Τετάρτη, 24 Ιούλ, 2024

 • Φουρτούνες
 • Επαινοι...
 • Ο «πήχης»
 • Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»
 • Γιορτή Πίτας στο Σέλι
 • Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Φουρτούνες1 Επαινοι...2 Ο «πήχης»3 Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»4 Γιορτή Πίτας στο Σέλι5 Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

40 χρόνια...

40 χρόνια...

Αλλα ...40 χρόνια «αποφασιστικής προώθησης» αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα θα απαιτηθούν για να διασφαλίσει η Ελλάδα «την ευημερία της» και να επιστρέψει σε δημόσιο χρέος 60% του ΑΕΠ. Τα παραπάνω ξεκαθαρίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε ένα σαφές μήνυμα προς τον λαό ότι οι θυσίες δίχως τέ... Περισσότερα

Τ. Τσιαπλές: Διατηρείται και από τη σημερινή κυβέρνηση ο πυρήνας των αντιλαϊκών νόμων που διέπουν την λειτουργία Περιφερειών και Δήμων

από Η Άλλη Άποψη
Τ. Τσιαπλές: Διατηρείται και από τη σημερινή κυβέρνηση ο πυρήνας των αντιλαϊκών νόμων που διέπουν την λειτουργία Περιφερειών και Δήμων

«Στο πλαίσιο των γενικότερων αντιλαϊκών στοχεύσεων της αστικής τάξης, διατηρείται και από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως κι απ’ τις προηγούμενες, ο πυρήνας των αντιλαϊκών νόμων που διέπουν την λειτουργία Περιφερειών και Δήμων (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης)» επεσήμανε στην ομιλία του στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), ο εκλεγμένος στο ΔΣ της Ένωσης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Τάσος Τσιαπλές.

Σημείωσε ακόμα πως «με τον τελευταίο νόμο 5056/23 εισάγονται νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν παραπέρα τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, με την μεταβίβαση βασικών αρμοδιοτήτων στις περιφερειακές ή δημοτικές επιτροπές, στις οποίες θα έχουν παντοδυναμία οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, λήψη απόφασης για επείγοντα θέματα δια περιφοράς, για να υλοποιούν καλύτερα τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Υποβαθμίζεται περισσότερο η ζωντανή λειτουργία των συμβουλίων, αφού καθιερώνονται οι τηλεδιασκέψεις, περιορίζεται η δυνατότητα των παρατάξεων να εισάγουν θέματα» και πρόσθεσε πως παράλληλα εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση «νέες αντιδραστικές αλλαγές για την λεγόμενη "κυβερνησιμότητα" Περιφερειών και Δήμων, ένα ληστρικό εκλογικό σύστημα στις πρόσφατες εκλογές, με βάση το οποίο η πρώτη δύναμη εφόσον συγκέντρωσε το 43%+1, εξελέγη περιφερειακή ή δημοτική αρχή με τα 3/5 των εδρών, συνδυασμός που δεν συγκέντρωσε το 3% αποκλείστηκε από το συμβούλιο».

Με βάση λοιπόν αυτό το αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο, τους προϋπολογισμούς και τη διαχείριση μέρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, «Περιφέρειες και Δήμοι, που αποτελούν οργανικά τμήματα του αντιλαϊκού αστικού κράτους, εξελίσσονται όλο και ποιο αποτελεσματικά στηρίγματα του κεφαλαίου σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και πιο εχθρικά για τις λαϊκές ανάγκες. Έτσι σχεδιάζεται και η ανασυγκρότηση της πνιγμένης Θεσσαλίας. Με κριτήρια κόστους-οφέλους. Αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με κατάργηση των λεγόμενων υδροβόρων καλλιεργειών, την προώθηση της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης σε αγροτική παραγωγή και κεφάλαιο, στα σπίτια, την παράδοση όλων των έργων αποκατάστασης των υποδομών στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να κερδίσουν και από την καταστροφή» τόνισε και υπογράμμισε πως «γι’ αυτό το σκοπό ζητάτε περισσότερες αρμοδιότητες, περιφερειακή διακυβέρνηση όπως την αποκαλείται, για να εφαρμόζετε την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Ποτέ δεν διεκδικήσατε αγωνιστικά ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Περιφερειών, την απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων από όλες τις κυβερνήσεις, με αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, με παράλληλη μείωση έμμεσων και άμεσων φόρων για το λαό».

