπλα στη χώρα.

Συνολική κατάργηση του άρθρου 28, που αναγνωρίζει την υπεροχή του Διεθνούς Δικαίου (δηλαδή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) έναντι του εσωτερικού Δικαίου.

-- Σχετικά με τη λειτουργία της Βουλής και τα δημοψηφίσματα, να κατοχυρωθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα η ανόθευτη απλή αναλογική (άρθρο 54) και να καταργηθεί η δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος με επιστολή ψήφο (άρθρο 51 παρ. 4). Υποχρεωτικά δύο φορές το μήνα συζήτηση προτάσεων νόμου της αντιπολίτευσης (άρθρο 74), καθιέρωση νομοθετικής πρωτοβουλίας από το λαό με προσθήκη νέας παραγράφου στο άρθρο 73, με δυνατότητα κατάθεσης πρότασης νόμου υπογεγραμμένης από έναν αριθμό που να διευκολύνει την άσκηση του πιο πάνω δικαιώματος, κ.ά.

-- Κατάργηση του άρθρου 48, που προβλέπει την αναστολή άρθρων του Συντάγματος που ορίζουν ατομικά και συλλογικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, καθώς και να μην επιτρέπεται η συγκρότηση ειδικών δικαστηρίων, ούτε και η αναστολή άρθρων (άρθρο 96 παρ. 4 και άρθρο 97). Υποχρεωτική διενέργεια δημοψηφίσματος αν η πρόταση δημοψηφίσματος που καταθέτει ένα κόμμα ψηφιστεί από έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών. Το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων να είναι δεσμευτικό για τις κυβερνήσεις.

-- Πλήρης διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας

-- Διεύρυνση κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα της απεργίας, παράλληλα με απαγόρευση ανταπεργίας και επιστράτευσης απεργών (άρθρο 23 παρ. 2). Να επιτραπεί η απεργία στα Σώματα Ασφαλείας, στους δικαστικούς κ.α. Πλήρης κατοχύρωση χωρίς περιορισμούς των ελεύθερων Συλλογικών Συμβάσεων (άρθρο 22 παρ. 3). Κατοχύρωση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής έκφρασης των μόνιμων στελεχών των ΕΔ και σύσταση Επιτροπών Στρατευμένων (νέα προσθήκη στο άρθρο 22).

Πλήρης διασφάλιση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης. Πλήρης διασφάλιση αποκλειστικά δημόσιας - δωρεάν Υγείας με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης (άρθρο 21 παρ. 3). Διασφάλιση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατάργηση της συνταγματικής απαγόρευσης της μονιμοποίησης συμβασιούχων.

-- Οσον αφορά τη Δικαιοσύνη, να παύσει ο διορισμός της ηγεσίας της από την κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση να εκλέγεται από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα.

-- Για την ποινική ευθύνη υπουργών, κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια και να διώκονται οι υπουργοί όπως όλοι οι πολίτες.

-- Κατάργηση των προνομίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των κεφαλαίων εξωτερικού (άρθρο 107).

-- Ορυκτός πλούτος (μεταλλεύματα, υδρογονάνθρακες κ.ά.), φυσικός πλούτος (ποταμοί, λίμνες, λιμνοθάλασσες, αιγιαλοί, σπήλαια, ιαματικές πηγές), αρχαιολογικοί χώροι είναι αποκλειστικά δημόσια περιουσία, απαγορεύεται η παραχώρησή τους για εκμετάλλευση σε τρίτους.

-- Τα κοινωνικά αγαθά (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο) είναι αποκλειστικά ιδιοκτησία του κράτους και δεν παραχωρούνται για εκμετάλλευση σε τρίτους. Οι δημόσιες εκτάσεις στους ορεινούς όγκους απαγορεύεται να παραχωρηθούν σε τρίτους για εμπορική και βιομηχανική εκμετάλλευση (τροποποίηση άρθρου 18).

Έχει διαβαστεί 130 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 39 °C
Άνεμος ΝΔ 3-4 μποφόρ

Παρασκευή, 30 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 27 ως 41 °C
Άνεμος ΝΔ 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 31 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 26 ως 38 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 203 επισκέπτες και 0 μέλη.