Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με βαρύ το σημάδι της διαχρονικής και διαρκώς εντεινόμενης κρατικής υποχρηματοδότησης, που φέτος ειδικά έχει φέρει τα σχολεία σε ασφυξία. Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί και από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών (σε δήμους με λιγότερα από 100 σχολεία), καθώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί σε πολλές περιπτώσεις ... Περισσότερα
Τα δάση βορά στην επιχειρηματική εκμετάλλευση
από Η Άλλη Άποψη
Βήμα το βήμα η κυβέρνηση προχωράει τον σχεδιασμό της για την παράδοση του δασικού πλούτου της χώρας σε επιχειρηματίες, που εμφανίζει ως δήθεν φορείς της «ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων» ή στους λεγόμενους δασικούς συνεταιρισμούς, που είναι επί της ουσίας συγκαλυμμένες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Το σχέδιο παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, που αναφέρθηκε στο λεγόμενο νέο μοντέλο διαχείρισης, στο όνομα δήθεν της σωτηρίας των δασών. Αυτό παρά τις φανφάρες είναι εντελώς αντιεπιστημονικό. Μάλιστα, ο υπουργός παρουσίασε και στοιχεία περί διαχείρισης σήμερα του 49% των δασών, κάτι που οι επιστήμονες θεωρούν ψευδές και εντελώς υπερτιμημένο. Μίλησε για διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση με επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές, που θα λαμβάνουν την έγκριση από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, και ότι θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται και θα υλοποιούνται αυτές οι διαχειριστικές μελέτες, καθώς και όλες οι άλλες εργασίες της δασικής υπηρεσίας. Η εμπειρία έως τώρα έχει δείξει ότι οι μελέτες αυτές δίνονται με απευθείας αναθέσεις και είναι κατά πολύ υπερκοστολογημένες για να βγάζουν τρελά κέρδη οι ενδιαφερόμενοι, ενώ επί της ουσίας είναι ...ασκήσεις επί χάρτου.
Σε ό,τι αφορά τη βιομάζα, πρόκειται για ένα πεδίο που για χρόνια έχει μπει στο μάτι επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να διευρύνουν τη χρήση του πέλετ ως καυσίμου και των ξυλοβιομηχανιών τόσο θρυμματισμένου υλικού όσο και βιομηχανικής ξυλείας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση, και μάλιστα δεν φτάνει που θα παίρνουν το υλικό του δάσους τσάμπα, θα τους επιδοτούν κιόλας. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά: «Οσο πιο δύσκολη είναι η απόληψη της βιομάζας και όσο περισσότερο συνεισφέρει στην πρόληψη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση. Θα παρέχεται ετησίως, με βάση τα τιμολόγια πώλησης της απολαμβανόμενης βιομάζας. Για τον σχεδιασμό του συστήματος επιδότησης θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές παράμετροι, όπως ο τύπος ξυλείας, η τελική χρήση, ο βαθμός δυσκολίας απόληψης (π.χ. κλίση δάσους, δυνατότητα πρόσβασης, ειδικά χαρακτηριστικά αναγλύφου) κ.ά.».
Η πρόκληση προχωράει ακόμα παραπέρα καθώς προβλέπεται η λεγόμενη «δημιουργία εθελοντικής αγοράς απορροφήσεων CO2, μέσω χρηματιστηρίου, από έργα δάσωσης, αναδάσωσης ή βελτίωσης διαχείρισης δασών. Οι απορροφήσεις CO2 υπολογίζονται με βάση κοινούς κανόνες, που θα θέσει το κράτος - ανάλογα με το είδος του έργου, το είδος βλάστησης και την κλιματική ζώνη - και θα πιστοποιούνται από ειδικά διαπιστευμένες εταιρείες αναγνωρισμένου κύρους». Για να «χρυσωθεί» το χάπι εξαγγέλθηκαν και «υποχρεωτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας» μέσω των λεγόμενων δασικών συνεταιρισμών και ελάχιστες προσλήψεις στη Δασική Υπηρεσία, 500 μόνιμων και 1.200 εποχικών υπαλλήλων ετησίως και το πρόγραμμα «έξυπνο δάσος».