Υπογράμμισε ακόμα πως «καταρτίζετε τους προϋπολογισμούς, με βάση τις κατευθύνσεις της εκάστοτε αντιλαϊκής κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα και της κυβέρνησης της Ν.Δ, όπως και πριν του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπαρατίθεστε μεταξύ σας για το πόσο αναπτυξιακοί είναι οι προϋπολογισμοί σας και για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, που προέρχονται από την κλεμμένη υπεραξία των εργατών και την φοροληστεία των πολλών, κρύβετε όμως ότι αυτοί κατευθύνονται άμεσα ή έμμεσα, κυρίως στη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.

Ξοδεύετε πολλά δις. ευρώ για έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που όπως αποδείχτηκε πρόσφατα στη Θεσσαλία και άλλες περιοχές, ότι είναι ανοχύρωτες και πλημμυρίζουν, προκαλώντας ανθρώπινα θύματα και τεράστιες καταστροφές, δεν είναι προτεραιότητα. Το ίδιο ισχύει για την αντιπυρική προστασία που κάθε χρόνο καταγράφονται μεγάλες καταστροφές στα δάση, στο περιβάλλον και σε ανθρώπινες ζωές, για την αντισεισμική προστασία, αφού τα περισσότερα δημόσια κτίρια και πολλά περισσότερα ιδιωτικά, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε με οπτικό τρόπο, ενώ οι σεισμόπληκτοι σε πολλές περιοχές ζουν ακόμα στα κοντέινερ.

Μιλάτε για ανάπτυξη, όμως κρύβετε ότι αυτή μέσα στον καπταλισμό είναι και θα είναι για τους λίγους. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι μετά από τόσα ευρωενωσιακά προγράμματα, περιφερειακούς και κρατικούς προϋπολογισμούς, που είναι πολλά δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση, η πλειοψηφία του λαού έχει γονατίσει από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, την φοροληστεία, τις τιμές κάτω του κόστους στα προϊόντα του βιοπαλαιστή γεωργοκτηνοτρόφου, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι σημειώνουν απίθανα κέρδη».

Και συμπλήρωσε: «Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του σε Περιφέρειες και Δήμους με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", αξιοποιώντας την αυξημένη δύναμη που μας έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εκλογές, αντιπαλεύουμε κάθε αντιλαική πολιτική Ε.Ε, κυβερνήσεων, Περιφερειών και Δήμων, το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος για το εισόδημα, την απασχόληση, την υγεία, παιδεία, τη φορολογία. Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό και έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Στη βάση αυτής της αντίληψης, αγωνιζόμαστε σήμερα για:

 • Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης, μνημονιακοί νόμοι, οικονομικό παρατηρητήριο, ο ληστρικός εκλογικός ν.4804/21, ο νέος ν.5056/23). Στηρίζουμε την απλή ανόθευτη αναλογική, χωρίς β’ γύρο και πλαφόν.
 • Να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες σε Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της υγείας-πρόνοιας, παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των παραλιών, των ορεινών όγκων και δασών, λιμανιών, αεροδρομίων και δρόμων, ζητάμε κατάργηση των διοδίων.
 • Κατάργηση των Αναπτυξιακών Οργανισμών και των νόμων που καθιστούν Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
 • Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Να αποδοθούν όλοι οι πόροι που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όλα τα οφειλόμενα σ’ αυτούς.
 • Πλήρη αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιές από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς. Γρήγορη αποκατάσταση με ευθύνη της κυβέρνησης και των περιφερειών, όλων των ζημιών σε υποδομές, με διαγωνιστικές διαδικασίες και όχι αναθέσεις, όπως κάνετε μοιράζοντας έργα πολλών εκατομμυρίων σε λίγους.
 • Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετό, ανέμους, βιομηχανικά ατυχήματα. Εργων με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και επιβάρυνση των κατοίκων, για αρδευτικούς, υδρευτικούς και αντιπλημμυρικούς σκοπούς. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού και διευθέτησης ποταμών, ρεμάτων. Εργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, επαρχιακού και αγροτικού δικτύου, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κάλυψη όλων των κενών στις Περιφέρειες με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης. Εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού και μέσων, ώστε να εκτελούν ευρύ φάσμα έργων, χωρίς εργολάβους.
 • Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα, των νερών και του εδάφους. Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διαχείρισης στερεών, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, με απαγόρευση της καύσης RDF/SRF και ΠΕΤ ΚΟΚ.
 • ΠΔΕ, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, την σχολική στέγη, χωρίς ανταποδοτικότητα, ΣΔΙΤ και ιδιώτες».

Έχει διαβαστεί 517 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 464 επισκέπτες και 0 μέλη.